Johannes trenger blod for å leve

Hvordan bli blodgiver?

meld deg


Blodbank


donasjon


avslapping


En god følelse


Meld deg
Liten-blodceller

Info om karantener

Mange lurer på om de kan gi blod etter utenlandsreiser, sykdom, tatovert seg eller fått ny kjæreste. Alle blodgivere vurderes individuelt av blodbanken.

Hvem kan ikke gi blod?

Hvem trenger dittblod?

Kreftpasienter

Blod og blodkomponenter inngår som en viktig del av behandlingen ved forskjellige former for kreft. Omtrent halvparten av blodet går til denne typen pasienter. Til leukemipasienter brukes spesielt et konsentrat av blodplater. Blodplatekonsentrat må lages av nytappet blod.

Ulykker og operasjoner

Trafikkulykker og traumer kan kreve mye blod. Blodbankene må derfor til enhver tid ha en stor blodbeholdning og tilgang til mennesker som kan kalles inn på kort varsel. De store fremskrittene innen kirurgi ville vært umulig uten blodgivernes innsats.

Blodsykdommer

Blødere, det vil si personer som lider av hemofili, mangler en eller flere koagulasjonsfaktorer i sitt blod. Uten denne faktoren kan det oppstå alvorlige blødninger. Blodbankene fremstiller koagulasjonsfaktorer av ditt blod.

Brannskader

Ettersom brannskader ofte kan være omfattende, er brannskadeavdelingene storforbrukere av blod. En eneste pasient kan trenge blod fra mer enn 100 blodgivere.

Fødende og nyfødte

Blodbankene har til enhver tid flere hundre poser blod i beredskap til kompliserte fødsler som fører til stort blodtap hos den fødende. Det kan i sjeldne tilfeller (alvorlig icterus neonatorum) være nødvendig med utskifting av blod på nyfødte.

iStock_000040190762_Full

Ditt blod redder liv

Takket være blodgivere kan tusenvis av nordmenn hvert år overleve sykdommer som kreft, kompliserte fødsler, store ulykker og brannskader. Her er noen av de fantastiske historiene som ville vært umulig uten blod fra medmennesker.

Historier om blodgivning

Hvem kan jeg gi blod til?

kan gis til:

Hvordan brukes blodet?

I moderne medisin brukes blodet som du donerer på en effektiv måte. Blodet består av ulike komponenter og disse kan brukes sammen eller hver for seg til behandling av ulike sykdommer og tilstander.
Hvordan brukes blodet
Hender holder rødt glasshjerte

Aktuelt

Trykk på lenken under for å komme til våre nyeste saker.
Aktuelle saker

Hvorfor gi blod?

Det finnes ingen erstatning for blod. Blod kan ikke fremstilles kunstig.
Blod må gis

Blodbanker i Norge

Den første blodbanken slik vi kjenner dem i Norge ble opprettet først i 1948 på Ullevål sykehus. Det finnes i dag 30 godkjente blodbanker som alle er eid av helseforetakene.
Kontakt blodbankene
Giblod_rodekors_illustrasjonsbilde_istock

Vi bruker informasjonskapsler til å forbedre din brukeropplevelse og for at vi skal forstå hvordan du bruker våre nettsider. Personvernregler