Frivillig, Røde Kors, leirskred, Gjerdrum Vis bildetekst
Foto: Roar Dalmo Moltubak

Årsmøteforedrag 2021 - Leirskredet i Gjerdrum

Da alarmen gikk tidlig om morgenen den 30. desember i fjor, dro flere frivillige fra Innlandet til Gjerdrum. På årsmøteforedraget, får du høre deres historier fra det dramatiske døgnet.

Årsmøteforedraget sendes direkte på Youtube den 21. april kl. 19-21.

Klikk her for å delta

Lenken legges ut en halv time før sendingen starter 

- Det var en veldig spesiell stemning der, sier Bodil Anita Engen, korpsleder i Redalen Røde Kors Hjelpekorps. Hun kom til Gjerdrum om kvelden på rasdagen og ble til neste morgen. Det verste kaoset hadde roet seg, men det var likevel mye usikkerhet.  

- Ingen av beboerne var funnet ennå, det gikk fortsatt noen småras, og ingen visste om flere måtte evakueres. Det var mange slitne folk der, sier Engen, og forteller om en opplevelse som virkelig har festet seg fra den spesielle natten.

- Det var en bonde der, som gikk rundt og var så fortvilet, for han hadde ikke fått stelt dyrene sine. De hadde verken fått mat eller vann, og strømmen hadde gått i fjøset. Han var så bekymret, forteller korpslederen.

På årsmøteforedraget den 21. april, forteller Engen mer om den dramatiske natten i Gjerdrum.

Thor Gunnar Haug, korpsleder i Hamar Røde Kors Hjelpekorps, skal også snakke om sin opplevelse fra Gjerdrum. Han var på plass fra morgenen av, og tok del i evakueringen.

- Vi ble sendt mot sykehjemmet, for å evakuere beboerne. Vi visste at rasgropa var rett ved. Vi tenkte egensikkerhet og ville la bilen stå og løpe dersom vi så noe som beveget seg, sier Haug.

Senere fikk han vite at raskanten bare var 30 meter unna sykehjemmet. 

Haug forteller at han ikke helt skjønte omfanget av det han hadde vært med på før han kom hjem.

- Da jeg så på nyhetene, og så alle ressursene som var i sving og bilder fra Gjerdrum, skjønte jeg virkelig hvor mektig det var og hvor stort apparat vi hadde vært en liten brikke av. Det imponerte meg stort, sier han.

Anders Østensen, ordfører i Gjerdrum, skal snakke om hvordan raset har påvirket lokalsamfunnet, og hva som er viktig for en kommune i beredskapsarbeidet.

Statsforvalter i Innlandet, Knut Storberget, kommer også innom. Han lurer på om dette kunne skjedd i Innlandet, og om vi i så fall er beredt.  

Kine Grande fra Akershus Røde Kors og regionleder Stein Teppen blir også med.

Foredraget sendes direkte på YouTube. Sendingen starter klokken 19 og varer til 21. Ingen påmelding, bare stikk innom når det begynner. 

Klikk her for å delta

Lenken legges ut en halv time før sendingen starter