Virusceller omgir menneskekropp

Hva betyr koronaviruset for blodgivning?

Blodgivere kan også bli syke av coronaviruset og dermed utilgjengelig for blodgivning. Da er blodbankene avhengige av at andre blodgivere stiller opp - også på kort varsel.

Koronavirusfamilien omfatter mange ulike virus som kan gi luftveisinfeksjon av varierende alvorlighetsgrad. Foreløpig finnes det ingen vaksine eller spesifikk behandling mot sykdommen. God håndhygiene er viktig for å hindre smitteoverføring. Inkubasjonstiden regnes foreløpig til å være mellom 2 til 14 dager.

Det nye Koronaviruset (SARS CoV-2) brøt ut i Wuhan-provinsen i Kina og har spredd seg til store deler av verden. Viruset påvirker aller mest de personene som har allerede nedsatt immunforsvar.

Ifølge helsenorge.no likner symptomene de man ser ved forkjølelse og influensa:

  • Feber, sår hals og hoste
  • Noen utvikler lungebetennelse med pustevansker 

Blodgivere som reiser fra områder med vedvarende spredning, har kontakt med mistenkt eller bekreftet tilfelle av koronavirus eller er mistenkt eller bekreftet smittet selv, får en karantenetid på 14 dager.

Vi oppfordrer blodgivere til å være ekstra nøye med å gi beskjed til blodbankene dersom de ikke kan møte til avtalt tid til blodgivning. Dette gjelder alltid, men spesielt i perioder med begrenset tilgang til blodgivere.

Tusen takk for at du bidrar til å redde liv! <3 

Info fra Folkehelseinstituttet