250411_påskeberedskap_1600

Røde Kors forbereder seg på værdelt påskeutfart

Flere tusen frivillige i Røde Kors Hjelpekorps er forberedt på innsats som spenner fra full vår i sør til snøkaos i nord.

Røde Kors Hjelpekorps har rundt 6000 godkjente hjelpekorpsere i beredskap over hele landet, som hvert år blir utkalt til rundt 1700 oppdrag. I forbindelse med påsken bemanner mer enn 1000 frivillige 100 vaktstasjoner på hytter og andre lokasjoner. 

Åpning av påskesentralen

Fredag morgen åpnet justis- og beredskapsminister Astri Aas-Hansen Røde Kors sin påskeberedskap sammen med Røde Kors-president Siri Hatlen og landsrådsleder for hjelpekorpset, Jarle Bjørge Øverland. I tillegg til å erklære påskesentralen for åpnet, fikk justisministeren en innføring i hva man skal gjøre ved en eventuell nedkjøling og en demonstrasjon av hjelpekorpsets droner.

justisministeren holder en walkietalkie og erklærer Røde Kors sin påskesentral for åpnet.
Justisministeren erklærte årets påskesentral for åpnet. Foto: Ingeborg Øien Thorsland, Røde Kors.

Værdelt påske

Mens nordmenn drar til fjells, sjøs og til skogs for å nyte velfortjente feriedager øker Røde Kors Hjelpekorps sin beredskap både på vakthytter, i skianlegg og på hjemmevakt.

Den noe uvanlige situasjonen der våren har kommet langt i store deler av landet, mens Troms og Finnmark opplever snøkaos gjør at Røde Kors ruster seg for et vidt spenn av søk- og redningsinnsats.

– Den sene påsken betyr ikke at vi reduserer beredskapen vår. Der det ikke er snø, vil våre frivillige i hjelpekorpset være klare til å bistå turgåere på barmark. Vi har også flere båter langs kysten i beredskap, siden finværet for mange betyr båtliv, sier president Siri Hatlen i Røde Kors.

Sjekk skredvarsler

Vinteren til nå har dessverre betydd flere skadde og omkomne i snøskred. Røde Kors-presidenten ber alle sjekke lokale skredvarsler på varsom.no og unngå skredterreng.

– Det er også viktig å understreke at det ikke må være faregrad 4 for at det kan bli farlig å bevege seg i slikt terreng. Faktisk skjer de fleste skredulykker når det er fint vær og lavere faregrad, sier Hatlen.

Les mer: Syv tips for å unngå snøskred.

To frivillige fra Hjelpekorpset stikker lange pinner ned i snøen for å søke etter personer som er tatt av skred under en øvelse.
Hjelpekorpset rykker ut når uhellet er ute. Her fra en skredøvelse i 2020. Foto: Røde Kors.

Advarer mot nedkjøling

Hun minner også om at været kan endre seg raskt, både høyt til fjells og i lavereliggende turområder. Forebygging av hypotermi er det mest effektive tiltaket hjelpekorpset bidrar med ute på oppdrag.

Å bli for kald fører til forverring av skade og sykdom og kan ha alvorlige konsekvenser for pasienten. Klarer man å hindre nedkjøling vil det gjøre at pasienten raskere kommer til operasjon, raskere kommer seg etter skade eller sykdom og unngår senvirkninger.

– Milde vårdager kan raskt bli til bitende kalde kvelder og netter. Nedkjøling er en veldig vanlig problemstilling også på denne tiden av året, så vi ber alle om å pakke ekstra klær og forberede seg på kulde også på korte dagsturer, sier Røde Kors-presidenten.

Lær mer: Dette bør du ha i tursekken på en dagstur.