Mann foran røde kors-bil Vis bildetekst
Ildsjelen Birger Martinsen samler inn tusenvis av flasker hvert eneste år til inntekt for det lokale hjelpekorpset.

Birger (86) har samlet inn 2,8 millioner kroner til sitt lokale hjelpekorps

Har du vært innom Beitostølen eller nærområdet de siste 15 årene, er sjansen stor for at du har sett Birger Martinsen (86) samle inn flasker i Røde Kors-bilen.

Siden 2006 har Martinsen vært med på å samle inn 2,8 millioner kroner for Øystre Slidre hjelpekorps gjennom flaskeinnsamling.

– Det er ikke bare det å samle inn flasker og bokser, det er så mye mer, sier Birger Martinsen.

Da hjelpekorpset i Øystre Slidre ble opprettet i 1949, meldte Martinsen seg inn som medlem og var svært aktiv frem han flyttet til Oslo i 1955. Da han kom tilbake i 1984 ble han igjen et aktivt medlem i det lokale korpset. Martinsen kan til sammen telle 44 år i Øystre Slidre Røde Kors hjelpekorps, hvor han har vært med på flerfoldige aksjoner. 

– Det har vært en stor utvikling siden 1950, da gikk vi på bena når vi var ute på aksjon. Nå har vi ATV-er og scootere, og det gjør en stor forskjell, forteller Martinsen.

Samler hundrevis av pantesekker i året

Da Martinsen pensjonerte seg startet han og kona Ingrid et inntektsskapende panteprosjekt. Hjelpekorpset i Øystre Slidre hadde nemlig veldig dårlig økonomi i 2005, og da muligheten for å starte flaskeinnsamling kom året etterpå, hoppet paret på muligheten.

Eldre mann med avfallsposer fulle av tomflasker
Før panten ble hentet hadde Birger Martinsen flasker til en verdi av 40.000 kroner i garasjen.

Radarparet reiste rundt i kommunen og tømte containere med panteflasker til inntekt for hjelpekorpset. 15 år senere, sorterer og samler Martinsen inn mellom 400 og 500 sekker med flasker i året, noe som tilsvarer nesten 300.000 kroner til inntekt for hjelpekorpset. Disse pengene er blitt brukt på utstyr som gjør at hjelpekorpset kan være mer effektive når de er ute på aksjon.

– Når du er ute på aksjon, vet du aldri hva som venter. Det er en veldig god følelse når man finner personer i god behold, sier Martinsen.

Avgjørende for hjelpekorpset

– Det er dette arbeidet og panten som gjør at vi klarer å drifte hjelpekorpset og fornye oss. Det er helt avgjørende for arbeidet vårt, sier Stig Aastveit, leder i Øystre Slidre Røde Kors hjelpekorps.

Pengene brukes til å kjøpe hjertestartere, betale strømregninger, kjøpe utstyr og scootere.

– Dette er inntekten vår. Uten innsamlingen hadde arbeidet vårt stoppet opp, sier Aastveit.

Da Martinsen ble alene for fire år siden, steppet svogeren inn som makker i flaskeinnsamlingen. De er alltid to stykker som gjør arbeidet sammen. Innsamlingen pågår hele året, men påsken er den travleste perioden for duoen, da er de ute annenhver dag og samler inn flasker og bokser.

– Røde Kors betyr veldig mye for meg, og når jeg ser alt Røde Kors gjør, er det absolutt mange flere som burde være med i organisasjonen. Det er givende, veldig givende, sier Martinsen.

En ekte ildsjel

Martinsen har hatt flere verv i hjelpekorpset og mottok også frivilligprisen til Øystre Slidre kommune i 2020. Martinsen er ikke bare aktiv i Røde Kors, han er også frivillig i andre organisasjoner og er en aktiv bruker av tilbudene i nærområdet.

– Jeg er med på alt som går an å være med på. Jeg deltar også fast på fredagscafé, sang og dans, sier Martinsen.