Korpsleder Egill Elvestad på båten Vis bildetekst
Å være hjelpekorpser er midt i blinken for Egill. Foto: Marianne Utnes Kjøsnes/ Røde Kors

– Jeg er aktiv i Røde Kors hver dag

Egill Elvestad (55) har ikke vært frivillig i mer enn tre år, men har allerede lagt ned flere tusen timer som hjelpekorpser.

Tekst og foto: Marianne Utnes Kjøsnes

– Å være frivillig redningsmann er veldig fint. Man er med på å løse problemer for andre mennesker. Det gir deg en god følelse og man føler man får utrettet noe godt. Det hele forsterkes av at man gjør det helt frivillig og ofrer sin egen fritid. Det er noe ekstra fint ved det, sier han.

Egill Elvestad er i dag korpsleder i Tjøme og Hvasser Røde Kors Hjelpekorps, og bemanner blant annet Røde Kors-båten som ligger på Tjøme. Han hadde sin første vakt som hjelpekorpser i pinsen 2017.

– Jeg likte det umiddelbart etter min første vakthelg på Tjøme-båten. Da tenkte jeg at dette er meg, dette skal jeg gjøre. Det å kunne kjøre båt og hjelpe folk var midt i blinken. Og vel så viktig er det psykososiale man lærer, det å ta vare på pasienter etter en hendelse, sier han.

Egill beskriver en typisk situasjon der han føler alt han legger ned er verdt innsatsen:

– Du kommer ut til noen på sjøen som har ringt etter hjelp og er stressa. Når vi kommer merker du at de roer seg ned. Kanskje de har en vannlekkasje om bord. Vi hjelper og løser problemet, og du merker lettelsen og takknemligheten deres. Den følelsen er ubetalelig, sier han.

310720_Tjøme Hvasser_RC Veritas_025
Egill bruker mye av sin fritid på å være korpsleder, men synes det er verdt det. Foto: Marianne Utnes Kjøsnes /Røde Kors

Gått inn med brask og bram

Allerede etter ett år som aktiv hjelpekorpser, ble Egill valgt som korpsleder for Tjøme og Hvasser Hjelpekorps.

– Jeg har gått inn med brask og bram i dette vervet. Det går med mye tid og mange timer på alt fra møtevirksomhet, rekruttering, skaffe penger og ikke minst opprettholde motivasjon og skape god stemning. Men vi har lykkes. Nå er vi rundt 54 aktive medlemmer, sier han.

–Selv om jeg bruker mye tid på båten, og mange har lyst til å ha vakter der, er det viktig å presisere at leteaksjoner på land for eksempel er like viktig. Det at Røde Kors har så mange ulike aktiviteter er helt unikt. Jeg står gjerne sanitetsvakt på en fotballkamp også, alt føles like viktig, sier korpslederen.

Jeg er hjelpekorpser fordi jeg er genuint glad i mennesker og i å hjelpe mennesker. Som Røde Kors-frivillig møter man mennesker i mange situasjoner der man raskt kan bidra til å gjøre en endring.

Egill Elvestad, korpsleder for Tjøme og Hvasser Røde Kors Hjelpekorps

Som hjelpekorpser har Egill vært med på mange aksjoner, men første gang han utførte hjerte- og lungeredning var i forbindelse med en ulykke tidligere i sommer.

–Vi ble ringt midt på natta, og dro ut på sjøen for å lete etter to som var savnet etter å ha kjørt vannscooter. Det var stiv kuling på sjøen og bølgene 4-5 meter høye. Vi søkte hele natta, og fant de til slutt begge to omkommet.

Egill innrømmer at det var en tøff opplevelse, men selv om det var et tragisk utfall, sitter han igjen med en god følelse.

– De pårørende viste ekstremt stor takknemlighet for innsatsen vi la ned. Vi var vel våkne i 32 timer i strekk. De har tatt kontakt i etterkant, og vi har vært ute på sjøen sammen og kastet roser der vi fant dem. Denne stunden var veldig verdig og fin, og vi fikk gråte sammen, sier han.

Kake_Egill
De pårørende leverte kake til hjelpekorpset som takk for innsatsen.

–Røde Kors-frivillige får god opplæring i å ta vare på pasienter og pårørende, og frivillige selv får tilbud om ettersamtaler om de har behov for det. Begge deler fungerte veldig bra etter denne hendelsen, sier han.

– Jeg blir helt varm av å tenke på det. Dette er lønna vi jobber for, avslutter Egill.

Bli frivillig i Røde Kors