Giver Alfred med styreleder John Magnar Bøe gir gave Barnas Røde Kors Fyllingsdalen Vis bildetekst
Alfred (98) fra Fyllingsdalen er ikke noen «riking». Men han vil gjerne dele med barn i 2022 slik at de skal få det bedre enn han hadde det selv da han var liten.

Alfred (98) i Fyllingsdalen med kjempegave til Barnas Røde Kors for andre gang på to år

I fjor ga han 50.000 kroner til Barnas Røde Kors i Fyllingsdalen. I år tok Alfred (98) kontakt med Bergen Røde Kors igjen. Han ville gjerne gi bort en tilsvarende sum.

– Dette er helt fantastisk. Tusen takk skal du ha, Alfred. Du aner ikke hvor mye dette betyr for barna som mottar donasjonen din, sier styreleder i Bergen Røde Kors, John Magnar Bøe.

Mandag var han på besøk hos Alfred med en diger blomsterbukett for å ta imot 50.000 kroner.

Klarer seg stort sett selv

Alfred (98) bor i en blokkleilighet i Fyllingsdalen. Han har stor familie og mange som hjelper ham, men klarer seg godt på egen hånd på tross av høy alder.

– Jeg lager middag selv og jeg vasker sengetøyet og henger det ut, bretter det og legger på plass, forteller han.

– Men hjemmehjelpen gir meg en hånd med å legge rent på sengen for meg.

98-åringen er på ingen måte en «riking», men veldig opptatt av at barn skal ha det godt. Han synes det er fint å dele av det han har.

– Det er veldig viktig for meg, sier Alfred fra godstolen, omgitt av bøker, aviser og fotografier fra et langt liv på Voss, i Bergen og til sjøs.

Han forteller om lange reiser til eksotiske steder. Og om livet som verftsarbeider hos Bergens Mekaniske Verksted (BMV) i Solheimsviken, på Laksevåg og i Hordvik.

Penger til sko og vinterklær

Alfred er selvfølgelig opptatt av hva de 50.000 kronene han donerte sist konkret har gått til. Hans ønske var at de skulle nå barn i bydelen hvor han selv bor. Barnas Røde Kors i Bergen har en egen gruppe i Fyllingsdalen, slik vi har i flere bydeler i Bergen. Gruppene møtes hver uke, og gjengen i Fyllingsdalen har base på Sælen skole, hvor de treffes hver mandag. Der har de aktiviteter tilpasset vær, vind og føreforhold.

Midlene fra Alfred har kommet svært godt med for Barnas Røde Kors.

– Våren 2021 var vi fortsatt delvis rammet av pandemien og smittevernrestriksjoner på fritidsaktiviteter. Barnas Røde Kors satset derfor på uteaktiviteter, slik at vi kunne være til stede for og med barn på tross av Covid19. Takket være midler som donasjonen fra Alfred fikk barna det de trengte for å kunne være utendørs i allslags vær, sier Michelline Biseke, som er koordinator for Barnas Røde Kors i Bergen.

– Vi kjøpte vinterklær og sko til de barna som hadde behov for det. På den måten var det ingen av barna som falt utenfor fordi de manglet riktig bekledning eller utstyr til å delta. At vi hadde godt utstyr ble også en motivator for å være aktiv ute i hverdagen, også utenom aktiviteter med Barnas Røde Kors, forteller hun.

Manglet selv klær og utstyr som barn

Dette treffer Alfred rett i hjerteroten.

– Da jeg var liten bodde jeg på Voss. Min far ville absolutt reise til Amerika, som så mange andre. Det gjorde han og han kom aldri tilbake. Det ble veldig utfordrende for min mor, som da ble alene med flere barn.

– Selv måtte jeg låne ski og skøyter om vinteren, for jeg var så glad i å være ute og holde på med sånt. Jeg synes det er utrolig viktig at barn får tilgang til alt av utstyr som de trenger, sier Alfred.

Fikk en besøksvenn

Nå er Alfred blitt en hjelper Røde Kors som også får hjelp av Røde Kors. For en uke siden fikk 98-åringen nemlig en egen frivillig besøksvenn. Det er selvsagt ikke slik at man kan kjøpe seg en besøksvenn for 50.000 kroner, men når mennesker henvender seg til Røde Kors med et slikt ønske, strekker vi oss langt for å hjelpe. Det kan vi gjøre takket være alle våre fantastiske frivillige.

Etter 98 år er det ikke tvil om at en besøksvenn er høyst fortjent.

– Hun jobber til vanlig i politiet og var her på besøk i går. Vi avtalte at vi skal møtes annenhver uke. Jeg synes det er veldig stas å få jevnlig besøk av politiet, sier Alfred og ler.

Det første møtet var naturlig nok preget av at de to måtte bli kjent.

– Men jeg spurte om hun kan ta med Bergensavisen neste gang hun kommer. Så kan vi lese sammen og diskutere nyhetene, sier den spreke 98-åringen.