God stemning på NM for hjelpekorps

Første helgen i september skjedde endelig det vi har ventet på så lenge – NM for hjelpekorps 2022. I nesten tre år har hjelpekorpset gledet seg til dette, og forventningene innfridde.

– Konkurranseinstinktet er veldig høyt, lagene vil ikke bare vinne, de brenner for dette. Jeg ser en helt enestående innsats og lagene er klare lenge før de kommer til post, sier Rune Magnar Bjørkheim, leder for hovedkomiteen som står bak arrangementet på Gålå.

Nesten 250 deltakere, dommere, supportere og frivillige samlet seg på Gålå for en innholdsrik og lærerik helg. 10 lag stilte, og selv om det var en konkurransedreven gjeng, var det god stemning og latter mellom slagene.

– For å få i stand dette arrangementet har 130 frivillige lagt ned en heroisk innsats, og de har jobbet døgnet rundt. Når jeg går og når jeg kommer er det alltid folk i sving, helt enestående, forteller Bjørkheim.

Imponerende innsats

Startskuddet gikk fredag kl. 21.00, og kom fra president Thor Inge Sveinsvoll. Kvelden besto av fem timer med orientering og søks- og redningsoppgaver.

Det var regn i lufta og tåken lå helt ned på bakken, men det så ikke ut som at deltakerne i det hele tatt enset dette.

Orienteringsøvelse under NM, hjelpekorpsere med hodelykter ser på kart.
Orienteringsøvelse. (Foto: Elise Honningdalsnes)

– Det er helt perfekt vær, det er stort sett slik været er når vi er ute på aksjon, det er jo da man gjerne går seg bort, sier landsrådsleder for hjelpekorps, Kjersti Løvik.

Alle lagene la ned en imponerende innsats, men det var laget fra Agder som stakk av med ledelsen etter fredagens oppgaver.

Førstehjelp i fokus

Etter bare 2-3 timers søvn var lagene og dommerne klare igjen, for på lørdagen sto førstehjelp i fokus. Her fikk deltakerne vise frem kunnskapen sin gjennom 10 ulike poster i en ringløype.

Hjelpekorpsere hjelper en turgåer som har skadet seg.
Lagene skulle hjelpe en turgåer som har skadet seg. (Foto: Elise Honningdalsnes / Røde Kors)

– Summen av de ti postene, det er det som gir mangfoldet vårt. Det er denne helheten som gjør at hjelpekorpset blir enda bedre, sier Bjørkheim.

Landsrådsleder Kjersti Løvik var med på sitt trettende NM, denne gang som dommer.

– Etter tre år uten, så er det helt fantastisk å få være på NM igjen. Det her er den største øvingsarenaen vi har, og det er tilrettelagt for mye god trening, i tillegg til at det er konkurranse, sier Løvik.

Landsrådslederen er imponert over lagene, og lysten til å gjøre det bra.  

– Det er så fint å møte hjelpekorpsere her, med den viljen og interessen for å lære mer. Det gleder meg, det er veldig godt å se, sier Løvik.

To personer har kjørt inn i et tre.
En av øvelsene besto i å hjelpe to personer i hjelpekorpset som hadde kjørt inn i et tre. (Foto: Elise Honningdalsnes / Røde Kors)

Vinnerlaget fra Agder

Det var under lørdagens fest at resultatene ble avslørt, og det viste seg at laget fra Agder klarte å beholde fredagens ledelse.

– Laget fra Agder demonstrerte en god blanding av lang erfaring og nytt pågangsmot, noe som viste seg å være en uslåelig kombinasjon i år. Allerede fredag viste de hva de var gode for og beholdt ledelsen også gjennom lørdagens førstehjelpsutfordringer. De viste at de mestret alle disipliner, og vant fortjent årets NM for Hjelpekorps, sier Kjersti Løvik.

Lagleder for Agder, Martin Hauge forteller at laget hadde gledet seg til helga, og han er stolt over innsatsen til laget.

– Vi har et godt lag med psykologisk trygghet i gruppa. Vi har funnet en måte å gi hverandre ærlige og konstruktive tilbakemeldinger på, og vi er hverandres dommere. Laget har mye kompetanse, og noen er gode på orientering og redningsteknikk, mens andre er gode på pasientundersøkelser og førstehjelp, sier Hauge.

Hauge skryter av arrangørene, og er godt fornøyd med oppgavene som skulle gjennomføres.

­– Det var gode oppgaver som utfordret både nye og gamle hjelpekorpsere. Noen av postene var jo irriterende realistiske, men det er jo akkurat slik det er i virkeligheten, sier Martin Hauge, lagleder for Agder.

Legoposten under fredagens øvelse var også en stor frustrasjon for laget, og resulterte i at de ikke kom frem til neste post i tide. På denne posten skulle de gjennom samband gjenskape en lego-modell etter beskrivelser fra lagleder, noe som viste seg å ikke være så enkelt.

– Vi hadde en kjempefin helg, men skulle så klart ønske at været var litt bedre slik at vi kunne se utsikten, sier Hauge.