
Elses beste råd: – Smil og si hei til noen du ikke kjenner
Else Kåss Furuseth er en kjent og kjær komiker, tv-profil og nå partileder. Hun er en viktig pådriver for arbeid med psykisk helse og har vært åpen om å miste nær familie til selvmord.
– Uavhengig av hvem som vinner valget til høsten, må det gjøres noe. Alt for mange sliter med ensomhet, selvmordstanker og psykiske lidelser, sier Furuseth og legger til:
– Utenforskap er rett og slett et folkehelseproblem vi må løse sammen. Likevel er hun ærlig på at hun ikke vet akkurat hvordan det skal gjøres.
– Det er åpenbart ingen «quick fix» på dette, og jeg sitter på ingen måte på alle svarene. Men det betyr at vi må jobbe enda hardere for å løfte det opp på et strukturelt nivå, for å finne politiske løsninger som kan motvirke ensomhet. Det handler om økonomi, boligpolitikk og ikke minst hvordan vi har det på skolen, for nevne noe.
– Utenforskap er rett og slett et folkehelseproblem vi må løse sammen.

De viktige møteplassene
Hvilke tiltak er det vi allerede vet at fungerer?
– Møteplasser for alle er noe jeg er veldig opptatt av. I oppveksten var for eksempel korpset viktig for meg, til tross for at jeg er skikkelig tonedøv. Likevel var det et sted vi møttes jevnlig, og det var aldri noe alternativ å ikke dukke opp. Møtte man ikke opp ble man ringt etter. Hun trekker frem at det er viktig å ha tilbud, også utenfor idretten.
– Møteplasser for alle er noe jeg er veldig opptatt av. I oppveksten var for eksempel korpset viktig for meg, til tross for at jeg er skikkelig tonedøv.
– Arbeidet som Røde Kors og andre organisasjoner gjør på dette feltet er utrolig viktig. Spesielt når man ser at det kuttes i de offentlige støttede fritidsklubbene.
– Du betyr mer for andre mennesker enn du tror
Furuseth tror også at det er viktig å minne folk om hvor mye man kan bety for andre. Og trekker frem hvordan en god venn støttet henne da hun mistet broren til selvmord.
– Da broren min døde var en kompis som kjørte meg til jobb hver dag. Vi snakket egentlig ikke så mye om det som hadde skjedd, men hadde det ikke vært for han hadde jeg ikke kommet meg på jobb. I en periode hvor det var akkurat det jeg trengte, forteller hun.
Også da hun mistet moren var det mange som betydde mye.
– Det var lærere, naboer og venner av mamma som gjorde mye mer enn det man kan forvente av noen. Som Berit som inviterte meg til pannekaker hver tirsdag. Mye på grunn av disse menneskene, så kan jeg si at jeg hadde en veldig god barndom.
Tre tips for å være et godt medmenneske
Kan du gi noen gode tips til hva man kan gjøre for andre?
– Dette er veldig enkle råd, men de kan likevel bety mye.
Elses beste råd:
- Smil og si hei til noen du ikke kjenner.
- Ring en venn, og snakk litt lenger enn forventet.
- Inviter noen du ikke kjenner så godt til å gjøre noe hyggelig – det kan bety mer enn du tror.
Denne saken ble først publisert i Røde Kors-magasinet (utgave 1, 2025).