Tre mannskap fra hjelpekorpset sitter i snøen og graver et hull i snøen. Vis bildetekst
Tre av deltakerne på kurset graver ut en skredsøkekoffert fra snømassene på Lifjell.

Fornemmelse for snø

«… og SØK!» Skredleder gir tydelig beskjed bortover i rekka. Deltakerne på skredøvelsen på Lifjell tar ett skritt frem og begynner å stikke lange stenger ned i den dype snøen.

Det er historiens første skredøvelse med skredgruppa i Telemark Røde Kors på Lifjell.

Stengene blir ført ned i snøen nesten helt i takt. Først foran, så høyre side, så venstre. Det er som om de seks deltakerne er én. «Innretning!» Deltakerne strekker ut armene og sjekker avstand mellom seg før skredleder roper igjen:
«.. søk!». Det samme gjentar seg. Sakte nedover fjellsiden.

Akkurat i dag stråler sola på Lifjell. Det har ikke gått noen skred, men noen ganger er det alvor. De rundt 10 frivillige som er med på videregående skredkurs øver seg til å kunne være med å redde noen om uhellet skulle være ute.

En skredkoffert og en spade står i snøen.
En koffert vikarierte for et menneske i nød, men noen ganger er det ramme alvor. Da gjelder det å vite hva som må gjøres.

Inn i skredet

Noen turister staker raskt forbi øvingsplassen og viser tommel opp til deltakerne. Det er andre dag på i et helgekurs som kalles «videregående skred». Gårsdagen ble brukt til teori og å bli kjent med hverandre. I dag er det praktiske øvelser og treningsdag og så er det avsluttende øvelse og en slags prøve siste dagen.

- Det har vært veldig lærerikt kurs så langt. Jeg har lært om ulike søketeknikker, bruk av søkestang og litt om skredets oppførsel for å nevne noe, forteller Johannes Eichner.

En mann står i snøen med en søkestang. Ser i kamera
Joannes Eichner lærer å bruke søkestang.

Han er frivillig i Bø og Sauherad Røde Kors Hjelpekorps og syns det er spennende og fint å vite at han kan gjøre en forskjell for folk i nød.

Johannes og de andre på teamet hans har fått en oppgave. De løper oppover i skredområdet i tung snø. Det er nettopp gått et skred og de har delt seg inn for å effektivt få oversikt over skredområdet. Johannes er skredleder denne gang. Han går med skredsøker og de to andre sjekker etter stumme vitner som skistaver, sekker eller kanskje en hanske eller en hånd i skredområdets overflate. Instruktørene har gravd ned to skredkofferter i skredområdet. De er markører som skal være mennesker de leter etter i skredet. I området ligger det også en skistav. Siren Holland fra Mandal Røde Kors Hjelpekorps sier fra til de andre om at hun har funnet den.
Johannes puster tungt, skredsøkeren piper fortere. «Funn!» «0,4… 0,5.. 0,3… her!» Arne Didrik Arnesen fra Søgne Røde Kors Hjelpekorps er sistemann i gruppa. Han kommer ilende til. Han kaster av seg sekken og setter sammen spaden. Sammen begynner de å grave på stedet der skredsøkeren viste funn. Hvert sekund teller. De holder hverandre løpende oppdatert med korte meldinger.
Kofferten blir reddet opp av snøen og de flagger funnet på skredsøkeren før de fortsetter til neste. De vet det skal være to «personer» i skredet.

En gul koffert ligger i snøen, i bakken bak står en gruppe mennesker med Røde Kors-uniform.
Skredsøkekofferter blir gjemt i skredområdet og deltakerne på kurset må bruke ulike søketeknikker for å finne dem.

En lærenem gjeng

- Vi har hytte på fjellet og jeg vil videreutvikle meg i forhold til kunnskap om skred slik at jeg kan være til hjelp om noe skulle skje. Jeg har lært mye om hvordan jeg jobber når jeg kommer inn i skredet og mye om videre prosesser. Det er veldig lærerikt, sier Siren da de har fått ut koffertperson nummer to.

Dette er et relativt nytt kurs i Røde Kors. Det er holdt under 10 skredkurs i Norge og dette er første skredkurset til Telemark Røde Kors. Tidligere har det blitt arrangert ferdselskurs som handler mer om hvordan en skal ferdes i skredområder. Videregående skred-kurset handler om den organiserte delen i skredredning. Når deltakerne er ferdig, skal de kunne ta helt spesifikke oppgaver i en skredaksjon og målet er at deltakerne her skal bli gruppeledere og kunne ivareta oppgaver i en aksjon. Derfor stilles det høye krav til deltakerne.

- To dager til å lære alt de skal lære, er kort tid og det får vi ikke til om folk ikke følger med, men deltakerne er interesserte, stiller spørsmål og er veldig positive, avslutter Jonas Storup, nestleder for Skredgruppa i Telemark.

En mann står og peker inn i et skredområde. To personer, en mann og en kvinne, søker med søkestenger i bakgrunnen. De er uskarpe.
Jonas Storup er nestleder i Skredgruppa i Telemark. Han har hovedansvaret på helgekurset på Lifjell denne februarhelgen.