Frivillige besøksvenn Karen foran Røde Kors huset

I løpet av ett år har Karen blitt besøksvenn for tre stykker

– Jeg flyttet fra Førde i august i fjor. Så tok jeg kontakt med Bergen Røde Kors, for jeg tenkte at selv om jeg er pensjonist, så kan jeg ikke slutte så brått. Jeg ville ha noe meningsfullt å gjøre!

I oktober var Karen Sundal i gang.

– Jeg får jo så mye igjen for dette. For det første er det hele nettverket. Og så er det jo også kjekt å være en del av Røde Kors. Dere er på en måte mine arbeidsgivere nå. Og det at noen ser frem til at jeg skal komme er altså så kjekt. Alt sammen blir enn vinn-vinn-situasjon for meg. Det gir meg virkelig utrolig mye, sier hun.

Det viktigste for Sundal er å være en god samtalepartner. Det er hovedfokus når hun er ute på frivilligoppdrag for Bergen Røde Kors.

– Vi snakker om alt mulig. Hun ene jeg er besøksvenn for bor fremdeles hjemme. Vi har det så hyggelig sammen og er nesten blitt venninner, selv om hun er 17 år eldre enn meg. Så har jeg en jeg besøker på sykehjem. Det er også kjekt, for hun er så frisk og festlig. Vi snakker om alt mulig og forteller hverandre om gamledager. Vi snakker om da vi var unge og prater masse, sier hun.

Fredag 1. oktober er FNs internasjonale eldredag. Røde Kors ønsker å markere eldre og deres rolle i samfunnet. Verdens helseorganisasjon vil redusere fordommene og alderismen eldre utsettes for i samfunnet. Negative holdninger og diskriminering knyttet til eldre er en utfordring. 

I år er Røde Kors sitt fokus «Full av liv!». Vi vil vise frem hvordan eldre i samfunnet er en ressurs. Og slår du opp på«ressurs» i ordboken, kan det godt hende du får se et bilde av Karen.

– Da jeg ble pensjonist flyttet jeg fra Førde, for sønnen min bor her i Bergen. Jeg er utdannet førskolelærer og har jobbet i barnehage med spesialundervisning og barn med spesielle behov. De siste årene har jeg jobbet i psykiatrien med voksne, sier Sundal.

Og da hun nådde det for mange litt umagiske pensjonstallet 67, var hun rett og slett ikke klar til å sette seg ned og slappe av.

– Nei, men for kjære vene. Å besøke en vert tar jo bare noen timer av en dag. Jeg har masse tid. Så det siste året har jeg vært både besøksvenn og flyktningeguide. Å være guide for en flyktning var i og for seg givende, men det er et årsengasjement. Nå vil jeg fokusere på å være besøksvenn fremover. Det er der jeg har mest å gi, sier hun.

Eldre personer over 75 år er særlig utsatt for ensomhet, noe som ikke har blitt bedre med nedstengt samfunn under koronapandemien. Det jobber Røde Kors sine over 10.000 frivillige besøksvenner for å lindre – hver uke, hele året.

Rollen som frivillig besøksvenn gir Sundal energi.

– Jeg har ikke hatt så stor familie, men har alltid hatt stort utbytte av å treffe fremmede folk. Jeg synes det er så spennende å høre om livssitusjonen deres og synspunktene deres. Det er en berikelse i livet mitt.

Nesten 1000 personer over hele landet venter på en besøksvenn akkurat nå. Behovet er stort for flere frivillige, da mange som var mye alene før Covid-19 brøt ut, er blitt mer ensomme etter pandemien. Mange tilbud til eldre ble kuttet helt under pandemien, og dette isolerte sårbare eldre i enda større grad.

Vil du bli frivillig besøksvenn i Bergen Røde Kors? Vi tar imot frivillige i alle aldre, men trenger særlig evigunge sprekinger i 60-70-årene. Registrer deg her, så tar vi kontakt i løpet av et par dager.