En mor og sønn sitter på toppen av et fjell, ved en varde, og soler seg i fint vær

– Uten Røde Kors hadde vi kanskje ikke vært i live

Det som skulle være en hyggelig høsttur, ble til et mareritt for Wenche og sønnen. Flaks og frivilliges innsats reddet trolig livet deres.

Les mer om: Fjellvettreglene

Helgen da ekstremværet «Knud» feide over store deler av landet, gikk Wenche Kilvik (47) og sønnen Robin Kilvik Stensland (15) seg bort på fjellet.

Etter 17 timer ble de funnet og reddet ned fra fjellet av mannskap fra Beiarn Røde Kors Hjelpekorps.

Det ble noen dramatiske timer, både for mor og sønn og for de åtte frivillige som deltok i redningsaksjonen.

- En stor takk til Røde Kors som fant oss. Uten deres innsats hadde vi kanskje ikke vært i live i dag, sier Wenche Kilvik.

Hun er svært takknemlig for Røde Kors sin innsats.

I et øsende regnvær går en gruppe mennesker på rekke i et oransje fjellandskap om høsten.
Her er Beiarn Røde Kors Hjelpekorps underveis i redningsaksjonen. Foto: Hans Martin Slåttkjær/Røde Kors

Feilberegnet og kom bort fra stien

Familien Kilvik er glad i å gå på tur, og denne lørdagen ville hun og Robin prøve et nytt terreng og kjørte fra hjemstedet på Meløy til området ved Lurfjellet.

- Vi begynte å gå innover ved 11-tiden. Dessverre feilberegnet jeg, vi kom ut av turstien og klarte ikke å finne tilbake til den. Regnet ble kraftigere og det kom noen voldsomme vindkuler, forteller hun.

- Etter syv timer ringte jeg nødnummeret og fikk gitt beskjed, men jeg visste ikke nøyaktig hvor vi befant oss.

Ekstreme forhold

- Hovedredningssentralen (HRS) mistet mobilkontakt med moren, enten fordi det var flatt batteri eller de var utenfor dekning, forteller Ørjan Kristensen i Beiarn Røde Kors Hjelpekorps.

- Været i området var for dårlig til å sende inn et redningshelikopter, og HRS kontaktet oss i Røde Kors ved 21-tiden. Det eneste vi visste var hvilken sender mobilen hennes hadde sendt signalene fra. Så det var et stort område å lete i, forteller Kristiansen.  

Sammen med syv andre lokale frivillige dro han innover i ekstremværet og mørket for å lete etter mor og sønn.

- Det var så kraftig vind og regn at det var vanskelig å gå og orientere seg. Vi krysset elver og vasset i vann til over livet. På laget var vi to damer og seks menn i alderen 30-60 år. Vi ble slitne og klissvåte og mer og mer usikre på om vi ville finne dem. Og om de da ville være i live, forteller han.

Et lys i det fjerne

Etter flere timer i ulendt terreng, sterk vind og regn, så de plutselig et svakt lys.

- Moren hadde heldigvis med en hodelykt og det var den som gjorde at vi fant dem. Da var klokken halv tre natt til søndag, forteller Kristensen.

- Det var i siste liten, begge to var svært nedkjølte og slitne. Robin var nedkjølt og lite kontaktbar og jeg tror ikke han hadde overlevd der ute en time til. De hadde flaks og vi hadde flaks, understreker han.

- Dette er noe av det mest dramatiske jeg har vært med på, sier Ørjan Kristiansen.

Wenche Kilvik kan ikke få takket redningsmannskapene nok. Til alt hell lå det en hytte i nærheten som de søkte ly i resten av natten. Der fikk de mat og litt søvn, før de dagen etter gikk de 8,5 km tilbake til bilen.

- Det var helt unike folk, de var så snille og godhjerta og jeg vil svært gjerne gi noe tilbake til Røde Kors, sier Wenche Kilvik.

 

Har du det som skal til for å bli frivillig i Røde Kors hjelpekorps?