mann med hjelpekorpsuniform på fjellet Vis bildetekst
Aksjon ved Skogadalsbøen: Mannskap fra Luster Røde Kors Hjelpekorps ute på oppdrag.

En påske med mindre utfart og færre skader

Påska 2024 vil mange steder kanskje ikke bli husket for det gode været. Den frivillige innsatsen landet rundt derimot, er verdt å huske.

De frivillige i Hjelpekorpset la igjen ned en betydelig innsats i påska, med over 242 dagsverk totalt. I de travleste fjellområdene har nærmere 1200 frivillige fordelt på 150 vaktstasjoner vært i forsterket påskeberedskap, mens flere tusen frivillige har vært i hjemmeberedskap, klare til å rykke ut om behov for det i sine nærområder. 

– Jeg vil takke alle frivillige for en kjempeinnsats gjennom påskeuka. Påskefjellet blir tryggere for oss alle ved at frivillige bruker ferien sin på å stille opp for andre, sier Margrethe Skåden i landsråd Røde Kors Hjelpekorps.

Margrethe Skåden, landsråd Røde Kors Hjelpekorps
mann foran et kart
Kartet studeres på Sør-Trøndelag Hjelpekorps sin infosentral i påsken.

Færre skader, flere søksoppdrag 

Det har vært en travel påske for Røde Kors sitt hjelpemannskap, selv om antall innrapporterte skader har vært færre i år. I løpet av påskeuka rykket hjelpemannskap ut på over 200 ulike oppdrag over hele landet. 

I alt bisto Røde Kors i 297 ulike skadesituasjoner. Blant de registrerte oppdragene finner vi 167 henteoppdrag, 21 søksoppdrag, 3 skredoppdrag og 13 andre oppdrag. Brudd og forstuinger topper statistikken og står for om lag halvparten av skadene.

tre smilende damer og påskeharen. (Foto:
Rogaland: Hver påske i over 20 år har frivillige stått ved E134 retning Haukelifjell for å minne bilister om trygg ferdsel i fjellet, også på veien. Fv. Påskeharen, Tommy Kismul, Hildegunn Andersen Lian, Ingunn Eltvik Eliassen.

Selv om skadestatistikken gikk ned i år, har antall søks- og henteoppdrag vært stabilt sammenlignet med tidligere. En muligårsak til årets lave tall er det dårlige påskeværet mange steder i landet. Selv om det var strålende vær i nord, førte gråvær og regn mange steder til mindre utfart, og folk la ut på kortere turer. 

– Til tross for skiftende vær er det mange som har brukt påskedagene på å nyte norsk natur. Det er kjempeflott at mange viser godt fjellvett og at de tilpasser påsketurene etter vær og vind.

Margrethe Skåden, landsråd i Røde Kors Hjelpekorps
Henry i skiheis
Møre og Romsdal: Førstehjelpsmaskoten Henry tok seg en tur til Stranda for å lære bort litt førstehjelp, og fikk seg en tur til topps i alpinbakken i samme slengen.

 Avgjørende for rask hjelp 

– Hjelpekorpsets tilstedeværelse ute i løyper eller på anlegg rundt omkring i landet er avgjørende for at mange raskt får hjelp når uhellet først er ute, understreker Skåden.

Fra en påske uten store skred og tragiske hendelser kan vi ta en titt på noen av de over 200 oppdragene det ble rykket ut til: 

  • I Telemark har Hjelpekorpset hjulpet en person etter at pulken ble ødelagt på tur, og i Nord-Trøndelag fraktet hjelpemannskapet en som fikk skulderen ut av ledd, frem til ambulanse.  
  • På Hardangervidda hadde Hjelpekorpset et oppdrag utenom det vanlige da de hjalp en snøblind hund og eieren ut av vidda. Etter en dag med strålende påskevær måtte hunden ha hjelp, og hund og eier ble fraktet trygt tilbake med snøscooter.  
  • Over hele landet har det vært ankelskader og brudd på skiturer. Noen turfølger ble borte fra hverandre, som i Sør-Trøndelag hvor Hjelpekorpset hjalp foreldre med å finne barnet sitt igjen på en skitur.  
  • I Agder har hjelpekorpset ved Lillesand bistått til sjøs etter at en båt grunnstøtte. Også i Hordaland har hjelpekorpset slept en båt til land denne påska.  
en mann på akebrett
Nordland: Harstadværingene var nok blant de heldigste værmessig denne påsken. Her benytter Harstad Røde Kors Hjelpekorps muligheten til å teste ut forholdene i Sollifjellet Alpinanlegg.