Her er Seniorgutta i Drammen!
Praten går om alt fra miljøvern, seniorpolitikk, avfallshåndtering og sosiale medier.
Det er ingen som vet hvilke samtaleemner som legges på bordet når Seniorgutta i Drammen møtes hver første torsdag i måneden. Nå vil de ha flere med på laget.
I lokalene til Drammen Røde Kors er noen karer i gang med å dra frem bord. Her skal det være plass til alle – så lenge du er mann og vil ha hyggelig samvær med andre herrer. Snitter og kaffe er selvsagt også på plass.
Det er den gode samtalen også.
- Ja, det er praten oss imellom som er viktigst. Det at vi kan møtes slik og være sosiale, komme oss ut, drikke kaffe og ha det trivelig. Det gir livsglede. Vi er om lag 20 mannfolk som møtes i dag. Vi vil at mange flere skal komme.
Det sier Jan-Henrik Bjørhall. Han er en av fire i ledergruppa som har dratt i gang tilbudet i regi av Drammen Røde Kors.
Feirer ett år
Det startet for ett år siden da Drammen Røde Kors inngikk et samarbeid med Drammen kommune om å lage et tilbud aleneboende menn som ikke har så lett for å komme seg ut.
- Jeg, Dagfinn Rognstad, Hallgeir Hagen, Gunnar Esnali ble spurt om å lage et sosialt opplegg for denne gruppen. Noen av oss har tidligere erfaring som Flyktningeguider i Røde Kors. Vi har store ambisjoner for dette felleskapet. Nå har vi laget en brosjyre som vi skal spre over hele Drammen, sier han.
Det er brosjyren og tanker om hvordan denne skal spres som er ett av dagens samtaleemner. Noen av gutta mener den bør legges på kjøpesentra, kafeer, legekontorer, tannleger osv. Jan-Henrik Bjørhall forteller at han har tatt kontakt med kommunens hjemmebaserte tjenester for å få hjelp til å markedsføre tilbudet.
- De møter ofte vår målgruppe. Altså, mannfolk som ikke kommer seg ut så lett. De skal hjelpe oss å dele ut disse flygebladene. Det tror jeg blir bra, sier han, og legger til at han også vil lage noen visittkort som karene kan dele ut på sin vei.
Inviterer gjester
Som regel inviteres også en gjest til møtene. En som kan fortelle noe spennende – og som kan være med å danne grunnlag for videre prat. De har blant annet hatt besøk av en tidligere ordfører i Drammen, en tidligere ansvarlig for ordenspolitiet i Drammen, en ekspert på miljø og ekstremvær osv.
I dag skulle det kommet en knivkunstner fra Åskollen for å snakke om kniver, men han hadde fått influensa. Så karene må klare seg selv i dag. Men det er ikke noe problem. Mangler på samtaletemaer finnes ikke rundt dette bordet.
Papp eller plast?
Mens de spiser snitter fra pappasjettene begynner en å fortelle at dette slettes ikke er papp, men plast.
- Vi tror det er papp, men det er tilsatt massevis av plast. Så vi må ikke kaste dette i pappsøpla, sier han.
Dermed innledes en lang prat om avfallshåndtering, plastmaterialer og ulike produksjonsteknikker. En prat som plutselig går over til miljøvern. Og sånn holder de på. De smiler og ler, er uenige og skøyeraktige.
Ingen aldersgrense
- Nei, vi har ingen nedre aldergrense. Men du må kunne ta seg fri midt på dagen. Har du lyst til å treffe noen og prate – så er du velkommen. Vi kaller dette for møter med mening, sier Bjørhall.