Røde Kors frivillige ute og går Vis bildetekst
Foto: Privat

Moldova + Buskerud Røde Kors = Sant

Litt sør øst i Europa, og omtrent dobbelt så stort som Buskerud fylke, er dette sannsynligvis et land de færreste hadde hørt om inntil for noen få uker siden.

Det har sin naturlige årsak. I ruinene av Sovjet fikk Moldova sin uavhengighet i 1991, men smertefritt gikk det ikke.  

Den pro russiske utbryterrepublikk «Transnistria», anses fortsatt som en del av Moldova av verdenssamfunnet, men russiske fredsbevarende styrker har i mange tiår passet på Transnistrias grenser. I dag bor det cirka 3 millioner i Moldova.  
 
Vi vet at Moldova er et av de aller fattigste landene i Europa. Uten en kystlinje, er de også blant de land i verden der færrest turister velger å bruke sine feriedager. Og skal du ført ta en flytur til Moldova, må du bytte fly i Polen. Flyturen videre bringer deg over Romania eller Ukraina før du går inn for landing i hovedstaden Chișinău 
 
I skrivende stund er luftrommet over Moldova stengt, så da måtte du velge jernbane eller landevei det siste stykke. I Røde Kors har de alle fleste distrikt i Norge et internasjonalt samarbeid med andre distrikt i Europa – kjent under navnet «twinning» I Buskerud har vi de siste fem årene jobbet med Moldova. Det gjør vi i et godt samarbeid med Vestfold Røde Kors og nasjonalkontoret til Norges Røde Kors. 
 
Et twinningssamarbeid har flere mål, men først og fremst skal vi lære av hverandre. Hvordan har de bistått offentlige myndigheter i en pandemibekjempelse der landet har stått langt bak i vaksinekøen, og der en covid-test kostet det samme som en månedslønn?  

Når en god del av den arbeidsføre befolkning i Moldova jobber andre steder i Europa, hvordan håndterer de en stor mengde unge frivillige? 

Dernest er det viktig at vi ikke glemmer at vi er en del av verdens største frivillige humanitær organisasjon. I vår travle hverdag her på hjemmebane, er det viktig å minne oss selv på at vi har mange Røde Kors søsken som jobber etter de samme prinsipper, der de som oss, har et ønske om å bidra i sitt eget nærmiljø. Gjennom kunnskapsutveksling og litt økonomisk bistand fra alle lokalforeningen i Buskerud, er vi med på tilrettelegg for at vi alle står litt bedre rustet til å løse morgensdagens utfordringer - hjemme eller ute.  
 
Akkurat nå, er det å bistå hundretusenvis av flyktninger som må forlate et Ukraina i krig.