Ung mann som ser på naturen Vis bildetekst
Sitat kom til Norge uten papirer, og har et sterkt ønske om å få bli i landet. (Alle foto: Chaitra S. Acharya)

– Jeg håper jeg kan skape fremtiden min her

18 år gamle Sitat fra Afghanistan har vært på Politiets utlendingsinternat på Trandum i 15 dager. Uten papirer, men med et sterkt ønske om å kunne få bli i Norge.

– Jeg håper jeg kan skape fremtiden min her, forteller han. 

Etter flukt fra Afghanistan har Sitat vært hjemløs i Belgia i rundt 10 år.

– Jeg har hatt sporadiske jobber og bodd hos bekjente. Etter tips om at Norge er et bra land, reiste jeg hit i håp om å få en bedre tilværelse, forteller han. 

Nå sitter han på Politiets utlendingsinternat på Trandum og venter. Noen familie har han ikke lenger, kun en fetter som bor i Frankrike. 

Høstfest 

Hvert år arrangerer frivillige fra Akershus Røde Kors høstfest for de internerte. Da pyntes det hyggelige bord med høstblader og lys. God mat og noen timer med sosialt samvær gir beboerne litt adspredelse i den ensformige ventetiden. 

– Hverdagen kan bli monoton for de internerte, og vi opplever at det settes veldig stor pris på festene. 

– Det blir et lyspunkt i en tøff tid, sier Sofie Bundgaard Vilhelmsen som er rådgiver for migrasjon ved distriktskontoret i Akershus-, Buskerud- og Østfold Røde Kors.

Hun forteller at frivillige fra Akershus Røde Kors besøker internerte syv ganger i måneden. 

– Ut over vanlige besøk arrangerer Røde Kors i samarbeid med Politiets utlendingsinternat fire årlige fester. Det gode samarbeidet er veldig viktig for oss, forteller Vilhelmsen og legger til at de frivillige er medmennesker som kan ha fortrolige samtaler, vise omsorg og tar seg tid til å lytte. 

God stemning blant de frivillige
På kvinneavdelingen møtes Zamda fra Burundi (t.v.), Daobry fra Nigeria og Alison fra Colombia i fellesrommet. De setter stor pris på høstfesten og å prate med de frivillige. Sølvi Madaoui og Bente McBeath (t.h.) har vært frivillige på Politiets utlendingsinternat på Trandum i nærmere 10 år.

Låste dører 

Internatet, som ligger tett ved Oslos hovedflyplass på Gardermoen, er inndelt i tre avdelinger. To avdelinger for menn og en avdeling for kvinner. Om natten låses dørene til rommene, avdelingene er adskilte og utearealene er inngjerdet. 

– De internerte kan blant annet sitte for unndragelsesfare, og det er opptil retten å avgjøre om personene skal interneres, sier aktivitetsleder Knut Espen. Han er en av de rundt 90 ansatte i PU som jobber på internatet. 

Alle som kommer til Politiets utlendingsinternat er internert etter utlendingsloven, og ikke kriminalloven. 

– Vi behandler alle likt, uavhengig av om de har begått noe kriminelt, understreker Knut Espen. 

Blide mennesker som smiler til kameraet
Hvert år arrangerer frivillige fra Akershus Røde Kors høstfest for de internerte på Politiets utlendingsinternat på Trandum.

Store humanitære utfordringer 

De internertes hverdag på Politiets utlendingsinternat har fått kritikk fra ulike kontrollorganer over tid. 

– Å bli frihetsberøvet og å miste håpet om å få bli i Norge er svært vanskelig for de fleste. Det er mye frustrasjon, bekymringer eller frykt for fremtiden. 

Røde Kors fører ikke tilsyn, men som humanitæraktør har vi fortsatt et ansvar for å si ifra. En av våre største bekymringer er utfordringene som følge av den strenge frihetsberøvelsen, sier Vilhelmsen. 

Sitat har kontakt med en advokat i Belgia, men mest sannsynlig ender saken hans med at han må returnere til Belgia. 

– Jeg håper aller mest på å få fast opphold i Norge og å bli i Oslo, sier Sitat som forteller at han tar en dag av gangen, idet et fly tar av fra Gardermoen og minner ham på at han kan returneres når som helst. Kanskje jeg må prøve å komme meg til England, neste gang, sier han og ser etter flyet. 

FAKTA:

Kritikk av internering i Norge

Politiets utlendingsinternat er Norges eneste lukkede institusjon for utlendinger som ikke har lovlig opphold i Norge. Flere internasjonale organer og ulike menneskerettighetsaktører har over tid kritisert forholdene ved internatet, blant dem FNs torturkomité, Europarådets torturkomité og Sivilombudet. 

Som Tilsynsrådet for tvangsreturer og utlendingsinternatet uttaler: «frihetsberøvelse hvor grunnlaget ikke er kriminelle handlinger reiser særskilte utfordringer og risikoen for menneskerettsbrudd er tilstedeværende». 

Røde Kors' besøksordning 

 Røde Kors har siden januar 2010 drevet en besøksordning på Politiets utlendingsinternat på Trandum, og er eneste organisasjon som jevnlig besøker internatet. Formålet med besøksordningen er å avhjelpe isolasjon og tilby internerte mellommenneskelig kontakt. Røde Kors tilbyr også hjelp fra oppsporingstjenesten til de internerte. 

Røde Kors-besøk rullerer på avdelingene på internatet, men uavhengig av avdeling kan man legge inn forespørsel om samtale. 

I samtalene møter frivillige et mangfold av livshistorier og sinnsstemninger. De treffer mennesker som forteller om krig og flukt, traumer og usikkerhet om egen fremtid.