Logrende besøk i Ringerike fengsel

En varm junidag i 2021 står en spent frivillig på parkeringen til Ringerike fengsel. Lene Engh Olimb ble året før godkjent besøksvenn med hund sammen med rottweileren Mexes.

Den spente damen fikk fort interessen for visitortjenesten og ønsket å bli visitor i tillegg og da selvsagt sammen med hunden.   

Hun gikk visitorkurset i april for ett år siden. To måneder senere skulle de inn bak murene for første gang. Aller først skulle de to møte ledelsen og fortelle om Ringerike og Hole Røde Kors sin første godkjente besøksvenn med hund i fengsel.  

– Lene og jeg leverte fra oss bilnøkler og mobiltelefoner i «slusa» og døren ble låst bak oss. Vi var inne i ett fengsel for første gang. Jeg skal ikke legge skjul på at det kriblet litt i magen, sier Jane Grøtting, som er rådgiver på distriktskontoret for Røde Kors i Viken.  

1-Visitor med hund i Ringerike fengel 2021 (1)-001
Fengselsinspektør Nicolai Løvseth og Lene Engh Olimb sammen med hunden Mexes. (Foto: Jane Grøtting/ Røde Kors)

Hva ventet oss egentlig der inne?  

– Vi ble ønsket velkommen av fungerende fengselsdirektør Stine Berger og vi glemte fort at vi var bak lås og slå. Møtet gikk veldig bra og de ønsket å legge til rette for besøk av Lene og Mexes. Samarbeidsavtale med inngått og besøkene kunne begynne. Målet er å gjøre en forskjell for innsatte som ønsket besøk av hund på avdeling A, fortsetter Grøtting.   

Nå ett lite år senere var hun tilbake for å høre hvordan besøkene går. Fengselsinspektør Nicolai Løvseth er meget fornøyd.   

– For fengselet er det ingen tvil om at Lene og Mexes har vært et nytt, annerledes og bra tilbud til innsatte som sitter på avdeling A, sier Løvseth.  

Flere av de som har møtt Mexes sitter utelukket fordi de av en eller annen grunn ikke fungerer i fellesskap med andre innsatte. Et møte med Mexes er derfor en anledning til samtale om noe som ikke har med soning og fengsel å gjøre. Det muliggjør en nærhet som man ikke har i fengselet ellers og det kan bringe fram gamle minner og historier.  

Givende å være med på dette 

–  Vi har hatt møter der det har vært nok å stå ved siden av Mexes å prate mens andre har klappet ham. Noen har drevet med enkle lydighetsøvelser mens andre har sunget for Mexes. Alle har hatt sin form for utbytte av møtene og det er verdifullt å se hvordan de viser en ny side av seg selv i møtet med hunden, forteller Løvseth. 

Når Grøtting møter de to slår det henne hvor ivrig og fornøyd eieren er.  

–  Det å være i fengselet er vanvittig givende. Jeg var veldig spent i starten, men det er desidert noe av det kuleste jeg har gjort her i livet. Det er moro å se hvor liten del av vår vanlige hverdag kan gjøre så mye for dem der inne. Jeg har mange fine samtaler med flere av de jeg møter, sier Lene. 

Hun føler virkelig på at de har utgjort en forskjell på sine besøk. 

– Besøksvenn med hund i fengsel er en ny aktivitet i Ringerike fengsel. Det har vært flott å følge ekvipasjen denne perioden og høre hvilken stor forskjell de gjør for de innsatte, men også hvor givende det er for Lene og hvor gøy det er for Mexes med disse jevnlige besøkene innenfor murene på Ringerike fengsel, avslutter Grøtting.