
Beredskapsåret 2024
Røde Kors-president Siri Hatlen mener det aldri har vært større behov og innsats fra den frivillige beredskapen enn det vi har sett i de siste årene.
I dag lanserer Røde Kors beredskapsrapporten for 2024 i forbindelse med det årlige aksjonslederkurset på Finse. Her trener frivillige ledere sammen med representanter fra politiet og andre sentrale beredskapsaktører.

Beredskapsinnsatsen har utviklet seg kraftig på 2020-tallet med en økning av den tradisjonelle søk- og redningsinnsatsen, flere store naturhendelser, pandemiinnsats og en storstilt innsats for å ta imot og bistå flere flyktninger, spesielt fra Ukraina.
Den frivillige beredskapen gjør en viktig innsats på stadig flere områder, samtidig som vi står i en usikker situasjon i verden.
– Det er avgjørende å styrke de frivillige rednings- og beredskapsorganisasjonene fremover for å møte utfordringene vi har og må forberede oss på. Det sier Siri Hatlen, president i Norges Røde Kors.
Stabilt høyt nivå på søk- og redningsinnsats
Beredskapsrapporten for 2024 viser at Hjelpekorpset i Røde Kors var på hele 1.581 søk- og redningsoppdrag i fjor. Dette er samme høye nivå for den “tradisjonelle” redningsinnsatsen vi har sett de siste årene. Dette gjelder blant annet i skog og på fjell, og for å finne savnede personer i by- og tettbygde strøk.

Flere store naturhendelser
Den frivillige innsatsen er viktig for å løse utfordringer som oppstår lokalt, regionalt og nasjonalt. Flere store naturhendelser, spesielt knyttet til klimaendringer, har gitt store regionale oppdrag de siste årene.
– Klimaendringer og en mer utfordrende sikkerhetssituasjon krever at vi i Røde Kors må styrke oss ytterligere for å kunne bistå godt over hele landet. Det sier Siri Hatlen, president i Norges Røde Kors.
I 2024 medførte blant annet ekstremsnøværet på Sørlandet en stor innsats for å hjelpe kommunene og bistå eldre, syke og isolerte. Ekstremværet Hans i 2023 ga en av de større innsatsene med over 700 frivillige fra Røde Kors i innsatsen mot storflommen.

Viktig helseberedskap
I disse dager er det fem år siden Covid-19 utbruddet som medførte en massiv frivillig innsats for å bistå helsevesenet og kommunene i håndteringen av pandemien. Helseberedskapen var på et stabilt høyt nivå i 2024, hvor blant annet 54 beredskapsambulanser bistå det offentlige med nær 690 oppdrag.
Førstehjelp og rekruttering av blodgivere
59.000 nordmenn deltok på Røde Kors sin opplæring i førstehjelp og psykososial førstehjelp i 2024. Dette er sentralt for egenberedskapen og avgjørende kompetanse for å kunne redde seg selv og andre i kritiske situasjoner. 24.080 nye blodgivere ble rekruttert til sykehusene og blodbanker over hele landet.
Krigen i Ukraina
Fullskalainvasjonen i 2022 medførte en massiv frivillig innsats for å ta imot et rekordstort antall flyktninger i lokalsamfunn over hele landet. Det er fortsatt en stor innsats for å bidra i integreringen, blant annet med rekordstore 33.000 deltakere i norsktrening. Andre migrasjonsaktiviterer har også hatt en økning.

Økende samarbeid med kommuner
Røde Kors ser stor forskjell på kvaliteten i den kommunale beredskapen over hele landet når det oppstår hendelser. Det er blant annet viktig med et formalisert samarbeid mellom kommuner og frivilligheten. I dag har 70 prosent av Røde Kors nærmere 400 lokalforeninger beredskapsavtaler med kommuner over hele landet.