Deltakere og frivillige på Kraftverket, Røde Kors sin seniorkafe på Røde Kors-huset på Vetrlidsallmenningen i Bergen Vis bildetekst
Det er alltid god stemning og fullt hus på Kraftverket, som holder til i Røde Kors-huset hver tirsdag.

«De er laget av gull de som tar imot oss»

Besøkstjenesten i Bergen Røde Kors leverte 3000 timer frivillighet i første halvår av 2022.

Besøksvennene i Bergen Røde Kors bidro med over 2000 timer frivillighet i første halvår av 2022. I tillegg til dette kommer ytterligere tusen timer frivillighet på Kraftverket, Lørdagstreff, Kunstkompis, Teatergaten kafé og Røde Kors-hytten Kvila.

Det er 151 superhelter som skjuler seg bak den formidable innsatsen i første halvår. De har sammen gjort livet hyggeligere for 1165 deltakere.

Flere nye besøksvenner

– Det er gjort 36 nye koblinger mellom besøksvenn og besøksvert så langt i 2022, og til sammen har vi nå 80 koblinger, sier Tone Kristine Kolbjørnsen i Besøkstjenesten.

Tilgangen på frivillige har rimeligvis bedret seg betydelig etter gjenåpningen av samfunnet. Den siste måneden er pågangen fra mennesker som ønsker besøksvenn også langt høyere enn hva den har vært siden pandemien rammet oss.

– Det er gledelig at antall frivillige og deltakere, samt frivilligtimer, har gått betydelig opp etter gjenåpningen av samfunnet i februar, sier Kolbjørnsen.

Fullt hus hver uke

Høydepunktet har vært nysatsningen Kraftverket, en møteplass for seniorer (65+) på Røde Kors-huset hver tirsdag. På kort tid er møteplassen blitt et tiltak med stor oppslutning. Det er fullt hus og god stemning hver uke.

– I april kom den gledelige meldingen om at vi har fått nye midler fra Stiftelsen DAM til å videreføre Kraftverket, sier Kolbjørnsen.

150 unike besøkende har vært innom Kraftverket fra januar til mai. De fleste kommer mer enn én gang.

– Den overordnede målsettingen ved Kraftverket er å fremme en alderdom preget av sosial deltakelse, verdighet og mestring, sier Kolbjørnsen.

Dette har Røde Kors lykkes med i Bergen. Flere har fått nye venner og møtes privat utenfor Kraftverket.

«De er laget av gull de som tar imot oss her. Vi blir så godt mottatt med en gang vi har satt foten innenfor døren,» forteller en deltaker på Kraftverket.

«Alt har vært fantastisk her i dag. Det er mitt første besøk, men det kommer ikke til å bli det siste. Jeg anbefaler det,» sier en annen.

Trenger flere frivillige

Akkurat nå er det mange sykehjemsbeboere som står på venteliste for å få besøksvenn. Det er også behov for frivillige besøksvenner i enkelte bydeler, særlig i Fyllingsdalen.

– Turene til Røde Kors-hytten Kvila i Fanafjorden er også svært ressurskrevende. Deltakerne er veldig begeistret, men vi må vurdere om vi skal gjennomføre dem neste år hvis vi ikke får inn en del nye frivillige, sier Kolbjørnsen.

Og skulle det friste, får frivillighet i Bergen Røde Kors de beste skussmål fra en av våre besøksvenner:

«Frivillig arbeid er gull verdt! Jeg setter ekstra pris på å være frivillig etter tiden med isolasjon under pandemien. Det er så kjekt å bidra! Å gjøre andre glad! Og dere ansatte er så kjekke, og alt er så godt organisert.»