Stortingspresidenten prater med frivillige Vis bildetekst
Røde Kors-president Thor Inge Sveinsvoll (f.v.), lokalforeningsleder Rune Skjolden i Nedre Eiker Røde Kors, stortingspresident Masud Gharahkhani og distriktsleder Øivind Granlund i Buskerud Røde Kors på besøk i Mjøndalen. (Foto: Glenn Thomas Nilsen/ Røde Kors)

Stortingspresidenten roste de frivillige

Fredag var det en hektisk dag i Buskerud med flere storslåtte besøk i forbindelse med ekstremværet Hans.

Stortingspresident Masud Gharahkhani og Røde Kors President Thor Inge Sveinsvoll besøkte Drammen Røde Kors og Nedre Eiker Røde Kors. 

Her ble de blant annet orientert om innsatsen de Røde Kors-frivillige hadde lagt ned og hvor mange personer som var eller fortsatt var i aksjon. 

– Jeg tror vi alle sammen ser at det er helt avgjørende for å gjennomføre beredskapsarbeid. Uten innsatsen til Røde Kors og de andre frivillige organisasjonene så hadde man ikke klart å stille opp. Både med flomvern, men også trygghet til folk og informasjon. Det skal vi være utrolig takknemlige for, sier Gharahkhani. 

Han synes det var spennende å møte de frivillige og takke dem for den jobben de gjør. 

– Det er mange som har stilt opp og mange er også berørt av dette. Å se denne avtalen hvor Røde Kors, Sanitetskvinnene og Folkehjelpa er samlet, at man har felles innsats, er også noe av det flotte med frivilligheten i Norge, fortsatte stortingspresidenten. 

Frivillige i prat med ordfører
Morten Sjåstad i Svelvik Røde Kors (f.v.), Thomas Evjen (Drammen Røde Kors), Rune Skjolden (Nedre Eiker Røde Kors), ordfører Monica Myrvold Berg i Drammen kommune, Roger Bjerknes (Norsk Folkehjelp Drammen og Sande) og Bene Bostrøm (Norske Kvinners Sanitetsforening Drammen). (Foto: Glenn Thomas Nilsen/ Røde Kors)

Krevende situasjon

Røde Kors-president Thor Inge Sveinsvoll orienterte om Røde Kors sin innsats. 

– Aldri før har Røde Kors i Norge respondert på så mange hendelser på én gang som under ekstremværet Hans. Våre frivillige har bidratt i evakuering, omsorgsarbeid, søk- og rending, flomvern, transport av materiell og livsnødvendigheter, matutdeling og mye mer, forteller Sveinsvoll.

Distriktsleder Øivind i prat med andre
Distriktsleder Øivind Granlund i Buskerud Røde Kors. (Foto: Glenn Thomas Nilsen/ Røde Kors)

Har stått på døgnet rundt 

Distriktsleder Øivind Granlund kunne fortelle at det hadde vært svært krevende arbeid med flom, skred og isolerte lokalsamfunn.

– I midtre del av Buskerud har Ringerike og Hole Røde Kors stått på døgnet rundt de siste dagene. Totalt har over 100 frivillige fra hjelpekorps, omsorg og ungdom bistått i arbeidet. Vi har også fått bistand fra Akershus Røde Kors. I søndre del av Buskerud bisto Øvre Eiker Røde Kors med evakuering av gamle Hokksund, opplyser Granlund.  

LF-leder i snakk med kongen og dronningen
Kongeparet var på besøk i Mjøndalen for å snakke med de frivillige som har bidratt under ekstremværet "Hans". Her er Rune Skjolden i Nedre Eiker Røde Kors i prat med kongen og dronningen. (Foto: Glenn Thomas Nilsen/ Røde Kors)

Berømmer innsatsen

Senere på dagen kom Hans Majestet Kong Harald og Dronning Sonja til Mjøndalen for å snakke med de frivillige som har stått på med flomsikring langs Drammensvassdraget. En av dem som fikk snakke med kongeparet var lokalforeningsleder Rune Skjolden i Nedre Eiker Røde Kors. 

– Jeg vil bare berømme de som har stått på her og reddet det som reddes kunne. Fra politi til brannvesen, til alle etater, til frivillige, til naboer. Det er bare å takke alle for å ha gjort dette så det ikke har gått liv foreløpig, sa Kong Harald under besøket. 

Dronning Sonja berømmet beredskapen man har for å takle en slik katastrofe. 

– Det er ganske imponerende. Og med mer kunnskap, selv om det blir verre, tror jeg vi kommer til å bygge opp beredskapen på en effektiv og fin måte, fordi man lærer – hele veien, hele tiden.

Statsministeren takket 

I Ringerike og Hole var Statsminister Jonas Gahr Støre, Justis- og beredskapsminister Emilie Enger Mehl og Olje- og energiminister Terje Aasland til stede sammen med Ringerike og Hole Røde Kors. 

– Der fikk vi møte evakuerte, frivillige og noen av de som jobber med å håndtere konsekvensene av ekstremværet. Tusen takk for den viktige jobben som legges ned av så mange; hjelpemannskap, frivillige, fagpersoner, folkevalgte og innbyggere, skrev statsministeren på sin Facebook i etterkant. 

Lokalforeningsleder prater
Lokalforeningsleder Rune Skjolden i Nedre Eiker Røde Kors forteller om Røde Kors sin innsats i forbindelse med flommen. (Foto: Glenn Thomas Nilsen/ Røde Kors)