Bergen Røde Kors Ungdom i panelsamtale på Fellesverket Bergen Vis bildetekst
Bergen Røde Kors Ungdom og Treffpunkt Student arrangerte panelsamtale mandag kveld. Tema var hvordan frivillighet kan ha en god innvirkning på CV-en din og i jakten på drømmejobben. I panelet satt Morten Lillestøl Madsen, Per Henrik Hanssen, Siri Oldervik og Ragnhild Severeide.

Her er 10 grunner til å være frivillig – minst!

Har du tenkt på at et frivillig verv kan være det som skiller deg ut fra de andre og gjør at du blir innstilt som nummer én når du søker drømmejobben?

Mandag kveld arrangerte Bergen Røde Kors Ungdom og Treffpunkt Student en panelsamtale om hvorfor det er nyttig å ha frivillighet på CV-en. 

Paneldeltaker og daglig leder i Bergen Røde Kors, Morten Lillestøl Madsen, sier han for eksempel har lært både kontrakt- og styrearbeid i frivilligheten, før han fikk lederjobb. 

– Det man gjør som frivillig er trappetrinn inn mot et yrke. I frivilligheten er det så mye bra å lære, i tillegg til nettverket man får. For meg som arbeidsgiver forteller det meg noe når folk har vært frivillig. Man har blitt valgt til noe og gitt et ansvar. Det indikerer at man har noen personlige kvaliteter som kan være bra. Det trenger ikke nødvendigvis være relevant for jobben du skal gjøre, for det er utrolig mye man scanner når man som arbeidsgiver skal gjøre en ansettelse, sier han.

Frivillig siden hun var elleve år gammel

I tillegg til Madsen, var frivillighetskoordinatorene Siri Oldervik og Ragnhild Severeide, samt enhetsleder for oppvekst, Per Henrik Hanssen, på plass for å dele også av sine erfaringer. Selv om de nå er ansatt i Røde Kors, har kvartetten svært bred frivilligerfaring innenfor blant annet festivaler, idrett, redningsarbeid og hjelpearbeid i utlandet.

Oldervik har vært frivillig i ulike organisasjoner siden hun var elleve år gammel:

– Jeg fører det jo opp på CV-en, og i intervjusammenheng tar jeg det med i samtalen når jeg synes det passer. Det er ikke alltid det er det mest innlysende som er relevant, sier hun. 

– For meg handler frivillighet om å ha personlige interesser og verdier. Det er mye som kan læres i en jobb, men å vise at man passer i et miljø og at man kan samarbeide med andre, er også viktig. Man lærer seg å ta ansvar i ung alder, man prøver ting og mestrer. Ofte overrasker man seg selv litt også, sier Severeide.

Bred frivilliggruppe

Studenter innenfor ernæring, psykologi og sammenlignende politikk var på plass for å få tips om frivillighet. Det var også lærerstudenter og unge som allerede er i jobb.

– Hvis du skal bli lærer, for eksempel, er møter med barn og unge - samt samtaleteknikk - veldig relevant. Du får mye verdifull erfaring av å jobbe med et samtaletilbud eller en ferieaktivitet for barn eller unge. Vi jobber med humanitære behov og ønsker å hjelpe dem som trenger det mest. Det er fint å ta med seg inn i en jobb, sier Hanssen, og legger til:

– På Møteplassen her på Fellesverket har vi en veldig bred frivilliggruppe. Mangfold møter mangfold hos oss, og det er svært verdifullt. Jeg har vært med i mange ansettelsesprosesser. Det vil alltid være interessant å se på de som søker etter det som er litt ukjent. Da er man i en læringssone, og man viser at man vil skaffe seg en bredere erfaring og en utfordring. I tillegg til utdanning, er frivillighet noe som skiller seg ut. Det trenger ikke være det mest avanserte, men ulike former for kompetanse er noe arbeidsgiver jakter på.

Evnen til å være ujålete

Severeide slo i tillegg et slag for evnen til å være ujålete:

– Noe av det mest spennende jeg har gjort, er da jeg var med på noe som heter Supercrew. Vi lærte å lage festival, rett og slett. Vi bar gjerder i fem dager og sto vakt i seks, noe som kanskje ikke fremstår som så veldig spennende. Men det er noe med å lære å jobbe på gulvet og se hvordan helheten fungerer. Det har vært veldig verdifullt for meg.

– I arbeidslivet er det jo også et spenn. Man blir møtt med mye, og å vise at man har variert erfaring er bra, supplerer Hanssen. 

Et frivillig verv kan være det som gjør at man skiller seg ut når man søker jobb.

– Hos oss er det typisk veldig mange unge kvinner med bachelor eller master som søker. Det er vanskelig å skille nummer syv og nummer 37 i bunken. Da er det fint å kunne se litt på det som er litt annerledes, sier Madsen.

40 aktiviteter å velge blant

Bergen Røde Kors har over 40 aktiviteter som tar imot frivillige. Vi jobber med barn, ungdom, innsatte, migranter, eldre og vanskeligstilte på ulike plan. I tillegg har vi masse ressurser innenfor beredskap, søk og redning. 

Trenger du ytterligere motivasjon for å bli med på en av dem? Her er 10 grunner til at du bør være frivillig:

  1. Få verdifull erfaring
  2. Utforsk interessene dine
  3. Få selvtillit
  4. Lær noe nytt
  5. Gjør lokalsamfunnet bedre
  6. Bli friskere
  7. Få nye venner
  8. Gjør verden til et bedre sted
  9. Bli gladere
  10. Gjør noe bra for andre

Bli frivillig ved å registrere deg på Mitt Røde Kors, så kontakter vi deg og inviterer deg til å møte oss. Du vil få all relevant veiledning og kursing. Lurer du på noe? Send oss gjerne en melding på Facebook-siden til Bergen Røde Kors.