Bilde av koronavirusceller

Koronavirus: Viktig info til blodgivere

Blodbankene er helt avhengige av at blodgivere som er friske, fortsetter å gi blod. Er du allerede godkjent som blodgiver, frisk og ikke i karantene, vennligst kontakt din blodbank for å avtale time.

Det viktigste man kan gjøre som enkeltindivid for å redusere spredning av det nye koronaviruset, SARS-CoV-2, er å være nøye med håndhygienen og holde seg hjemme dersom man har symptomer på sykdom.

Koronavirus smitter gjennom dråpesmitte, hvilket betyr at viruset finnes i små dråper som kommer ut gjennom munnen og nesen når en person som er smittet hoster eller nyser. Den vanligste smittemåten er at du puster inn dråper med smitte som svever i lufta eller at du får virus på hendene og får det i deg hvis du tar deg i ansiktet.

Koronavirus og blodgivning

Blodbankene trenger friske blodgivere

Det er alltid viktig at blodgivere gir beskjed til blodbanken når de er forhindret fra å møte til avtalt tapping. I en situasjon slik den vi er i nå, er det ekstra viktig at blodbanken får mulighet til å kalle inn andre blodgivere hvis du ikke kan møte opp som avtalt. Ring blodbanken ved behov for å endre time!

Blodbankene er helt avhengige av at blodgivere som er friske, fortsetter å gi blod. Blod er ferskvare og kan ikke lagres over lengre tid. Tilgang på friske blodgivere er svært viktig for blodforsyningen til sykehusene hver eneste dag.

Karantener

Blodgivere som befinner seg i følgende situasjoner må holde en karantene på minimum:

  • 14 dager dersom man reiser fra områder med vedvarende spredning av det nye koronaviruset.
  • 14 dager dersom man har nærkontakter med mistenkte eller bekreftede tilfeller av det nye koronaviruset.
  • 28 dager etter symptomfrihet dersom man selv er mistenkt eller bekreftet infisert med det nye koronaviruset.

Dette gjelder også for blodgivere som har time til nyregistrering. Utsett timen dersom du er forkjølet. Er du usikker på om du har vært i en risikosituasjon og har en timeavtale med blodbanken, ring blodbanken for å avklare FØR du møter i blodbanken.

Noen blodbanker kan ha egne retningslinjer som er strengere. Dette kan være for å redusere smittefare både for egne ansatte og for andre blodgivere. Følg med på nettsidene til din blodbank, for oppdatert informasjon.

Er du allerede godkjent som blodgiver, frisk og ikke i karantene, vennligst kontakt din blodbank for å avtale time. Kontaktinfo til alle blodbankene finnes på GiBlod.no.

Viktig info til nye blodgivere

Grunnet begrenset kapasitet og situasjonen med koronavirusspredning, må blodbankene prioritere å kalle inn eksisterende blodgivere. Dette medfører lenger ventetid for nye blodgivere som skal inn til vurdering og blodprøvetaking på blodbanken. Vi trenger dere og håper at motivasjonen til å redde liv vedvarer til situasjonen normaliseres.

Kontakt oss eller blodbanken hvis du har spørsmål.

Vi er på Facebook, Instagram og Twitter. Du kan også sende oss en e-post.

Mer info om det nye koronaviruset finnes på nettsidene til Helsedirektoratet og Folkehelseinstituttet.

Gi blod - redd liv! 

Meld deg som blodgiver