Frivillig og ordfører sanmlet Vis bildetekst
IMPONERENDE INNSATS: Inger Engen sammen med ordfører Hege Svendsen, som er meget imponert over 90-åringens innsats som frivillig. (Foto: Roar Olsen)

90 år og still going strong

– Skal jeg begynne med begynnelsen, så må vi mange år tilbake i tiden, sier 90 år gamle Inger Engen.

Hun kom fra Oslo og til Eidsvoll med tre barn og en mann som var lege.

– Jeg leste en notis i Eidsvoll Blad hvor de søkte etter besøksvenner, med orienteringsmøte hos presten Jacob Brekke og hans kone Kari i Sundet i 1966, forteller Inger Engen som har vært æresmedlem i Røde Kors siden år 2000.

– Plutselig var vi åtte personer som meldte seg til tjeneste og jeg havnet på sykehjem som besøksvenn. Etter kurs ble vi utstyrt med hvit nylonfrakk og Røde Kors-nål.

Slik starter en lang historie som ble fortalt til besøksvennkollegaer i Eidsvoll Røde Kors en kveld i sommer.

– Det er mange sykehjem som har blitt besøkt fra den tidlige begynnelse og mot dagen i dag. Behovet er det samme i dag som den gang.

Gode historier og humor

Inger Engen har også vært visitor på Ullersmo. Hennes første besøk var å besøke en russisktalende person.

– Han var litt skuffet over at hans kamerat som også var innsatt, hadde fått en ung dame som snakket russisk, men det gikk bra. Han snakket litt engelsk og litt norsk og vi forsto hverandre. Han sa at jeg nok var litt for gammel for han, - men da lot jeg som jeg ikke skjønte ham, ler Inger.

– Det var også litt morsomt i kontrollen når vi skulle inn i fengslet. Vi måtte gjennom noe tilsvarende det som er på flyplasser i dag. Vi måtte legge sakene våre til scanning. En mann som sto foran meg i køen fikk beskjed om å ta av seg beltet sitt og det gjorde han. Han nådde så vidt å ta tak i buksene før de ramlet på gulvet foran oss andre.

Full fart i 57 år

Inger Engen har også vært leder i Eidsvoll Røde Kors gjennom mange år. Hun har vært D-rådsleder for besøkstjenesten og møtevirksomheten var hyppig i fylket.

– Spesielt i januar og februar, når alle hadde årsmøter, da reiste jeg rundt. I 1994 ble kriseomsorgsgruppen startet med fem fra hjelpekorpset og fem deltakere fra besøkstjenesten. Vi hadde god kontakt med private leger, sykehus, brannvesen og ambulansetjeneste. Inger Engen var også leder av denne gruppen.

I disse dager går jeg sammen med to besøksvenner og er ute hver tredje uke.

Inger Engen følger gode ord fra Jens Meinich, grunnlegger av Røde Kors’ besøkstjenesten.«Den beste medisin for et menneske er et annet menneske».

Skryt og tusen takk fra ordfører

Hege Svendsen, daværende ordfører i Eidsvoll har også besøkt 90-åringen med blomster og kake og kan fortelle at hun er stolt og glad for ha så fine folk i kommunen sin.

– Jeg er utrolig imponert over all den tiden Inger har lagt inn i arbeidet som frivillig for Røde Kors.

Og hun er fortsatt aktiv. Dette viser at alder ikke er noen hindring.

– Med tiden vi skal inn i, med flere eldre og færre hender, så kommer vi til å trenge flere som Inger.

Hun finner det meningsfullt og hun bidrar til hyggelige opplevelser for andre. Bedre enn det kan det jo ikke bli.

Jeg spurte henne om vi kunne prates igjen og da svarte hun: «bare om jeg ble besøksvenn», så hun er en god verver også, smiler daværende ordfører Hege.

Hun gikk i høst av som ordfører i Eidsvoll, så kanskje ikke veien er så lang til Røde Kors-huset for å melde seg som frivillig?