gruppebilde av 130 personer Vis bildetekst
Samlet til fellesbilde i resepsjonen på hotellet etter en lærerik helg. Alle foto: Ingeborg Øien Thorsland

Sammen for Felles aksjonsstøtte

Den siste helgen i oktober samlet representanter fra samtlige politidistrikt i landet seg til opplæringssamling for Felles aksjonsstøtteverktøy på Gardermoen.

I tiden fremover skal det nye verktøyet bli tatt i bruk av den norske redningstjenesten.

– Vi har aldri klart å samle så mange aktører i denne skalaen før i Norge. Det har vært travelt, men veldig gøy, smiler en litt sliten, men fornøyd Marte Ramsvik Halvorsen.

en samling mennesker
Marte Ramsvik Halvorsen har ledet gruppen for opplæring og utrulling av nytt Felles aksjonsstøtteverktøy.

I snart to år har Halvorsen og resten av prosjektgruppa jobbet mot denne opplæringssamlingen, som på mange måter markerer starten på den nasjonale utrullingen.

– Det har vært en lang prosess, men nå er vi utrolig stolte av å endelig kunne sette i gang. Nå skal vi sitte på tvers av organisasjoner og jobbe i systemet for å bli gode sammen.

Marte Ramsvik Halvorsen

Gruppearbeid med scenario

En viktig del av opplæringen er samkjøring med samarbeidsaktører i de ulike distriktene. På dag to av samlingen blir de rundt 140 deltakerne delt inn i politidistrikt. Bak en dør merket PD gruppe 5 holder redningstjenesten til Oslo politidistrikt til.

tre personer foran datamaskiner
Maria fra politiets hundegruppe og Rune Johansen fra NRRL sitter i KO. De holder kommunikasjonen med resten av gruppen som er ute på et fiktivt søk med aksjonsstøtteverktøyet. Veileder Glenn Helge Bårdsen i midten.

Glenn Helge Bårdsen forklarer at teamet trener på ulike oppdrag og scenarioer, som enkeltvis tar omtrent 25 minutter å løse. Bårdsen er fra Karmøy i Sør-Vest politidistrikt, som har vært pilotdistrikt for prosjektet. Han forteller at der har organisasjonene samlet seg og tatt i bruk det nye verktøyet. Nå synes han det er fint å få treffe og utveksle erfaringer med andre distrikt som skal ta det i bruk.

– Vi vil ha ulike måter å drifte dette på og ulik praksis fra distrikt til distrikt. Men jeg tror at mest av alt handler det om å gi fra seg ansvar og slippe andre til.

Glenn Helge Bårdsen

Klare for videre samarbeid

Vaktene på KO fyller inn informasjon og tegner opp etter hvert som de mottar informasjon fra veileder. Når det blir gjort funn, finner det utsendte mannskapet tilbake til KO for en kort pause. Etter hvert oppdrag tar de en felles evaluering om hva som fungerte bra og mindre bra. En deltaker forteller om mangel på varsel. Han blir forklart at varselet bare blir synlig dersom man ikke er innlogget i systemet. En annen opplyser om at denne gangen gikk det mye bedre enn sist. 

digitalt kart
Øvelse i Felles aksjonstøttesystem: En person er meldt savnet. Mannskapet skal logge seg på og melde ressurser

Mengdetrening er viktig. Å bruke og utforske funksjonene i systemet, er det eneste som virker

Glenn Helge Bårdsen

Endelig oppstart

– Dette er en gledens dag for samvirket i norsk redningstjeneste, smiler innsatsleder i Vest politidistrikt, Gisle Antun, som har vært med i operativ ekspertgruppe til Felles aksjonsstøtteverktøy siden starten. For han er dette en merkedag. 

– Samarbeidet mellom politi og frivillig har hatt en positiv synergieffekt. Vi blir tvunget til å samarbeide på tvers når skarpe aksjoner kommer.

Gisle Antun

Han understreker at uten de frivillige hadde ikke politiet klart å få til aksjonsstøtte. Fremover blir det viktig å holde kontakt, også mellom de store aksjonene.

tre personer
Fin trio: f.v. Sigurd Gravning fra Bergen Røde Kors Hjelpekorps. Gisle Antun fra Vest politidistrikt og Kristian Lien fra Norsk Folkehjelp.

Sigurd Graving, som er administrativ leder i Bergen Røde Kors Hjelpekorps, nikker enig. Han er overrasket over hvor lett og intuitivt verktøyet er å bruke, og understreker viktigheten av å fortsette samvirket, og ikke minst opplæringen. Snart skal de i gang med opplæring av lokale instruktører i lokalforeningene i Vest politidistrikt. Det første målet er å utdanne 30 instruktører som videre skal gi opplæring i sine lokallag.

– Nå har vi fått sjekket hvor bra det er, og det er tydelig at her har det blitt gjort mye. Det beste er at det er tidsbesparende, og samler flere av verktøyene som vi bruker i dag.

Sigurd Graving

Veien videre

Marte Ramsvik Halvorsen sier det er avhengig av hvert enkelt distrikt hvor raskt utrullingen vil gå videre. Før et distriktet kan gå over til skarpt bruk må det kjøres fullskalaøvelser med politiet og de andre frivillige organisasjonene.

– Fremover vil det jobbes i distriktene med å planlegge og gjennomføre opplæringer for mannskaper og dem som skal sitte i KO. Det virker som de aller fleste er klare, og ivrige etter å kunne ta det i bruk, sier hun.

gruppe med veiledere
Fornøyde veiledere: I snart to år har denne gruppen jobbet mot opplæringssamling i Felles aksjonstøtteverktøy,

To dager etter samlingen ble appen tilgjengelig for nedlastning for alle med innlogging, noe det var knyttet stor spenning til. Ville den tåle at mange tusen hjelpekorpsere logget seg på? Men ifølge Halvorsen gikk det over all forventning. I løpet av de første to døgnene hadde over 3000 hjelpekorpsere logget seg inn på Felles aksjonstøtte.