2024_island_fanebilde

Til Island for å hente inspirasjon

I høst fikk tre medlemmer fra ressursgruppe ettersøkning (RGE) en unik anledning til å delta på den internasjonale redningskonferansen Rescue 2024 på Island.

Hvert andre år samles fagfolk fra hele verden hos ICE-SAR (Islands nasjonale redningstjeneste) for å dele erfaringer og diskutere løsninger for søk- og redningsoperasjoner under krevende forhold.

3 personer
De tre medlemmene fra Ressursgruppe Ettersøkning som deltok på konferansen: Bent Hellum, Charlotte Louise Fosse og Ida Smørdal. Bildet er tatt i Reykjaviks kjente Regnbuegate som ledet til konferansesenteret.

Fra det øyeblikket vi ankom, var det tydelig at dette ikke bare var en konferanse, men også et globalt møtepunkt for likesinnede med lidenskap til ettersøkningsfeltet – og hvilken bedre egnet plass å holde et slikt forum på enn Island, med sitt øde og krevende landskap. ICE-SAR har erfaring fra 1918, da kvinnene mobiliserte for å redde sine menn fra havet. 

ICE-SAR har 4500 frivillige fordelt på 100 avdelinger, og er godt rustet til å håndtere hendelser over hele landet.

havnen i reykjarvik
Rescue konferansen blir arrangert annethvert år på Harpa som ligger i havnen i Reykjavik. Kjøretøy, KO-vogner, beltevogner m.m ble demonstrert på utstiden av konferansesenteret, sammen med en utstilling av profesjonelle bilder tatt fra redningsoppdrag fra vulkantubruddet i 2021 frem til dags dato.

Turismen skaper utfordringer

For å bli godkjent redningsmannskap på Island er minimumskravet 2 år med opplæring fordelt på rundt 450 timer. Redningstjenesten har oppdrag på sjø og til lands, med Islands «Kystvakten» har helikopter til bruk på oppdrag i luften. Totalt har de rundt 1300 oppdrag i året. De fleste redningsoppdragene skjer på steder med mye turisme, hvor det ofte bare finnes mindre lokallag – noe som er en utfordring for små landsbyer som ikke er rustet for å håndtere det store trykket. Et ikke helt ukjent konsept for oss i Norge, og med mange likhetstrekk til vår egen redningstjeneste.

Ny teknologi i redningsarbeidet

Konferansen ga oss innsikt i hvordan teknologiske nyvinninger og praktiske erfaringer kan settes sammen for å redde liv. Et foredrag om hvordan FaceTime ble brukt til å veilede førstehjelpere gjorde et særlig sterkt inntrykk. Moderne teknologi gir mulighet til å veilede digitalt og fylle på med spisskompetanse som redder liv. Hvis vi tenker tilbake 10 år i tid var det utenkelig å få veiledning og bistand under skarpe oppdrag.

Et team fra Sola i Rogaland holdt et veldig interessant foredrag om hvordan de bruker mobilsporingen til 330-skvadronen på sine oppdrag.

Vi fikk også presentert teknikker for prehospital oppvarming av hypoterme pasienter, som er verdifull kunnskap og høyst relevant for vårt arbeid i Hjelpekorpset. At vi skal ha fokus på hypotermi og forebyggende tiltak i pasientbehandling er godt etablert i opplæringen vår, men vi ser nå et skifte mot mer aktiv oppvarming.

redningsbåter på island
Under konferansen fikk RGE sine medlemmer anledning til å delta på en demonstrasjon av vannfartøyets egenskaper. Disse båtene er stasjonert langs kystlinjen på alle kanter av Island for å ha raskest mulig uttrykningstid.

Stresshåndtering og kommunikasjon

Konferansen ble arrangert i parallelle sesjoner, som tillot oss å utforske flere aktuelle temaer innen søk- og redningsfeltet. En av disse omhandlet stresshåndtering og kommunikasjon i pressede situasjoner.

Vi fikk en demonstrasjon av hvordan hjernen påvirkes av stress – en øyeåpner for oss som ofte opererer i hektiske situasjoner

Kort oppsummert fungerer hjernen vår slik at vi ikke klarer å ta til oss omfattende og kompleks informasjon når den er påvirket av stresshormoner. Derfor må kommunikasjonen kortes ned til det helt essensielle i slike situasjoner. Det ble også tatt opp tematikk rundt risiko for PTSD, sekundærstress og hvordan det påvirker oss, utbrenthet og endringer i moralsk kompass når man ikke får muligheten til å hjelpe andre og hva som gjør oss bedre rustet for fremtidige oppdrag.

Internasjonal relasjonsbygging

Mellom faglige diskusjoner og foredrag fikk vi også mulighet til å bygge relasjoner med kollegaer fra andre land. Våre nye venner fra Island delte raust av sine erfaringer og kunnskaper, og vi ser frem til å videreutvikle samarbeidet med dem. 

Slike møter minner oss om at redningstjenesten er en internasjonal dugnad, hvor vi alle kan lære av hverandre.

Charlotte Louise Fosse

Opplevelsene fra Rescue 2024 har gitt oss i Ressursgruppe Ettersøkning både inspirasjon og konkrete ideer til hvordan vi kan styrke vårt eget arbeid. Vi ser frem til å dele det vi har lært med resten av organisasjonen, samtidig som vi håper på flere muligheter til internasjonalt samarbeid.