Verdens blodgiverdag 14. juni 2022

Mange pasientbehandlinger ville ikke vært mulig uten deg fordi blod kan ikke fremstilles kunstig. Blod må gis. Tusen takk for at du bidrar til å redde liv med blodet ditt.

Verdens blodgiverdag

14. juni er den internasjonale blodgiverdagen. Over hele verden retter vi en stor takk til blodgivere som hver dag bidrar til å redde liv. Mange livsviktige medisiner og behandlinger som vi tar for gitt, finnes takket være mennesker som frivillig setter av tid og bokstavelig talt gir av seg selv.

Blodgivere er uerstattelige

Blod kan ikke fremstilles kunstig, men må gis og har begrenset holdbarhet. Derfor trenger blodbankene nye forsyninger hele tiden. Selv om mange nye blodgivere kommer til hvert år, er det dessverre også mange som slutter å gi blod av ulike årsaker.

Blod er en livsviktig ressurs for effektiv behandling av

  • Kvinner som får store blødninger i forbindelse med graviditet og fødsel
  • Kreftpasienter
  • Personer som lider av alvorlig jernmangel
  • Personer som har blod- og benmargssykdommer
  • Ofre for alvorlige ulykker og katastrofer
  • Pasienter som trenger kompliserte medisinske og kirurgiske prosedyrer

Livsviktig gave til ukjent mottaker

Behovet for blod er universelt, men tilgang til blod for alle som trenger det, er ikke det. Blodmangel er spesielt akutt i lav- og mellominntektsland. Takket være frivillige blodgivere som gir blod regelmessig har alle tilgang til trygge blodprodukter i Norge. I de fleste tilfeller bidrar du til å redde livet til en fremmed, men det kan også være noen du er glad i.

Tusen takk for at du gir blod. Du redder liv!

Bli blodgiver

 

Egen SnapChat-linse til Blodgiverdagen

Du kan enkelt vise din takknemlighet og anerkjenne den viktige innsatsen som blodgivere gjør med vår SnapChat-linse som er laget spesielt til anledningen.

Slik gjør du:

1. Åpne SnapChat-appen
2. Hold kameraet og fingeren over koden.