Reddet fjellturister i «inferno»
Påsken 2018 rykket skredgruppen i Lyngen Røde Kors ut på et oppdrag som for de fleste ville vært en umulig oppgave.
– Vinden slet løs skaren og isen haglet rundt oss. Vi måtte legge oss ned og holde oss fast så vi ikke ble blåste av fjellet, sier Frode Hansen i Lyngen Røde Kors.
Lokalkunnskapen var avgjørende da Hansen og resten av skredgruppen 28. mars i fjor planla og gjennomførte redning av en gruppe skiløpere fra Kavringtinden i Lyngen.
– Vi visste at 90 prosent av fjellet ville være for farlig å bevege seg inn i. Heldigvis befant turgruppen seg i den siste tidelen, sier Hansen.
Satt fast i orkanvind
Gruppen i nød var i utgangspunktet fire sveitsere som satt fast 900 meter over havet. En av skituristene hadde falt stygt i ei steinur og klarte ikke å bevege seg på grunn av store smerter i hofta.
Været ble verre og verre med orkan i vindkastene. Store deler av fjellsiden var blåst tom for snø og i stedet dekket av speilglatt is.
Fire skiturister fra Finland hadde noen timer før alarmen gikk hos politiet og Røde Kors oppdaget sveitserne og tatt seg opp fjellsiden for å hjelpe. I det røffe fjellet forsøkte de å bistå sveitserne. Oppdraget til Frode og resten av skredgruppen vokste i omfang: Nå måtte åtte personer hjelpes i trygghet.
– Finnene hadde gjort et prisverdig forsøk på å fire den skadde sveitseren ned, men etter hvert havnet de i et parti med kun is og da hadde alle sammen rast 20-30 meter nedover. Der satt de fast, sier Frode.
– Ett feilsteg kan bli katastrofalt
Både luftambulansen og redningshelikopteret måtte gi opp sine forsøk på å komme frem til turgruppen. Det hadde blitt mørkt og oppe i høyden begynte det å bli kritisk kaldt både for den skadde og resten av gruppen sveitsere og finner.
Nede i bygda jobbet Frode og resten av skredgruppen til Lyngen Røde Kors på spreng med å finne ut hvordan de på en trygg måte kunne ta seg opp til turfølget.
Vind, skredfare og ekstremt glatt underlag var faktorer som måtte vurderes. Alle vet at Lyngsalpene ikke er til å spøke med.
– Fjellene her er de mest utfordrende i Nord-Europa, og et lite feilsteg kan bli katastrofalt, sier Frode.
Han har vært medlem i hjelpekorpset i Lyngen siden 1989 – da var han 15 år gammel og allerede en ivrig turgåer i det flotte nærmiljøet. Han kjenner fjellene på hjemstedet som sine egne bukselommer.
Fikk scooter over seg
I påvente av klarsignal for å ta seg til fots opp til skituristene, kjørte Røde Kors-mannskaper opp spor de første 600 høydemetrene med skutere. Planen var å ha en løype ferdig så tett opp til det bratteste henget som mulig før uthentingen.
– Vindmåleren som er plassert der vi var med scooteren viste 32 sekundmeter vind. Vi måtte på et tidspunkt legge oss bak scooteren, og da vippet den over oss, sier Daniel Larsen, som både er Frodes kollega på fabrikken Cinderella og med i skredgruppa i Lyngen Røde Kors.
På 700 meter høyde startet Frode Hansen og lege og hjelpekorpser Mikael Grumstedt på den siste delen inn til turfølget på stegjern, via en rute som skulle være trygg nok. Snøføyka var nå så tett at de via samband måtte ha hjelp fra de som stod klare med snøscooterne lenger nede til å finne retningen.
– Vi så at de hadde hodelykter og fikk posisjonene så vi kunne informere Frode og Mikael om hvor langt det var igjen og i hvilken retning de skulle gå, forteller Daniel.