Beredskapsfrivillighet er mer enn søk og redning
Lena Kristin Johannessen (37) ble kalt ut som Røde Kors-frivillig den dagen leirraset i Gjerdrum gikk.
Hun har senere sørget for at folk i Gjerdrum har fått det de trengte av mat og klær etter katastrofen ved å opprette en gruppe på Facebook og sette bygda i sving.
Lena Kristin Johannessen tok kurs for å bli med i Røde Kors Hjelpekorpset i september 2020. Som en del av Nannestad og Gjerdrum Røde Kors sitt hjelpekorps bistår hun med søk og redning når det trengs. Natt til 30. desember fikk hun en katastrofealarm om leirskredet i Gjerdrum. Hun meldte seg til tjeneste, men det var ikke søk og redning som skulle bli hennes rolle denne gangen.
– Jeg hørte masse støy helikopter som fløy rundt. Masse lys. Så gikk jeg opp på hovedveien. Der var det et hav av blålys. Jeg sa til meg selv at nå må du finne hovedsentralen og finne ut hva du kan bidra med, sier Johannessen.
Hun beskriver sin rolle den natten som en omsorgsperson.
– Jeg fikk kontakt med menneskene jeg møtte, fulgte de til ambulansepersonell og gikk tilbake.
Dagene etter raset arrangerte Johannessen sammen med flere andre en innsamlingsaksjon i idrettshallen.
– Min hverdag besto i å ringe rundt og fikk ordnet ganske mye. Vi skrev på Facebook at vi hadde en innsamlingsaksjon for de berørte. Den givergleden var ubeskrivelig. Det ble vist en styrke, en kjærlighet og en varme. Berørte har hjulpet andre berørte. Man tenner lys og hjelper hverandre opp igjen, sier Johannessen.
En bredde av frivillig innsats som trengs i en krisesituasjon
Frivillighetens samarbeidsforum Frivillighet Norge som organiserer over 330 ulike frivillige organisasjoner er opptatt av å få frem at alle kan bidra med noe i frivilligheten. Frivilligheten består mange små og store oppgaver som skal løses og det er alltid behov for flere flinke hender, varme hjerter og kloke hoder.
– Frivilligheten er en viktig del av norsk beredskap. Den frivillige innsatsen Lena har vist her har åpenbart hjulpet mange, sier generalsekretær i Frivillighet Norge Stian Slotterøy Johnsen.
– Ofte tenker vi på de som er i risikofylte situasjoner, men beredskapsfrivilligheten består også av de som koker kaffe, finner varme tepper og tilbyr en hånd å holde og hjelper til med å løse små og store hverdagsproblemer som oppstår i kjølvannet av en krise, sierJohnsen.
Frivilligheten utgjør mange viktige felleskap
På spørsmål om hvordan Lena Kristin Johannessen kom i gang som Røde Kors-frivillig svarer hun:
– Jeg hadde en mor som fikk besøksvenn med hund fra Røde Kors. Det var godt for meg som pårørende å se. Jeg fikk så tilbud om å være med på “Ferie for alle” (et Røde Kors prosjekt), noe jeg ikke visste hva var. De samla sammen flere familier på en ferietur en ukes tid med de som ikke har så god økonomi. Der ble jeg møtt av frivillige som gjorde noe med meg. Jeg ble sett, fortsetter Johannessen.
Frivillighet Norge mener det er viktig å opplyse om hva slags felleskap de frivillige organisasjonene faktisk representerer.
– De sosiale felleskapene i frivilligheten er enormt viktige for mange. Man kan få nye venner og mange har til med møtt sin livsledsager gjennom sitt frivillige engasjement, sier generalsekretær i Frivillighet Norge Stian Slotterøy Johnsen.
Ny podkastserie om frivillighet
Intervjuet med Lena Kristin Johannessen er hentet fra Frivillighet Norge og Norsk Tippings nye podkastserie Frivillig med Solveig Kloppen. Podkasten skal feire de frivillige og vise oss at det er mye å lære på tvers av ulike organisasjoner. Serien er del av opptakten til Frivillighetens år 2022.
Episode 1 inneholder også intervju med ISÁK-vokalist Ella Marie Hætta Isaksen som forteller om klimaangst og sitt brennende engasjement for kloden i Natur og Ungdom, loppegeneral fra Bekkelaget Skoles Musikkorps Nina Taraldsen Bergman som gir lytteren gode tips om hvordan man arrangerer et vellykket loppemarked, samt Truls og Hellstrøm som anmelder korpsets supervafler.
Hør første episode her:
- Spotify
- Acast
- Apple Podcast
Les NRKs reportasje om “Heltene i Gjerdrum”