blod redder liv

Se filmen

Hvorfor bli blodgiver?

Visste du at en halv liter blod kan redde tre menneskeliv?

Det finnes ingen erstatning for blod. Blod kan ikke fremstilles kunstig. Blod må gis. Dessuten er blod ferskvare. Pasientene og helsevesenet er helt avhengig av blodgivernes frivillige innsats. Siden blod har begrenset holdbarhet er det et konstant behov for nye forsyninger. Derfor er det avgjørende at blodbankene har nok blod, både til løpende medisinsk behandling og dersom Norge skulle rammes av en større, kritisk hendelse.

Som blodgiver gjør du en viktig samfunnsinnsats.Vi ønsker deg velkommen og takker for at du vil bidra til å redde liv!

Hvem trenger dittblod?

Kreftpasienter

Blod og blodkomponenter inngår som en viktig del av behandlingen ved forskjellige former for kreft. Omtrent halvparten av blodet går til denne typen pasienter. Til leukemipasienter brukes spesielt et konsentrat av blodplater. Blodplatekonsentrat må lages av nytappet blod.

Ulykker og operasjoner

Trafikkulykker og traumer kan kreve mye blod. Blodbankene må derfor til enhver tid ha en stor blodbeholdning og tilgang til mennesker som kan kalles inn på kort varsel. De store fremskrittene innen kirurgi ville vært umulig uten blodgivernes innsats.

Blodsykdommer

Blødere, det vil si personer som lider av hemofili, mangler en eller flere koagulasjonsfaktorer i sitt blod. Uten denne faktoren kan det oppstå alvorlige blødninger. Blodbankene fremstiller koagulasjonsfaktorer av ditt blod.

Sjeldne tilstander

Blodplasma brukes til behandling av sjeldne tilstander der man trenger å korrigere blodets bestanddeler med såkalt «plasmautskiftning».

Fødende og nyfødte

Blodbankene har til enhver tid flere hundre poser blod i beredskap til kompliserte fødsler som fører til stort blodtap hos den fødende. Det kan i sjeldne tilfeller (alvorlig icterus neonatorum) være nødvendig med utskifting av blod på nyfødte.

Koronapasienter

Plasma fra personer som har hatt koronainfeksjon (COVID-19) inneholder antistoff som reduserer symptomer og gir raskere bedring av sykdommen. Det brukes i behandling av pasienter med risiko for alvorlig sykdomsforløp.

Annenhver nordmann vil trenge blod

Halvparten av oss vil ha behov for blod eller blodprodukter i løpet av livet. Likevel svarer over halvparten av respondentene at de har aldri søkt om å bli blodgiver, viser en undersøkelse utført av Respons Analyse på vegne av Røde Kors i mars 2018. 

I Norge har vi i underkant av 95.000 blodgivere. I 2018 meldte rekordmange personer seg som blodgivere på GiBlod.no, hele 36 642. Mellom 15 og 20 000 faller fra hvert år av naturlige grunner som alder, sykdom, medisinbruk, reisevirksomhet og lignende. o.l. Det kan ikke overkommuniseres: Alle er avhengig av at folk gir blod, frivillig og ubetalt, gjennom hele året.

Blod i beredskap

Røde Kors jobber kontinuerlig for å få flere nordmenn til å gi blod. Å ha mange registrerte og godkjente blodgivere er særlig viktig for Norges beredskap. Dersom det oppstår en akutt situasjon som krever mye blod, eller forhindrer mange fra å gi blod, er det viktig at man kan mobilisere blodgivere som er registrert på forhånd, for å ivareta krav til smitterisiko og blodkvalitet.

Du kan melde deg som blodgiver til alle landets 69 giversteder her på GiBlod.no.

 

Meld deg som blodgiver her

Vi bruker informasjonskapsler til å forbedre din brukeropplevelse og for at vi skal forstå hvordan du bruker våre nettsider. Personvernregler