To mennesker graver og leter i et skred med søkeutstyr

Flaks reddet livet hans etter snøskredet: Nå er Kjell selv redningsmann og hjelpekorpser

Kjell Hanstad reddet livet da han greide å ringe ut fra et snøskred. Sju år senere befinner han seg i den andre enden av en slik nødsamtale - denne gangen som hjelpekorpser.

Tekst: Sara Kornberg
Foto: Røde Kors og privat

Det er 2. februar 2008. Den vante friluftsmannen Kjell Hanstad er på rypejakt ved Altevatn i Indre Troms. Han vet at det er skredfare, men han er forsiktig - går ikke bratt, følger rygger og går der det er lite snø. Akkurat som man skal for å unngå skred.

Les mer: Slik unngår du skred

- På vei tilbake til hytta renner jeg ned en fjellside jeg har rent ned hundre ganger før. Plutselig får jeg en følelse av at her er det litt mye snø.

Kjell Hanstad 590 Rode Kors

– Føles som en elefant på brystet

Akkurat idet han tenker at han bør snu, hører han et kraftig drønn. 

- Når jeg snur meg, ser jeg en sprekk i snøen i fjellsida over meg. Den kommer nærmere.

Kjell river av seg stavene og jakthagla han har på ryggen. Han er redd for at den skal gå av i tumultene. Han vil av med skiene også, men rekker det ikke før han er i fri flyt nedover fjellsida. 

- Når jeg endelig stopper, er skiene låst ut i spagat av den tunge snøen. Flere bølger med snø kommer og begraver meg. Jeg klarer å grave ut ansiktet og få luft, men det føles ut som en elefant sitter på brystet mitt.  

Mens han ligger der, blir det mørkt. Han har oddsene mot seg og tror han skal dø.

Kjell Hanstad skredområdet 590
Bare få dager etter er Kjell tilbake i området hvor han ble tatt av skred. Legg merke til hvor store snøblokkene fra skredet er. Foto: privat.

Får ringt med mobilen

Plutselig kommer han på at han har mobilen i brystlomma på jakken. Heldigvis ikke i sekken eller baklomma, slik han ofte har. Han ringer sin samboer Regina. Der får han ikke svar, men han skriker inn en beskjed på svareren i panikk: "Regina, hjelp, hjelp meg!"

Regina hører beskjeden, får varslet AMK i Tromsø og sønnen John som er på hytta i nærheten. Han og noen kompiser kjører så fort de kan på skuter mot rasområdet, og klarer å ta seg opp til der pappa Hanstad har ligget i omtrent en time. 

- De ser med en gang hvor jeg er siden børsepipa stikker opp fra snøen. Så graver de meg ut med hendene og en ski de får løsnet etter hvert.

Kjell er medtatt, han er slapp og kald, har sår i halsen og munnen etter all snøen han har slukt, men han er i live.

Han har overlevd et skred.  

Det å være med på å redde et liv, er en veldig god følelse. Vi besøkte mannen vi reddet en stund senere, og møtet med han og familien var sterkt og veldig emosjonelt

Kjell Hanstad, hjelpekorpser

Å redde et liv

Sju år senere. Kjell er blitt medlem i Røde Kors Hjelpekorps, og i påsken skal han igjen få oppleve hvordan det er å bli tatt av skred – men denne gangen utenfra.

- 1. påskedag får hjelpekorpset i Bardu beskjed om at en erfaren skikjører er savnet i et turområde i Bardu. Det er sterk vind og vanskelige forhold i fjellet. 

En skuterpatrulje drar ut fra hytta til det de først tror er et henteoppdrag. De finner ingenting. Søket utvides med politi, helikopter fra 339-skvadronen og 60 personer med 50 skutere fra Røde Kors. 

Les mer: Fjellvettreglene

Etter mange timer ringer mannen selv kona som er i hjelpekorpsets hytte og forteller at han har blitt tatt av et skred. Trolig er grunnen til at han ikke har ringt før at han har vært besvimt en stund. Kjell overtar telefonen og klarer å roe ham ned. 

- Der og da tenkte jeg ikke på min egen opplevelse noen år tilbake, forteller han. - Jeg var for fokusert på å holde motet hans oppe.

Mannen klarer å beskrive hvor han ble tatt av skredet og helikopter og letemannskapene blir dirigert til dette området. Hjelpekorpset skjønner etter hvert at han ikke vet hvilken vei han ligger i skredet, slik at det blir vanskelig for han å dirigere letemannskapene selv om han hører helikopteret over seg. 

Fjellet er svært bratt og det er nesten ikke mulig å se konturene av skredet. Etter ytterligere tre timer blir han funnet av en patrulje fra hjelpekorpset. Totalt blir han liggende i snømassene i over ti timer før han blir berget. Nesten ingen som ligger så lenge overlever.

120302 Finse helikopter 590

Takker Røde Kors for livet

Mannen har lette førstegrads forfrysninger, er nedkjølt, men har ellers ingen fysiske skader. Det blåser så mye at helikopteret ikke klarer å lande. Hjelpekorpset drar han derfor i pulk 200 meter oppover fjellsida hvor helikopteret etter hvert klarer å lande og kan frakte han til Universitetssykehuset i Tromsø. 

I ettertid setter mannen inn en annonse i lokalavisa hvor han takker Røde Kors for livet.

- Det å være med på å redde et liv, er en veldig god følelse. Vi besøkte mannen vi reddet en stund senere, og møtet med han og familien var sterkt og veldig emosjonelt, forteller Kjell.

- Jeg synes det er viktig å fortelle om hendelsene, både for å få folk til å skjønne hvor farlig snøskred faktisk er, og for å være med på å forhindre at andre skal oppleve det samme, sier Kjell. Han råder alle til å sette seg godt inn i Fjellvettreglene, og å sjekke skredvarselet på varsom.no før de legger ut på tur. 

Les mer om hjelpekorpset her!