Frivillige som øver. Vis bildetekst
Arrangøren av SAR Games er Svelvik Røde Kors. De har aktiviteter innenfor blant annet Hjelpekorps, migrasjon og besøkstjeneste. Alle foto: Robert Walmann/ Røde Kors

Øver og konkurrerer i førstehjelp, søk og redning

I helgen var Svelvik trolig landets tryggeste sted. Svelvik Røde Kors arrangerer SAR Games.

Et stort antall «hjelpekorpsere», dommere, markører og frivillige fra Buskerud, Vestfold, Telemark – og England, var på plass for å konkurrere i førstehjelp, søk og redning.

I skrivende stund kjøres mannskap, markører og utstyr ut i skogen nær Svelvik. Der venter 10 spektakulære poster og oppgaver som lagene må løse. I morgen er nye 10 poster klare, men da er øvelsene flyttet ned til Svelvik sentrum. Temaet for helgen er søk og redning. Totalt 70 personer er i sving denne helgen.

Korpsleder heier på dette
Korpsleder i Svelvik Røde Kors, og leder for SAR Games, Sverre Rakkenes og sekretær og altmulig-kvinne, Sabrina Nielsen er klar for å starte konkurransen som handler om førstehjelp, søk og redning. – Vi er veldig stolte over å ha sådd noen frø for et arrangement som ser ut til å fortsette her i "lille" Svelvik, sier de.

Tradisjonen tro

Korpsleder i Svelvik Røde Kors, og leder for SAR Games, Sverre Rakkenes, forteller at konkurransen egentlig er en gammel tradisjon.

- Det startet i 1975, men har vært satt på pause siden 2012. Nå blåser vi liv i denne konkurransetradisjonen igjen, og så langt tegner dette til å bli veldig bra. Her legger vi opp til spennende øvelser, sosialt felleskap - og vi møter andre korps for å dele erfaringer. SAR Games er også distriktsmesterskap for lagene fra Buskerud. Det er også gøy at to korps fra England har tatt turen hit for å delta, sier han.

Disse heier på England
HEIA ENGLAND: 8 spreke briter fant veien til Svelvik og SAR Games, takket være en Instagrampost fra korpsleder Sverre Rakkenes i Svelvik Røde Kors. – Vi er her for å vinne, sier de.

Snur opp ned på sentrum

Sabrina Nielsen, sekretær og «altmulig-kvinne» for SAR Games, har pakket sekken og klar for skogen. Hun er glad for at bygda stiller opp når Røde Kors arrangerer.

- Vi har fått tillatelse fra alle grunneiere til å bruke skogsareal. Lokalt næringsliv stiller opp med mat, brus, is og premier. Og i sentrum får vi lov til å sette ut markører over alt. Mange vil nok sperre øynene opp under lørdagshandelen. For vi vil sette vårt preg på Svelvik denne helgen, sier hun.

I premiepotten ligger det blant annet seks helikopterturer, kommunikasjonsturstyr, hodelykter og diverse utstyr for friluftsliv og moro.

Klovnen Amber
KLOVN: Marita fra Drammen Røde Kors er klar for å være markør høyt oppe i et tre.  Så skal jeg tute når lagene finner meg, sier hun.

Alvor med snert

Nielsen forteller at selv om temaet for øvelsene kan virke alvorlige, har de lagt inn lystige elementer.

-  Bare gå inn i sminkerommet for markørene, så skjønner du hva jeg mener, sier hun.

Moro på øvelse
MARKØRMORO: Amber fra Asker Røde Kors er kledd ut som en Enhjørning og skal jobbe som markør under SAR Games.

Klovner og balltre

I sminkerommet står Marita fra Drammen Røde Kors. Hun er utkledd som klovn og skal sitte opp i et tre. Og når lagene finner henne, skal hun tute med klovnetuta

- De fleste ser bare ned når de søker. På denne posten skal de lære å flytte blikket oppover. Vanligvis er jeg markør som spiller bevisstløs. Det er jeg veldig god til. Det er en morsom avveksling å være klovn, sier hun.

Frivillige som slår et slag
SLÅR ET SLAG: Håkon fra Nedre Eiker Røde Kors skal være en trussel ute i skogen. Så lagene må løse hans «voldsomme temperament»

Amber fra Asker Røde Kors er kledd ut som en Enhjørning.

- Jeg elsker å være markør. Det er gøy, samtidig som jeg lærer mer om førstehjelp, sier hun

Gøy blir det også for Håkon fra Nedre Eiker Røde Kors. Han står klar med et balltre og skal være en trussel ute i skogen. Så lagene må løse hans «voldsomme temperament» og få kontroll på situasjonen.

Vil ha norsk melkesjokolade

De to lagene fra England gleder seg til å kjempe mot nordmennene. De fant SAR Games via en Instagrampost som Sverre Rakkenes fra Svelvik Røde Kors la ut.

- Da vi også fikk en e-post med invitasjon til å komme, sa vi bare YES! Vi er her for å lære, vinne – og spise masse norsk melkesjokolade, sier de glade britene.

Frivillige yter førstehjelp
SOM I EN ACTIONFILM: SAR Games bød på realistiske scener der lagene måtte yte førstehjelp i verdensklasse. (Foto: Svelvik Røde Kors)