«Måtte hell og lykke følge deg på de syv hav»
Fem forsøk måtte til, men så knuste endelig Champagne-flasken i skroget på RC «Bjørgvin». Den splitter nye Røde Kors-båten ble døpt med stor fest på Møhlenpris i Bergen første lørdagen i september.
– Dette er en stor ære for meg, sier gudmor og banksjef Benedikte Toftesund fra Sparebanken Vest.
Hun er en av flere sponsorer som har muliggjort kjøpet av den nye Røde Kors-båten. Til dåpen hadde hun med en gavesjekk på 400.000 kroner.
– Dette er den gøyeste delen av min jobb. Vi brenner for ildsjeler og pengegaven skal gå til en redningsscooter om bord, forklarer hun.
Endelig i mål
Den nye båten skal frekventere kyst og fjord mellom Stord i sør og Askvoll i nord. I sommer ble den hentet fra verftet i Ulsteinvik og kjørt til sitt faste tilholdssted på Laksevåg i Bergen.
– Nå går jeg bare rundt og smiler. Dette er et verktøy som er laget for det vi gjør. Båten har alt av redningsutstyr og er helt komplett, sier fartøysjef Terje Hårvik.
Han har vært frivillig i Røde Kors siden 1991.
Thomas Hopland er også mangeårig frivillig. Han er også styreleder for båtgruppen.
– Det er utrolig kjekt å feire denne dagen med hele Røde Kors og hele redningstjenesten i Bergen. Det har vært en lang prosess å få båten på plass. Vi begynte for åtte år siden, sier han.
Reddet av Røde Kors
Nå er arbeidet med å få RC «Bjørgvin» på sjøen endelig i mål. Den 48 fots Røde Kors-båten har 1000 hestekrefter og er fem meter bred. Den har ambulansemodul og kan frakte en såkalt rescue runner, som altså ble gitt i gave fra gudmoren i dåpsseremonien.
Det er Øyvind Gjerde særlig glad for. Han har kjent på kroppen hvor viktig arbeidet til båten og mannskapet er.
– De gjorde en fantastisk innsats og hjalp meg i sommer, sier Gjerde, som fremdeles hopper rundt på krykker.
Han skulle klargjøre sin egen båt på Padøy i Osterfjorden i juli da det gikk forferdelig galt.
– Det var glatt og plutselig satt jeg på svaberget med én fot i hver retning. Rett og slett i spagat. Jeg ble liggende på ryggen, for hvis jeg reiste meg opp besvimte jeg. Min kone ringte 113, men da vi filmet hvordan det så ut rundt meg, ble det klart at det var et nesten umulig oppdrag. De kunne sende helikopter, men det var ikke noe sted å lande. Derfor ble jeg glad da de fikk sendt Røde Kors-båten i stedet. Det var helt fantastisk da de kom og jeg bare kunne stole 100 prosent på dem, sier Gjerde.
Han benyttet dåpen til å hylle mannskapet som var om bord den dagen.
Beredskapsfamilien
Den øvrige redningstjenesten var også på plass i dåpen. Representanten fra Akuttmedisinsk kommunikasjonssentral (AMK) takket for samarbeid med den gamle Røde Kors-båten, men er glad for at et nytt og moderne fartøy er på plass langs vestlandsfjorden.
– Den har jo vært på 18 oppdrag allerede. Vi er glade for at denne båten har større mulighet til å kommunisere med oss. Nå kan vi se hvor dere er også, og det er bra for pasientsikkerheten, sier Åge Jensen.
– Gratulerer med ny båt. Vi er nesten litt misunnelige. Nå har dere fått en helt annen plattform for trygg innsats. Vi er en beredskapsfamilie som jobber på sjøen, sier Magne Laastad i Vest politidistrikt.
RC«Bjørgvin»
- Røde Kors-båten «Bjørgvin» jobber langs kysten og i fjordene i den regionen som utgjør det gamle fylket Hordaland.
- Båten er i beredskap fra Stord i sør til Askvoll i nord.
- De siste fire årene er det jobbet godt over 15.000 dugnadstimer for å gjøre kysten trygg for folkene som bor her.
- Båten har base i Bergen og eies av fem lokale Røde Kors-foreninger i distriktet: Bergen, Arna og Åsane, Laksevåg, Nordhordland og Os.
- Arbeidet blir utført i tett samarbeid og samhandling med øvrige organisasjoner og ressurser langs vestlandskysten. Fokusområdet for båten har vært forebygging, førstehjelp, redningsaksjoner, søk etter savnede personer og annen assistanse.
- Totalt bidrar båtgruppen, som består av 27 medlemmer, med 10.000 frivilligtimer i året. I løpet av et år bistår de ved søk, redning og ambulanseoppdrag for Hovedredningssentralen (HRS), politiet og Akuttmedisinsk kommunikasjonssentral (AMK) i distriktet.
- RC «Bjørgvin» kurser også så og si all frivillighet i området. Dette inkluderer egne lokallag ved kysten og innover i fjordene, Norsk Folkehjelp og sjøredningstjenesten til Norske Redningshunder.