Reddet fjellturister i «inferno»

Skiturister ble reddet fra Lyngen i Troms

Påsken 2018 rykket skredgruppen i Lyngen Røde Kors ut på et oppdrag som for de fleste ville vært en umulig oppgave.

– Vinden slet løs skaren og isen haglet rundt oss. Vi måtte legge oss ned og holde oss fast så vi ikke ble blåste av fjellet, sier Frode Hansen i Lyngen Røde Kors.

Lokalkunnskapen var avgjørende da Hansen og resten av skredgruppen 28. mars i fjor planla og gjennomførte redning av en gruppe skiløpere fra Kavringtinden i Lyngen.

– Vi visste at 90 prosent av fjellet ville være for farlig å bevege seg inn i. Heldigvis befant turgruppen seg i den siste tidelen, sier Hansen.

Satt fast i orkanvind

Gruppen i nød var i utgangspunktet fire sveitsere som satt fast 900 meter over havet. En av skituristene hadde falt stygt i ei steinur og klarte ikke å bevege seg på grunn av store smerter i hofta.

video av redningspersonell

Været ble verre og verre med orkan i vindkastene. Store deler av fjellsiden var blåst tom for snø og i stedet dekket av speilglatt is.

Hjelpekorpsere forbereder seg på redningsaksjon i Lyngsalpene

Det blåste orkan i kastene da frivillige fra skredgruppa i Lyngen Røde Kors Hjelpekorps dro opp i fjellet for å redde en gruppe skiturister påsken 2018

Fire skiturister fra Finland hadde noen timer før alarmen gikk hos politiet og Røde Kors oppdaget sveitserne og tatt seg opp fjellsiden for å hjelpe. I det røffe fjellet forsøkte de å bistå sveitserne. Oppdraget til Frode og resten av skredgruppen vokste i omfang: Nå måtte åtte personer hjelpes i trygghet.

Snøskuter på vidda

Ved hjelp av klatreskutere tok de frivillige seg så langt opp i fjellsiden som det var mulig før resten av ruta ble gått på ski og ved hjelp av truger. Fjellet var isglatt og nesten tom for snø.

– Finnene hadde gjort et prisverdig forsøk på å fire den skadde sveitseren ned, men etter hvert havnet de i et parti med kun is og da hadde alle sammen rast 20-30 meter nedover. Der satt de fast, sier Frode.

Frivillige bærer skadet på båre

En sveitsisk skiturist som hadde falt stygt og skadet hofta ble etter timer i fjellet fraktet ned sammen med syv andre sveitsiske og finske skigåere. Mannen kom velberget ned fra fjellet takket være Røde Kors-frivillige fra skredgruppen i Lyngen.

– Ett feilsteg kan bli katastrofalt

Både luftambulansen og redningshelikopteret måtte gi opp sine forsøk på å komme frem til turgruppen. Det hadde blitt mørkt og oppe i høyden begynte det å bli kritisk kaldt både for den skadde og resten av gruppen sveitsere og finner.

Nede i bygda jobbet Frode og resten av skredgruppen til Lyngen Røde Kors på spreng med å finne ut hvordan de på en trygg måte kunne ta seg opp til turfølget.

Vind, skredfare og ekstremt glatt underlag var faktorer som måtte vurderes. Alle vet at Lyngsalpene ikke er til å spøke med.

– Fjellene her er de mest utfordrende i Nord-Europa, og et lite feilsteg kan bli katastrofalt, sier Frode.

Han har vært medlem i hjelpekorpset i Lyngen siden 1989 – da var han 15 år gammel og allerede en ivrig turgåer i det flotte nærmiljøet. Han kjenner fjellene på hjemstedet som sine egne bukselommer.

Hjelpemannskaper i snøkaos

Det blåste orkan styrke i fjellene da frivillige fra skredgruppa i Lyngen Røde Kors tok seg inn i Lyngsalpene for å hjelpe åtte skiturister som ikke kom seg ned fra fjellet. Lokalkunnskapen var avgjørende for at aksjonen ble vellykket.

Fikk scooter over seg

I påvente av klarsignal for å ta seg til fots opp til skituristene, kjørte Røde Kors-mannskaper opp spor de første 600 høydemetrene med skutere. Planen var å ha en løype ferdig så tett opp til det bratteste henget som mulig før uthentingen.

– Vindmåleren som er plassert der vi var med scooteren viste 32 sekundmeter vind. Vi måtte på et tidspunkt legge oss bak scooteren, og da vippet den over oss, sier Daniel Larsen, som både er Frodes kollega på fabrikken Cinderella og med i skredgruppa i Lyngen Røde Kors.

På 700 meter høyde startet Frode Hansen og lege og hjelpekorpser Mikael Grumstedt på den siste delen inn til turfølget på stegjern, via en rute som skulle være trygg nok. Snøføyka var nå så tett at de via samband måtte ha hjelp fra de som stod klare med snøscooterne lenger nede til å finne retningen.

– Vi så at de hadde hodelykter og fikk posisjonene så vi kunne informere Frode og Mikael om hvor langt det var igjen og i hvilken retning de skulle gå, forteller Daniel.

Tre frivillige fra Lyngen Røde Kors

- En rufsete gjeng som får jobben gjort, sier Frode Hansen (nr 3. fra venstre) om de frivillige som deltok i den spektakulære redningsaksjonen i Lyngen i påsken 2018. Dette bildet er tatt etter at hele turfølget som måtte hjelpes ned var i sikkerhet. Foto: Lyngen Røde Kors.

– Et inferno

Steg for steg tok Frode Hansen og lege Grumstedt seg inn mot turfølget i kveldsmørket onsdag før skjærtorsdag. Hansen beskriver omgivelsene den marsdagen som ekstreme. Vinden rev løs isflak som fløy i luften rundt de to.
 
– Det var et inferno, sier Hansen.
 
Fremme hos de fjellfaste turistene møtte redningsmannskapene ikke bare en skadd pasient, men syv andre skigåere som var bekymret for nedfarten. Det første Hansen og legen gjorde var å hakke vekk is i et område som var stort nok til at turistene fikk noenlunde fast grunn under skoene.
 
– Hele turfølget var så skremt at de ikke turte å gå ned på ski. I tett snøføyke måtte vi meter for meter hjelpe alle ned, forteller Daniel, som møtte gruppen på den nederste delen av bratthenget.
Tre frivillige i Røde Kors portrett

Frode Hansen, Daniel Larsen og Andreas Stenberg er både kolleger på fabrikken Cinderella og sammen i skredgruppen i Lyngen Røde Kors Hjelpekorps. Frode sier aksjonen i påsken i fjor var av de mest utfordrende han har vært med på.

Firt ned i fjellduk

Det var for bratt til å bruke pulk eller båre, så pasienten ble pakket inn i en fjellduk og fikk et tau rundt brystet. To mann sikret tauet fra toppen, mens den skadde ble firt ned.
 
Etter flere timer i fjellet overvant åtte turister og fire frivillige Nord-Europas tøffeste vinterfjell og mot alle odds kom de seg i trygghet.
 
– Det er den mest utfordrende aksjonen jeg har deltatt i, og vi strakk oss helt til ytterpunktene av det som er mulig. Det var vel egentlig først dagen etterpå at det begynte å sige inn for fullt hva vi hadde vært med på, sier Hansen.

Les også