Akershus Røde Kors og Buskerud Røde Kors inviterer alle frivillige til fagsamling på Sundvolden hotell ved Tyrifjorden, helgen 1.-3. november 2024.
– 13:42
Dette blir en årlig inspirasjon- og læringshelg for alle frivillige i Røde Kors i Akershus og Buskerud. Påmeldingsfristen er utgått, men det er fortsatt mulig å melde seg på til årets Fagsamling på kursplasser som fortsatt er ledige her. Har du spørsmål angående deltagelse til fagsamlingen kan du kontakte Stine Bråthen på stine.brathen@redcross.no
Program
Fagtilbud fredag (kl 17:00-20:00)
Kurset lærer deltakerne å utvikle en god samtalestruktur og unngå at uenigheter utvikler seg til konflikter. Videre bidrar det til større trygghet i lederrollen og gir praktiske verktøy til forbedret kommunikasjon og tryggere relasjoner.
Kurset gir en innføring i beredskapsprinsipper og krisehåndtering samt grunnleggende forståelse av Røde Kors som beredskapsorganisasjon. Du vil lære hvordan lokalforeningen jobber med beredskap og få innsikt i frivillighetens rolle i det lokale beredskapsarbeidet.
Kurset gir nye frivillige en introduksjon til organisasjonens mål og arbeid, og skal motivere og engasjere nye frivillige og bidra til en god start på reisen som frivillig. Samtidig skal det gi motivasjon og ønske om å lære mer om hvem vi er, om førstehjelp og psykososial førstehjelp.
Seminaret gir innsikt i hvordan man leder møter effektivt og deltar i styrearbeid med strategisk fokus. Deltakerne lærer å planlegge, gjennomføre produktive diskusjoner, og ta gode beslutninger i organisasjonsarbeid.
Temakurs Norsktrening er et introduksjonskurs for frivillige i aktiviteten Røde Kors Norsktrening. Kurset anbefales til ansatte og andre frivillige som jobber med migrasjonsaktiviteter. Hensikten med Temakurset Norsktrening er at de frivillige skal bli trygge på hvordan de skal utføre aktiviteten på en måte som gir godt utbytte for deltakerne og få praktisk innsikt i metoden for Røde Kors Norsktrening.
Fagtilbud lørdag (kl 09:00 - 12:00)
Dette kurset gir en introduksjon til Røde Kors’ nye system for administrasjon og mottak av frivillige, inkludert oppdaterte prosedyrer og verktøy. Deltakerne lærer hvordan systemet kan effektivisere arbeidet med rekruttering, registrering og oppfølging av frivillige. Hvordan kan Røde Kors ta imot nye frivillige best mulig, og få dem raskest mulig ut i frivillig aktivitet?
Fagsamlingen samler frivillige innen visitortjenesten og vitnestøtte for å dele erfaringer, styrke kompetansen og diskutere beste praksis. Gjennom interaktive sesjoner vil deltakerne utforske hvordan de best kan støtte innsatte og vitner i en sårbar situasjon.
Denne modulen gir en fordypning i psykososial støtte, med fokus på å utvikle ferdigheter i krisehåndtering og støtte til enkeltpersoner i vanskelige livssituasjoner. Deltakerne vil lære å identifisere og respondere på psykososiale behov på en profesjonell og empatisk måte, med trygghet og ferdigheter i rollen som hjelpere i møte med rammede etter uønskede hendelser og kriser.
Fagsamlingen for våketjenesten samler frivillige for å diskutere erfaringer og videreutvikle kompetansen i å støtte alvorlig syke og døende. Deltakerne vil delta i erfaringsutveksling og lære mer om hvordan man kan gi omsorg og støtte i livets siste fase med grunnlag for et godt samarbeid mellom frivillige og helsepersonell, den døende og pårørende.
Denne workshopen fokuserer på å gi frivillige verktøy og strategier for å håndtere krevende situasjoner og egen belastning i hjelpearbeidet. Deltakerne vil utforske teknikker for selvomsorg og stressmestring for å opprettholde egen helse og motivasjon gjennom verktøy og kunnskap om ivaretakelse av hjelperen før, under og etter en hendelse.
Seminaret gir innsikt i Røde Kors’ humanitære rolle i krig og konflikt, inkludert hvordan organisasjonen tilpasser sine aktiviteter til endrede humanitære behov. Deltakerne vil lære om de utfordringer og muligheter som oppstår i konfliktsoner og hvordan Røde Kors arbeider for å lindre lidelse i slike situasjoner.
Kl 12:00 - 13:00
Felles inspirasjonsforedrag ved visepresident i Røde Kors Åsmund Mjåland – Humanitærretten, menneskerettigheter og regler i krig.
(Foto: Gabriel Bjørge / Røde Kors)
Dette foredraget tar for seg prinsippene for humanitærrett og menneskerettigheter, samt hvordan disse reglene anvendes i krig og væpnede konflikter. Det omfatter de juridiske rammene som beskytter sivile og stridende, med refleksjon om utfordringene ved å håndheve disse reglene i moderne krigføring.
Han kommer direkte fra den internasjonale Røde Kors-konferansen i Geneve (som holdes hvert 4 år). Mjåland vil redegjøre for hvilke saker Røde Kors-verdenen, som i sitt møte med alle statene har undertegnet Genevekonvensjonene, har vært opptatt av, behandlet og besluttet på konferansen - sett i lys av dagens konfliktfylte verden.
Lunsj kl 13:00 - 14:00
Fagtilbud lørdag (kl 14:00 - 17:00)
Dette kurset gir kunnskap innenfor økonomi. Vi vil dele praktiske tips og gi inspirasjon for å etablere, og opprettholde gode økonomirutiner på lokalt nivå. Deltakerne vil lære å håndtere økonomiske oppgaver effektivt, samt forstå viktigheten av ansvarlig økonomistyring. Vi går gjennom aktivitetsregnskap, budsjett og årsregnskap.
Kurset gir deltakerne en innføring i Røde Kors’ krisehåndteringsmetoder, inkludert fremgangsmåter for effektiv kriseledelse. Gjennom praktiske eksempler og øvelser lærer deltakerne hvordan de kan planlegge, koordinere og lede under press i ulike krisesituasjoner.
Dette kurset gir deltakerne ferdigheter i å kommunisere med barn og unge om sensitive og vanskelige temaer. Deltakerne vil lære teknikker for aktiv lytting og empatisk kommunikasjon for å skape trygge samtalerom hvor barn og unge føler seg hørt og forstått.
Denne modulen bygger videre på del 1 og fokuserer på utvidede teknikker for psykososial støtte i komplekse situasjoner. Deltakerne vil fordype seg i metoder for å støtte enkeltpersoner og samfunn etter traumatiske hendelser, og lære hvordan de kan anvende denne kunnskapen i praksis.
Kurset gir innsikt i effektive strategier for å rekruttere nye frivillige og beholde dem i organisasjonen på kort og lang sikt. Deltakerne vil utforske metoder for å skape engasjement og motivasjon blant frivillige, samt bygge et inkluderende og støttende miljø.
Dette kurset tilbyr deltakerne praktisk trening i hvordan Røde Kors-prinsippene kan anvendes i daglig arbeid og beslutningsprosesser. Gjennom case-studier og diskusjoner vil deltakerne lære å integrere prinsippene i ulike situasjoner for å styrke organisasjonens humanitære innsats.
Kurset gir deltakerne kunnskap og ferdigheter i å planlegge og gjennomføre beredskapsøvelser for å forbedre kriseberedskap og respons. Deltakerne vil lære hvordan man utformer realistiske scenarier, koordinerer ressurser, og evaluerer øvelsenes effektivitet for kontinuerlig forbedring.
Kl 17:00 - 18:00
Felles inspirasjonsforedrag ved Trond-Viggo Torgersen: ‘Tenke sjæl’
Trond-Viggo Torgersen har i mange år vært en av Norges mest populære programskapere og tv-underholdere, og hans Tenke sjæl – konsept har satt sitt preg på flere generasjoner. Foredraget tar for seg forholdet mellom lek og ansvar, om vår evne til å få det gode ut av livet. Om å kommunisere og forstå hverandre, og ikke minst om å ta ansvar for eget liv og egen utvikling
(Foto: Alexander Øvrebø)
Kl 18:00 - 20:00 Fri
Kl 20:00 - 22:00 Festmiddag
Fagtilbud søndag (kl 09:00-12:00)
Dette kurset gir en innføring i grunnleggende førstehjelpsferdigheter, inkludert livredningsteknikker som hjerte-lungeredning (HLR) og håndtering av vanlige skader. Deltakerne vil lære hvordan de kan respondere raskt og effektivt i akutte situasjoner for å redde liv og minimere skade.
Videregående migrasjonskurs går dypere inn i: • asyl og bosettingsprosessen • rettigheter flyktninger og familiegjenforente i Norge har • deltakermedvirkning i migrasjonsaktivitetene • verktøykasse til frivillige
Denne fagsamlingen samler frivillige innen alle oppvekstaktiviteter og Barnas Røde Kors (BARK) for å dele erfaringer, styrke kompetansen, og diskutere beste praksis. Fokus vil være på hvordan man kan skape trygge og inkluderende aktiviteter for barn og unge.
Fagsamlingen for hjelpekorpset gir mulighet til erfaringsutveksling og faglig oppdatering innen redningstjeneste og beredskap. Hovedtemaet er "Felles situasjonsforståelse under aksjoner". I tillegg til siste nytt om felles aksjonsstøtteverktøy.
Kurset skal gi deltakeren best mulige forutsetninger og trygghet til å kunne fylle sin rolle som våker i Røde Kors våketjeneste, hvor deltakerne lærer å gi omsorg og støtte til alvorlig syke og døende. Deltakerne vil få innsikt i etiske problemstillinger og teknikker for å skape en rolig og støttende tilstedeværelse ved livets sluttfase.
Dette seminaret gir deltakerne ferdigheter i effektiv mediehåndtering, inkludert hvordan man formidler organisasjonens budskap og håndterer pressen. Gjennom praktiske øvelser vil deltakerne lære teknikker for å gi intervjuer, håndtere kritiske situasjoner, og bygge en positiv offentlig Røde Kors-profil.
Kursmodulen gir en fordypning i psykososial støtte, med fokus på å utvikle ferdigheter i krisehåndtering og å gi støtte til enkeltpersoner i vanskelige livssituasjoner. Deltakerne lærer om å identifisere og respondere på psykososiale behov på en profesjonell, trygg og empatisk måte når de som hjelpere møter rammede etter uønskede hendelser og kriser.
NB! Påmelding forutsetter deltakelse på både del 1 og del 2. Det vil ikke være mulig å ta bare en av dem.
Kurset gir deltakerne trygghet i rollen som hjelpere i møte med personer i selvmordsfare. Deltakerne skal få ferdighetstrening i samtale med personer i selvmordsfare, og kunnskap om hvordan sette personer i selvmordsfare i kontakt med andre som kan hjelpe dem videre, og hvordan motivere til å oppsøke hjelp.
Lunsj kl 12:00 - 13:00
Fagtilbud søndag (kl 13:00 - 16:00)
Del 2 av grunnkurset i førstehjelp bygger videre på grunnleggende ferdigheter og fokuserer på avanserte livreddende teknikker, inkludert bruk av hjertestarter og håndtering av medisinske situasjoner. Deltakerne vil også lære å vurdere pasienters tilstand, prioritere behandlinger, og gi omsorg i påvente av profesjonell hjelp.
Dette kurset gir en innføring i personvernregler og retningslinjer, med fokus på hvordan man beskytter sensitive opplysninger innenfor frivillig arbeid og organisasjonsdrift. Deltakerne vil lære om grunnleggende begreper og roller i organisasjonen i forbindelse med personvern og behandling av personopplysninger, beste praksis for databeskyttelse, og hvordan man kan sikre at alle aktiviteter er i tråd med personvernlovgivningen.
Workshop om egnethetsvurdering gir deltakerne verktøy og metoder for å evaluere kandidaters kvalifikasjoner og passendehet for ulike roller og oppgaver i organisasjonen. Gjennom praktiske øvelser vil deltakerne lære å gjennomføre intervjuer, vurdere egnethet, og fatte objektive og rettferdige beslutninger og bli tryggere i løpende egnethetsvurderinger og vite hvordan man skal håndtere en situasjon der man usikker på egnetheten hos en frivillig.
Dette kurset forbereder deltakerne på prosessen for re-godkjenning av hjelpekorps, med fokus på oppdatering av ferdigheter, gjennomgang av operasjonelle prosedyrer, og samsvar med standarder. Deltakerne vil få veiledning i hvordan man dokumenterer og demonstrerer evner, for å sikre fortsatt godkjenning og beredskap.
Denne workshopen er designet for aktivitetsledere som ønsker å styrke sine lederegenskaper og utvikle nye strategier for å engasjere frivillige. Gjennom interaktive øvelser og diskusjoner vil deltakerne utforske metoder for planlegging, koordinering, og viktigheten av god organisasjonskultur.
Kursmodulen bygger videre på del 1 og fokuserer på utvidede teknikker for psykososial støtte i komplekse situasjoner. Deltakerne vil fordype seg i metoder for å støtte enkeltpersoner og samfunn etter traumatiske hendelser, og lære hvordan de kan anvende denne kunnskapen i praksis.
NB! Påmelding forutsetter deltakelse på både del 1 og del 2. Det vil ikke være mulig å ta bare en av dem.
Kurset gir deltakerne trygghet i rollen som hjelpere i møte med personer i selvmordsfare. Deltakerne skal få ferdighetstrening i samtale med personer i selvmordsfare, og kunnskap om hvordan sette personer i selvmordsfare i kontakt med andre som kan hjelpe dem videre, og hvordan motivere til å oppsøke hjelp.