trolltunga Vis bildetekst
Bjørn Arild Fjeldsbø Foto: privat

- Å være redningsmann er som en hobby

2016 ble et voldsomt år for Trolltunga-frivillige i Odda Røde Kors. Vi tok en prat med nylig avgått områdeleder og mangeårig redningsressurs, Bjørn Arild Fjeldsbø om Trolltunga, prisdryss og fremtiden

- En av de tingene jeg håper turistnæringen gjør er å ta med seg fjellvettreglene ut i verden.

Bjørn Arild Fjeldsbø (42)

Altså. Rekordmange redningsaksjoner mot Trolltunga og nasjonalt fokus på redningstjeneste på NRK Brennpunkt. Hjelpekorpsene i Odda mottok Samfunnssikkerhetsprisen, ble kåret til Norske Helter av TVNorge og VG, og Årets Harding av lokalavisen. Du har laget nye fjellvettregler, og for et par uker siden mottok du Røde Kors Hjelpekorps sin Fortjenstmedalje. Ikke lite dette Bjørn Arild.

-    Det har vært et utrolig år.

Fakta om Bjørn Arild Fjeldsbø

  • 42 år
  • Frivillig i 25 år
  • Mottok nylig Hjelpekorpsets fortjenestemedalje
  • Radiograf ved Odda Sykehus
  • Samboer med Inga
  • Pappa til Julie (11) og Anders (13)

Skulle bare på førstehjelpskurs

Røde Kors-historien til Bjørn Arild begynte i 1992. Han var 17 år og skulle lære seg førstehjelp hos Fana Røde Kors. Ikke likte han fotball som de andre og ettersom førstehjelp var nyttig å kunne da han holdt på med lappen, gikk han på kurs.

-    Jeg begynte fortløpende helgen etter. Orientering, samband, bårebæring og søk. Plutselig var jeg medlem, og da tok jeg likegodt en sanitetsvakt. Så ballet det på seg. Siden har jeg aldri kommet meg ut igjen. Han flirer.

Du har vært frivillig i 25 år. Du står ute i regnet mens andre folk sover, og leter etter bortkomne turister i mokasiner og slips. Hva driver deg?

-    Det er en kjempefin hobby, jeg liker å være ute og gå i fjellet og tenker jeg likegodt kan bruke kunnskapene mine til å hjelpe disse stakkarene. Jeg har det utrolig kjekt på redningsaksjoner. Jeg får være på tur med mine beste venner, vi bruker kunnskapene våre og gir hjelp. Det er en plattform i livet som det er verdt å satse på.

160928_trolltunga_051-turister
Utenlandske turister på vei til Trolltunga. Foto: Arild Blomkvist/Røde Kors,

Stadig flere turister må reddes

-    Et av høydepunktene i 2016 har vært å lage de nye fjellvettreglene.

Sammen med fjellklatrer Cecilie Skog var han blant ekspertene som reviderte de originale fjellvettreglene. - De som er så ikoniske og som vi nordmenn har så langt inn i ryggmargen. Norge er vel det eneste stedet man finner fjellvettregler. Dessverre er det ikke slik for de besøkende.

Han sikter til de mange utenlandske turistene som kommer til Norge, og hvorav mange besøker den lokale superstjerna, Trolltunga. Vanvittige 40 ganger i 2016 måtte de frivillige assistere turister. En tur som tar 8-10 timer.

bjørn arild  med walkie talkie på natten under en redningsaksjon på trolltunga
Bjørn Arild i aksjon på Trolltunga. Foto: Olav A. Saltbones/Røde Kors

-    En av de tingene jeg håper turistnæringen gjør er å ta med seg fjellvettreglene ut i verden. Gjøre dem kjent for alle som vurderer å besøke oss. Det kan redde liv. Både i Asia og i Norge.

Prisdryss til tross. - Det har krevd mye tid og krefter av oss, og nå håper vi at det blir satt i verk sikkerhetstiltak. Dette er ikke bare en utfordring her i Odda. Antallet redningsaksjoner skyter jo i været i hele landet.

Portrett av Bjørn Arild Fjeldsbø som nylig mottok Hjelpekorpsets fortjenestemedalje
Trolltunga. Foto: Malik Kothari

Har selv aldri vært på Trolltunga

Turistsesongen er væravhengig, men allerede nå spår han en lang sesong, med desto risiko for høy redningsaktivitet. - De er i gang med guidede turer på ski, og ettersom det er lite snø nå tipper jeg vi ser de første fotturistene i april. Massene kommer i juni, juli, august og september.
Bjørn Arild forklarer at de mest krevende aksjonen kommer på tampen av sesongen. - September og oktober har kortere dager og tøffere vær.

Bjørn Arild har så langt deltatt i 500 redningsaksjoner, og har selv vært på tur over 30 ganger innover mot Trolltunga.

-    Jeg er som regel ute om natten og sjelden helt fremme der turistene drar.

Så, ut av det blå. Nærmest hviskende. - Jeg har forøvrig aldri vært ute på selve Trolltunga.

Hva! Seriøst? Aldri!?

-    Nei, har ikke sett vitsen med å gå utpå der.

Ah, skjønner, du har høydeskrekk.

-    Jeg har ikke høydeskrekk og har sett på den mange ganger, men har bare aldri følt draget. Det er jo vakker natur og en fantastisk utsikt. Et stup på 700 meter er jo sikkert en kjempeopplevelse.

Ja..

-    Men jeg har vært under Trolltunga da. Det er det ikke så mange som har.

Vil du bli frivillig og gjøre en innsats lokalt?