Skredutdanning i ny drakt
Skredutdanningen i Røde Kors Hjelpekorps har fått nytt innhold og har nå tre kurs. Det er videregående ferdsel vinterfjell, videregående skredredning og fagkurs skred.
Tekst: Jannicke Høyem, leder RG skred og Fredrik Christoffersen, RG skred (2021-2023)
Ressursgruppe skred har lagt ned mye arbeid med utvikling og faglig kvalitetssikring av de tre kursene. Med den nye kursrekken er både det forebyggende skredarbeidet og utdanningen innen skredredning styrket.
Videregående ferdsel i vinterfjell
Dette kurset favner bredt, og er aktuelt for alt Røde Kors-personell som ferdes i vinterfjell og skredutsatt terreng, uavhengig av om en ønsker å gå videre mot skredredningsfeltet.
Kurset ble laget fordi fagmiljøet trengte mer kunnskap om hvordan man ferdes og vurderer risiko i skredterreng. Tematikk knyttet til ferdsel, risikoreduksjon, skredvarsel, snøvurdering og konsekvensvurderinger er tatt ut av det tidligere skredredningskurset. Første pilotering av kurset ble arrangert i 2020. Kurset kan sees i sammenheng både med grunnutdanningen og de to kursene i skredredning. Vi oppfordrer særlig hjelpekorps som har snødekte daler og fjellandskap som en del av deres aksjonsområde, til å arrangere dette kurset.
Deltakelse forutsetter bestått kurs i kvalifisert søk og redning, eller tilsvarende. Kurset tar opp egensikkerhet, kunnskaper om terreng, snø og grupper på tur i vinterfjellet. Dette kurset kan arrangeres både på ski og på skuter. Kurset varer i 2, 5 dager.
- Les mer om kurset videregående ferdsel vinterfjell
Videregående skredredning
Dette kurset er en videreutvikling av det gamle skredredningskurset. Målgruppe er skredinteresserte medlemmer av Røde Kors Hjelpekorps som har fullført kurset kvalifisert søk og redning – vinter, eller har tilsvarende kompetanse. Etter endt kurs skal deltakerne ha kunnskap om de ulike fasene og funksjonene innen skredredning, de skal ha trent på å lede elementer av redningsarbeidet på metodisk nivå, og øvd på gjennomføring av søk i skred og hvordan lede mannskap etter riktig metodikk. Dette innebærer at deltakerne skal lære å ta ut primær søketeig, blir faglig dyktige på søk med søkestang og sender-mottaker (s/m) og kan anvende riktige teknikker for fremgraving. Kurset har en varighet på 2,5 dager. Kurset arrangeres på lokalt eller regionalt nivå.
- Les mer om kurset videregående skredredning
Alle som på sikt ønsker å ta fagkurs skred må ha fullført og bestått videregående skredredning og videregående ferdsel vinterfjell.
Fagkurs skred
Dette fagkurset har lang tradisjon i Røde Kors Hjelpekorps og arrangeres på nasjonalt nivå. Kursmalen ble pilotert på Voss i 2023 og på Standalseidet i 2024, og har nå funnet sin endelige form. I videreutviklingen av dette kurset har ressursgruppe skred arbeidet med å dokumentere praksis. Videre har flere eksterne aktører bidratt med nødvendig tematikk for et godt samarbeid i samvirket ved skredaksjoner. Deltakelse på kurset forutsetter både de forutgående kursene i Røde Kors-skolen og kunnskaper og erfaringer fra ferdsel i vinterfjellet. Det er en fordel å ha kurset aksjonsledelse søk og redning (ASOR) før fagkurs skred. Bestått fagkurs skred innebærer ikke godkjenning som Fagleder skred. Deltakeren må godkjennes/sjekkes ut i lokal skredgruppe etter å ha fungert som NK skred og Fagleder skred på større øvelser, før Fagleder skred- vest kan bæres. Kurset går over 7 dager.
De nye kursveilederene og tilhørende kursdokumenter fremstår i samsvar med oppdatert skredfaglig kunnskap, god praksis og med forankring og sammenheng med de andre kursene til Røde Kors Hjelpekorps.
- Les mer om fagkurs skred
På Korsveien kan du lese mer om kursene: Hjelpekorpsmodulen på Korsveien