Skiløpere i vinden Vis bildetekst
Nora (14) og bestefar kjemper seg gjennom vinden på vei fra Storeskag. Tekst og foto: Camilla Gilje Thommessen/Røde Kors

Tatt av vinden – en historie om å bli reddet på fjellet

Det som skulle vært en hyggelig nyttårsfeiring på fjellet, ble et tøft møte med naturkreftene – og et gledelig møte med Røde Kors Hjelpekorps.

Det var tiåringens forslag – å feire nyttår på DNT-hytta Storeskag, et stykke inne på fjellet i Jotunheimens forgård. Nikolai gledet seg hele høsten, vi planla turen i detalj og fikk med storesøster Nora på 14 og en fjellvant bestefar.

Skituren inn til hytta dagen før nyttårsaften 2018 gikk fint, det var snøskuterspor hele veien og sikten var god. I sekken hadde vi godt med klær, mat, spade og et par raketter. Planen var å gå ned igjen 1. nyttårsdag.

Gutt på ski
Nikolai (10) har gledet seg til nyttårsfeiring på fjellet hele høsten. I sekken har han raketter og sjokolade, sammen med varme klær.

Endring i planen 

Vel framme sjekker jeg værmeldingen og ser at det er meldt kraftig vind 1. januar. Jeg avgjør at vi må endre planen og gå tilbake allerede neste dag for å unngå uværet. Det blir dårlig mottatt av barna, men vi lager litt tidlig nyttårsfest og sender opp rakettene samme kveld. Vi er helt alene i området, omsluttet av mørket og vidda. Det føles magisk, en dyrebar pause fra hverdagen og byen.

Neste morgen er det vindstille når jeg våkner. Dette skal nok gå bra. Vi spiser frokost, pakker og gjør oss klare til avmarsj. I mellomtiden har vinden tatt seg opp, det river godt når vi begynner å gå. Det er åtte kilometer til bilen og klar sikt.

Storeskag_420x525
DNT-hytta Storeskag er en gammel støl og ligger 1122 moh. i Langsua sørøst for Jotunheimen.

Vinden øker

Det går sakte, vi må gå fiskebein selv om bakken er vannrett, vinden dytter oss tilbake. Det er tungt å puste, tungt å bevege stavene fremover. Etter to timer og tre kilometer har vi kommet til et folketomt stølsområde og vi tar en pause, litt mat og drikke.  

– Nå er det verste været over, nå blir det bedre, sier jeg. Så feil kan jeg ta. På sletta nedenfor stølene øker vinden. Her har sporene blåst igjen, jeg går foran og brøyter. Hvert 10. sekund stopper jeg, puster og venter på de andre.

Nikolai blåser stadig over ende, det er nesten umulig å reise seg etter hvert fall. Vindkastene er så voldsomme at barna til slutt synker sammen i snøen. De klarer ikke å gå mer, alle er slitne og kalde. Jeg innser at det er på tide å be om hjelp.

Skiløpere i sterkt vind
Vindkastene er voldsomme og det går sakte fremover. Vi må gå fiskebein selv om bakken er vannrett, vinden dytter oss tilbake.
Snøskuter fra Røde Kors og barn
Det har begynt å mørkne når snøskuteren fra Røde Kors kommer til oss. Vi er kalde og slitne - og veldig lettet.

Søker ly i gammel løe 

Jeg prøver å holde telefonen varm for å spare batteriet og får vite fra politiet at hjelpen er på vei. 200 meter fra oss ser jeg en grønn hytte. Vi må prøve å komme oss dit, tenker jeg. Det er en hel liten ekspedisjon i seg selv, men omsider er vi i ly bak hytteveggen. Det viser seg at ei løe står ulåst, her kan vi gå inn. Vi venter mens det begynner å skumre, den blå timen er ekstra blå her oppe. Så ser jeg et lys ute på vidda. Nå kommer snøskuteren! Røde Kors er her. 

Stig binder fast ski, staver og sekker. Nikolai får sitte bak ham på skuteren, vi andre på tilhengeren. Det har begynt å regne av alle ting – isende regndråper pisker oss i ansiktet. Men vi smiler.

Nikolai på snøskuter
Nikolai får sitte bak på snøskuteren mens vi andre sitter på tilhengeren. På årets siste dag skysses vi trygt ned fra det stormfulle fjellet.

Ettertanker

I etterkant har jeg tenkt mye på opplevelsen. På de voldsomme naturkreftene, på ansvaret jeg hadde for mennesker jeg er glad i, på hva jeg kunne gjort annerledes. Ikke minst har jeg vært takknemlig for at vi bor i et land der vi kan få støtte når noe uventet skjer.

Stig i Røde Kors Hjelpekorps reiste ut på nyttårsaften for å hjelpe noen han ikke kjenner. Helt frivillig. For meg er det selve essensen i denne historien.

Hjelpekorpser på snøskuter
– Det er moro å komme fram og finne noen vi har lett etter. Da føler jeg at jeg gjør en forskjell, sier Stig Aastveit (48). Han har vært med i Øystre Slidre Røde Kors Hjelpekorps i seks år. I fjor hadde de 25 redningsoppdrag, alle var vellykket. Foto: Ingeborg Aastveit

Artikkelforfatteren Camilla Gilje Thommessen jobber i Inntektsavdelingen i Røde Kors, men dette var en privat tur.

Hjelpekorpset trenger flere frivillige – les mer her