Fem jublende mennesker med en pokal. Vis bildetekst
Vinnerlaget fra Agder Røde Kors Hjelpekorps. Foto: Siren F. Håland

Agder tok med vandrepokalen hjem for tredje gang på rad

Tradisjon tro ble NM i Hjelpekorps arrangert igjen i år. Laget fra Agder tok førsteplassen for tredje gang på rad.

– Grunnen til at vi gjør det, er fordi det er gøy, sier Martin Hauge, frivillig i Hjelpekorpset. 

Han ble frivillig i Hjelpekorpset i 1996, og har deltatt på NM flere ganger. På vinnerlaget hadde han med seg Connie Breivik, June Marie Raunholm, Magnar Hauge, Mats Flaten og Sindre Aslaksen. 

Tøff lokal konkurranse

Hvert lag har seks personer. Fem på hver post og en i reserve. Alle fem på laget er med på alle oppgavene. Agder har sendt lag til NM i mange år, men de siste tre årene er det dette laget som har kvalifisert seg. Det var derfor de som reiste til Atla i år for å delta mot ni andre lag. 

– Noe av det som gjør at jeg fortsetter å delta er samholdet i gruppa. Vi har blitt utrolig godt kjent, og har det veldig fint sammen når vi er på tur.

June Marie Raunholm, lagmedlem på vinnerlaget fra Agder.

For å få representere Agder i konkurransen, måtte laget først kvalifisere seg i Agder. 

– I den lokale konkurransen var det oss mot et annet lag. Det andre laget var også kjempegode, og var på nære nippet til å ta den lokale seieren, sier Hauge. 

Kjente på nerver

Under NM blir lagene blant annet testet i pasientundersøkelse, nattorientering og psykososial førstehjelp. Den første konkurransen i årets NM var nattorientering. Flere på laget har dette som sin favorittøvelse.

– Det er en litt tøff øvelse. Du skal være ute i skogen og orientere deg i mørket. Når du er ferdig ligger du og sover på gulvet i et klasserom på en skole. Så det blir ikke mye søvn etter nattorienteringen.

Connie Breivik, lagmedlem av vinnerlaget.

Laget gikk inn til en fjerdeplass etter nattorienteringen. Da måtte laglederen trå til for å få opp humøret. 

– Vi gikk inn i denne konkurransen som en av favorittene, fordi vi har vunnet før. Da vi startet NM med en fjerdeplass var det mange på laget som gikk litt i kjelleren, sier Hauge. 

Ville sikre seg pokalen

Selv om nattorienteringen gikk dårlig, klarte laget å omstille seg til de neste øvelsene. Etter gjennomføringen av alle øvelsene kunne laget være fornøyd med nok en førsteplass i NM. 

– I år var det ganske tett i toppen. Det ene året vant vi med mange poeng, da var det ganske tydelig at vi var best. Men i år var det mange gode lag med som gjorde at det ble en tøff konkurranse.

Martin Hauge, lagleder på vinnerlaget.

Siden laget har vunnet NM tre ganger på rad forblir vandrepokalen i Agder. 

– Det var en av grunnene til at vi valgte å melde oss på igjen i år. Vi ville prøve å sikre oss pokalen, sier Hauge. 

Om laget kommer til å stille igjen neste år er de ikke helt sikre på.

– Hvis ingen andre vil stille kan det godt være at vi gjør det igjen. Men vi har vel egentlig blitt enige om at det er noen andre sin tur til å prøve seg nå.

June Marie Raunholm.