Plasma fra personer som har hatt koronainfeksjon kan redde liv
Det finnes foreløpig ingen vaksine eller effektiv behandling mot koronainfeksjon. Oslo Universitetssykehus ønsker å starte studier for å finne ut om rekonvalesensplasma fungerer mot sykdommen.
Antistoff og immunitet
Når virus og bakterier kommer inn i kroppen vår, vil immunsystemet raskt reagere for å forsøke å bekjempe inntrengerne. I denne immunresponsen produseres også antistoff som gir effektive signaler til celler i immunsystemet som har som oppgave å ødelegge inntrengerne. Et bestemt antistoff reagerer kun med et bestemt antigen og de fleste antistoffene dannes først etter at kroppen har vært i kontakt med de tilsvarende antigenene (sml.no).
Når den akutte virusinfeksjonen er over, har kroppen dannet antistoffer og hukommelsesceller som kan aktiveres ved senere smitte av samme virus (nhi.no). Vi har på denne måten utviklet immunitet og blir ikke syke ved neste eksponering for viruset. Vi vet ikke sikkert om det utvikles immunitet etter koronainfeksjon og en kjenner heller ikke varigheten av slik immunitet. En person som har gjennomgått en infeksjon, betegnes som rekonvalesent.
Rekonvalesensplasma til behandling av pasienter med koronainfeksjon
Plasma fra personer som har gjennomgått koronainfeksjon kan fryses ned i blodbanken. Dette rekonvalesensplasmaet kan bli brukt i behandling av pasienter som er ekstra sårbare for alvorlig sykdomsforløp ved koronainfeksjon. Pasienten behandles på denne måten med antistoffer mot koronaviruset som finnes i plasma til en person som har blitt frisk igjen. Behandling med rekonvalesensplasma er en form for passiv immunisering og har vært brukt siden 1890-årene. Passiv immunisering ble brukt til å behandle flere sykdommer frem til antibiotikabehandlingen kom i bruk i 1940-årene (Casadevall og Pirofski, 2020).
Blodbankene trenger deg som har vært koronasyk
Blodbankene ønsker å komme i kontakt med personer som har fått bekreftet koronainfeksjon (covid-19), og som har vært symptomfrie i minst 14 dager. I tillegg kan personer som ikke er testet, men som har en sterk mistanke om at de har vært smittet, ta kontakt. Du trenger ikke å være registrert som blodgiver for å kunne bidra, men som plasmagiver må du tilfredsstille de vanlige kravene for å bli blodgiver. Ta kontakt med nærmeste blodbank for å avtale oppmøte eller meld deg her på GiBlod.no.