- Det var mange inntrykk

Bjørg Rønningen er en av mange frivillige i Røde Kors som to sto på natt og dag da Hans regjerte i Innlandet. Nå ser hun tilbake på dager som krevde mye.

- Her ble det evakuert, og der borte og alle husene nedover skråninger der, peker leder i Søndre Land Røde Kors, Bjørg Rønningen på kjøreturen gjennom Hov i Søndre Land. Det er fortsatt tydelige spor i naturen etter Hans. Vannet har kjempet seg frem på steder det ikke har vært vann før.

Kvinne står foran foss
Bjørg Rønningen viser frem den store fossen i Søndre Land som var tre ganger så stor under de mest voldsomme dagene med Hans.

Vi tar en pause ved fossen Skrankefoss. Her renner vannet fra innsjøen Trevatn ut i Randsfjorden. Vannet fosser ned og det er lett å se at den har gått over sine bredder, men under Hans var den tre ganger så stor, forteller Bjørg. De store steinene som er lagt opp langs elva, nedenfor fossen, for å stoppe vannet, vitner om vanvittige mengder vann.

- Her pleier folk å bade på sommeren, men det er lite fristende og direkte livsfarlig å bevege seg uti dette vannet nå, sier Rønningen.

- Jeg så at hun var redd

Rønningen går inn på sykehjemmet Hovlitunet. Alle vi møter, hilser på Bjørg og slår av en spøk. De aller fleste kjenner Bjørg. Hun mener det var en styrke under Hans. Det er lettere å snakke med noen man kjenner. Søndre Land Røde Kors tilbudte seg tidlig å bidra. Derfor var Bjørg den aller første som kom til sykehjemmet i bygda da det ble bestemt at evakuert- og pårørendesenteret skulle være her.

- Jeg kom inn hit som den første av oss, og så at en evakuert allerede var der. Det var en eldre dame og jeg skjønte at hun var engstelig og bekymret. Hun hadde blitt hentet ut av hjemmet sitt, reist fra alt hun eide og visste ingenting om hvordan det gikk med huset. Det var en stor påkjenning og det er lett å skjønne. Jeg ble sittende hos henne i to timer og lytte. Det trengte hun og jeg hjalp så gjerne, sier lokalforeningslederen.

Sterke inntrykk

Det kom både familier med små barn, unge, eldre og mennesker med nedsatt funksjonsevne til evakuert og pårørendesenteret.

- Livserfaring og de gode kursene i Røde Kors, ga oss frivillige et godt grunnlag for å hjelpe. Vi så hvem som trengte litt mer og hvem som klarte seg godt.

Det er sterke inntrykk Bjørg Rønningen sitter igjen med etter dagene i beredskap.

- Spesielt usikkerheten var vondt å se. At folk ikke visste hva de kom hjem til. Om huset sto der, om kjelleren var full av vann, og hvor lenge det var til de fikk komme hjem. Barna var egentlig de som så ut til å takle det best. De møtte på noen kamerater og lekte.

Mens det sto på som verst hadde også Rønningen sine egne bekymringer. Hennes eget hus var utsatt. Hun visste heller ikke om hun fikk reise hjem. I tillegg var flere nære familiemedlemmer ute og kjempet mot Hans.

- Da jeg kom hjem halv to på natta, natt til onsdag datt jeg ned i stolen. Det ble noen brødskiver før jeg fikk roet meg og kommet meg i seng, etter en stund bråvåknet jeg og tenkte at jeg måtte sjekke tilstand i kjelleren. Der var det heldigvis tørt.

Bjørg Rønningen som har vært en aktiv bidragsyter i bygda i mange år, synes det er ekstra rørende å se mobiliseringen i bygda.

- Ja, vi fikk vist hva som bor i oss da vi fikk 200 flyktninger over natta for et par år siden, og det samme så vi nå under Hans. Folk stiller opp og vil hverandre vel, sier Bjørg.

Enorm innsats mange steder

23 lokalforeninger i Innnlandet var i sving under Hans. Mange jobbet i dagevis med å hjelpe til i sitt lokalmiljø. Det gjaldt både evakuering, bistand på pårørende- og evakuertsenter, fylle sandposer og plassere ut stein og sand for å stoppe vannet og mer til. 

På Gjøvik ble det etablert en felles sentral for Oppland og Hedmark, som var døgnbemannet så lenge det var nødvendig. 

Røde Kors hadde også en drone i lufta som bidro til å få oversikt over vannmengdende på de stedene som var uframkommelige.

To menn som ser på bildene fra en drone.
Det er kjent å komme seg opp i lufta for å få oversikten. Foto: Brøttum Røde Kors Hjelpekorps.

- Innsatsen som ble lagt ned av frivillige i Røde Kors var helt formidabel. Det er utrolig fint å se hvor godt hele frivillig-apparatet fungerer når det store behov. Mange vil bidra og utholdenheten var enorm, sier leder for Oppland Røde Kors Hjelpekorps, Tommy Bekk.