Drone i farta Vis bildetekst
FULL KONTROLL: Med drone kan man søke fort i åpne områder og komme seg fort igjennom bratt terreng og områder som det tar lang tid for mannskaper å søke gjennom. (Foto: Robert Walmann/ Røde Kors)

Viktig hjelpemiddel for de frivillige

For å kunne bistå redningstjenesten i søk- og redningsarbeid har noen hjelpekorps i Viken tatt i bruk droner. Ett av korpsene er Geilo.

Det hele startet med at hunden Apo forsvant fra en hytte i området, noe som naturligvis utløste en stor leteaksjon privat. I søket ble det brukt drone med varmesøkende kamera som var til god hjelp.

Elisabeth Katrine Døskeland og en venninne opprettet derfor en spleis hvor målet var å kjøpe en SAR-drone med varmesøkende kamera til Geilo Røde Kors. Pengene som kom inn, skulle også dekke opplæring av droneførere. Døskeland og venninnen syntes det var dumt at lokalforeningen ikke hadde egen drone i et område med mange hyttebeboere og fastboende, derfor ønsket de å samle inn penger til det.  

Dronen sendes opp
TAKKER BYGDA: Lokalforeningsleder Marias S. Veslehaug hos Geilo Røde Kors er glad for at bygdas innbyggere donerte penger til en drone. (Foto: Robert Walmann/ Røde Kors)

Totalt kom det inn 252.250 kroner fra 682 givere.  

– Dette er et verktøy vi har ønsket oss lenge. Droner er et veldig godt hjelpemiddel i forbindelse med søk og redningsoppdrag. Med drone kan man søke fort i åpne områder og komme seg fort igjennom bratt terreng og områder som det tar lang tid for mannskaper å søke gjennom. Det er derfor veldig gledelig at privatpersoner tar et slikt initiativ og har bidratt til dette nye søkeverktøyet, sier lokalforeningsleder Marias S. Veslehaug.  

Dronen var på plass rett før påsken i år og operativ i Røde Kors sitt system i juni.  

Det er flere hjelpekorps i Viken som nå er i gang med å bruke droner i forbindelse med søk- og redningsoppdrag. Øvre Eiker Røde Kors Hjelpekorps har nylig fått sin godkjente dronegruppe.  

Marias tester drone
FLERE DRONER PÅ VEI: Det er flere hjelpekorps i Viken som nå vurderer å ta i bruk droner i forbindelse med søk- og redningsoppdrag. (Foto: Robert Walmann/ Røde Kors)