Alarmen går på Golsfjellet: – Vi ante ikke hvor vi skulle starte søket

Fredag 10. februar klokken 17.30 mottar Gol og Hemsedal Røde Kors en kort melding: Savnet kvinne med benskade på Golsfjellet.

 – Meldingen var kort, men nok til at vi skjønte at vi måtte agere med en gang, sier Odd Inge Blakkestad, administrativ leder i hjelpekorpset. 

Samtalen til nødetatene ble brutt og all informasjon de hadde tilgjengelig var at en kvinne var værfast på grunn av beinskade på Golsfjellet. Hvor på fjellet var uvisst, og Golsfjellet er stort.  

Det er 20 mil med skiløyper på Golsfjellet. Vi hadde ingen konkrete holdepunkter for hvor vi skulle starte søket, utover at vi visste hvilke mobilsendere samtalen hadde slått inn på, sier Blakkestad, som var aksjonsleder under søket. 

Den første patruljen startet fra Røde Kors-hytta på Golsfjellet. Tre mannskap på to scootere startet i løypenettet, hvor korpset mener det er størst sannsynlighet for å finne kvinnen. En halvtime inn i søket sendte politiet ut en melding om leteaksjonen.  

Så savnet-melding i avisa 

«#Golsfjellet 16:49 Politiet har satt i gang en redningsaksjon. Nødanrop mottatt fra en kvinne om at hun har skadet benet. Skal ha med seg hund. Vi vet ikke hvor hun er eller hvem hun er. Ingen beskrivelse. Hvis noen kjenner til denne saken kan man ringe 02800 til politiet»

– Hun har antagelig ringt fra en Apple Watch, og da får man ikke opp et ordentlig telefonnummer. Og så ble samtalen brutt, fortalte operasjonsleder Øystein Eikedalen til VG denne fredagen ved 18.00-tiden. 

På tross av mangelen på et telefonnummer skulle det vise seg å være avgjørende at samtalen ble gjort via en Apple Watch. Blakkestad forteller at mannen til den savnede kvinnen hadde forsøkt å nå kona i flere timer uten hell. Da han så nyhetsmeldingen tok han kontakt med politiet. 

– Når han så at en kvinne med hund og Apple Watch var savnet på Golsfjellet la han to og to sammen, sier Blakkestad.  

Med informasjon fra mannen hennes kunne søket omsider snevres inn. Han meldte ifra om hvor kvinnen vanligvis gikk på ski, og Røde Kors-mannskapet ble omdirigert.  

Etter 45 minutter ble kvinnen funnet – helt nedsnødd. Kun en hånd over snøhaugen avslørte hvor hun befant seg. 

– Mannskapet gikk bort til damen som lå inni en snøhaug. Hun responderte. Ut fra snøhaugen hoppet en hund, som var veldig glad for å se hjelpemannskapet, forteller Blakkestad.  

Livsviktig melding

Fredagen som startet som en fin dag, endte opp med sur vind og mye snø. Kvinnen under snøen var nedkjølt, og det var varmen fra huden som holdt temperaturen oppe.  

– Savnet-meldingen som kom inn var livsviktig. Vi hadde nok funnet kvinnen uansett, men da ville nedkjølingen vært mye mer kritisk og hun ville vært ute i dårlig vær og vind mye lenger, sier Blakkestad.  

Luftambulansen var også med på søket, men kunne ikke lande på grunn av dårlig vær i området. Personell fra luftambulansen ble derfor fraktet til funnstedet av Røde Kors.   

– Da de kom til skadestedet, 1200 meter oppe, fikk de medisinert kvinnen og sammen kunne vi frakte henne trygt ned, sier Blakkestad.  

Mannskap i mørket på Golsfjellet
Røde Kors-mannskapet gjør funn av kvinnen på Golsfjellet. (Foto: Røde Kors)

Fjellvettregel nummer 1: Meld ifra hvor du går 

Flere faktorer var avgjørende for at kvinnen ble funnet 1 time og 45 minutter etter at alarmen gikk. Blakkestad oppsummerer det som i utgangspunktet så ut som et vanlig oppdrag som noe helt spesielt. 

– Savnet-meldingen som kom inn og hunden som holdt eieren sin varm var viktige faktorer, sier Blakkestad. 

Kvinnen var godt rustet for å gå på tur, men skaden gjorde henne immobil og det dårlige været ga kraftig vindvær i høyden. Blakkestad benytter anledning til å minne om viktigheten av forberedelser før man drar på tur. Fjellvettreglene sier at man alltid skal si ifra hvor man går og når man tenker å være tilbake. 

– Teknologien kan være et supplement, men som vi ser i denne saken så var det det at mannen til kvinnen visste hvor hun vanligvis gikk tur som var avgjørende for å få henne i trygghet i tide, sier Blakkestad.