Hjelpekorpset søker i snø Vis bildetekst
Nesten 6000 frivillige er aktive i 301 lokale hjelpekorps over hele landet. I 2018 rykket de ut på 1742 oppdrag. Foto: Arild Blomkvist/Røde Kors

Den viktigste jobben

På avstand ser personen livløs ut. Så ser du at øynene beveger seg, et ørlite, men sikkert tegn på liv. For hjelpekorpseren som har lett i timevis, er øyeblikket ubeskrivelig.

– Å finne noen i live, er det største vi opplever. Det gjør det ekstra verdt å holde på med dette, sier leder i Landsråd Hjelpekorps Kjersti Løvik (45).

Stor variasjon i oppdragene

Hun har vært med på mye gjennom 13 år som hjelpekorpser. Mange av aksjonene Røde Kors deltar i, skjer midt iblant oss, i byer og tettsteder. En stor del av oppdragene er å lete etter mennesker med mentale utfordringer eller i selvmordsfare. Så kommer fotturister og skiløpere, mange av dem har skadet seg og må hentes.

"For mange kjennes det som hovedjobben deres, og så er den ordinære jobben en måte å tjene penger på."

Kjersti Løvik om den typiske hjelpekorpser

– Hjelpekorpset er vårt bidrag inn i den norske redningstjenesten, vi bistår politi og helsevesen med søk og redning. Vi er også en beredskapsressurs for kommunene ved alvorlige hendelser, som skogbrann og flom, forteller Løvik.

Leder i Landsråd Hjelpekorps Kjersti Løvik
– Oppdragsmengden øker stadig, så vi har alltid behov for flere i hjelpekorpset, sier leder i Landsråd Hjelpekorps Kjersti Løvik. Foto: Roar Dalmo Moltubak/Røde Kors

"For mange kjennes det som hovedjobben deres, og så er den ordinære jobben en måte å tjene penger på."

Kjersti Løvik om den typiske hjelpekorpser

Den typiske hjelpekorpser

Hjelpekorpserne er frivillige og bruker fritiden sin på å hjelpe andre. Alle aldre og begge kjønn er godt representert, det de har felles er engasjementet.

– En typisk hjelpekorpser er superengasjert og bruker utallige timer på Røde Kors. For mange kjennes det som hovedjobben deres, og så er den ordinære jobben en måte å tjene penger på. De er veldig stolte av Røde Kors og innsatsen de gjør, smiler Løvik.

Skredgruppen i Lyngen Røde Kors
Variasjonen på oppdrag er stor og noen krever ekstra kompetanse. Skredgruppen i Lyngen Røde Kors reddet i fjor ned åtte sveitsiske og finske skiturister fra fjellet Kavringtinden. Foto: Lyngen Røde Kors Hjelpekorps

Røde Kors Hjelpekorps

  • 5843 aktive frivillige i 301 lokale hjelpekorps (2018).
  • Rykket ut på 1742 oppdrag i 2018.
  • De seks største gruppene av savnede: fotturister, personer i selvmordsfare, demente, skiløpere, mentalt syke og barn.
  • Også til stede ved idrettsstevner, festivaler, konserter, badestrender og skisteder. 

Bli frivillig i hjelpekorpset du også