Thomas og Erlend bidro med å frakte nødhjelp til Ukraina
Behovet for førstehjelpsutstyr var stort og totalt ble over 3.500 førstehjelpsbager, kofferter og kit sendt nedover i mars. Totalt ble 20 tonn med nødhjelp sendt nedover.
I tillegg inneholdt sendingen utstyr som feltsenger, bårer, tepper, klær, generatorer, aggregat, såpe, håndklær, medisinsk utstyr og kit for nyfødte.
Etter hvert sendte også Røde Kors en lastebil med medisinsk utstyr, såkalte kirurgiske forsyningsenheter (Surgical Supply Kits). De er satt sammen for å kunne behandle for eksempel 100 pasienter i 10 dager eller 10 pasienter i 100 dager. Disse pakkene inneholder for eksempel kateter, kanyler, sprøyter, kompresser, bandasjer, absorberende laken, hansker og ansiktsmasker, skalpeller, og gips.
Frivillige i Røde Kors i Norge transporterte biler til Polen. Disse ble overtatt av kolleger som kjørte videre inn til Ukraina. To av de frivillige var Thomas Sannes og Erlend Schnell fra henholdsvis hjelpekorpsene i Enebakk Røde Kors og Nes Røde Kors.
Har vært gjennom flere kriser
For de to har det vært viktig å bidra i den humanitære krisen.
– Man følger med på hva Røde Kors gjør i utlandet i humanitære kriser, og vi har veldig lyst til å hjelpe til så godt vi kan. Når man får muligheten til å hjelpe våre frivillige kolleger i utlandet er vi lett å be. Dette er noe vi tenker kan hjelpe Røde Kors til å yte humanitær bistand, sier Sannes.
Schnell forteller at det var mye tanker om kollegene i Røde Kors i Ukraina og Polen.
– De må bistå med å redde folks liv i en kaotisk situasjon, samtidig som deres nære og kjære også er rammet. De er forberedt på at en de plutselig kan få et familiemedlem som pasient. Det er nesten helt umulig for oss her i Norge å forestille seg, sier Schnell til Romerikes Blad.
De to påpeker at Norge har vært gjennom kriser som 22. juli og Gjerdrum-skredet, men at ingenting kan måle seg med krigen i Ukraina. På turen fra Norge til Warszawa brukte de mye tid på å holde seg oppdatert om situasjonen.