Tidligere styreleder i Bergen Røde Kors fikk hederstegnet av tidligere president i Røde Kors på Fellesverket i Bergen Vis bildetekst
Monica Håkansson fikk Hederstegnet av president Thor Inge Sveinsvoll.

I går fikk hun Hederstegnet. Se hvem som skal erstatte Monica Håkansson som styreleder!

President i Røde Kors, Thor Inge Sveinsvoll, var på plass på Bergen Røde Kors sitt årsmøte torsdag kveld. Han hadde med en stor overraskelse til den avtroppende styrelederen.

– Nå skal jeg gjøre det som er aller, aller kjekkest å gjøre som president. Det er å dele ut heder til en som har viet nesten hele livet sitt til Røde Kors. Det stilles særlig strenge krav for en tildeling som denne, men i dette tilfellet kan jeg røpe at det ikke var den minste motstand, sa Sveinsvoll, og tildelte Monica Håkansson Hedertegnet, den nest høyeste utmerkelsen man kan få i Røde Kors. 

Ble svært overrasket

– Monica, du er helt unik i vår organisasjon. Du har en verdi som vanskelig kan beregnes. Du har satt spor på alle nivåer i organisasjonen. Du byr alltid på deg selv og du motiverer andre til å ta i et ekstra tak. Du har et vinnende vesen, men du har også faglig tyngde og pedagogiske evner, sa Sveinsvoll.

Styreleder Håkansson visste ingenting på forhånd og ble svært overrasket. Og ikke minst glad.

– Tusen takk. Takk til styret for nominasjon. Takk for alle de fine ordene, sa Håkansson.

Nest etter Æresmedlemskap i Norges Røde Kors, er Hederstegnet den høyeste utmerkelse som kan tildeles. Det er derfor selvsagt at det stilles meget store krav for tildeling av Hederstegnet. Men Håkansson innfrir på alle punkter. Hør bare her:

Dette har hun gjort i Røde Kors i Sverige:

 • Frivillig i Ungdommens Røde Kors: 1970-1980
 • Leder av Landsrådet for Ungdommenes Røde Kors i Sverige: 1977-1984

Dette har hun gjort i Røde Kors i Norge:

 • Opplæringsutvalg og internasjonalt utvalg Hordaland Røde Kors: 1992-95
 • Styremedlem i Distriktsstyret for Hordaland Røde Kors: 1994-98
 • Styreleder i Distriktsstyret, Hordaland Røde Kors og Det Sentrale Råd: 1998-2004
 • Styreleder i Distriktsstyret og Leder i Det Sentrale Råd: 2000-2004
 • Medlem i Sentralt Omsorgsutvalg, Norges Røde Kors: 2005-2008
 • Medlem i Landsråd for Omsorg: 2008-2011
 • Nestleder i Landsråd Omsorg og varamedlem i Landsstyret: 2011-2014
 • Styreleder i Bergen Røde Kors: 2016-2022

Håkansson har parallelt med dette vært frivillig flyktningeguide og frivillig visitor. Hun er også med i ressursgruppen for flyktningesituasjonen i Bergen.

Som styreleder i Bergen Røde Kors siden 2016 har Håkansson lagt ned et betydelig arbeid for å modernisere og effektivisere det operative arbeidet i lokalforeningen. På hennes vakt har Bergen Røde Kors blant annet:

 • Etablert Fellesverket, som nå er Bergens største og mest moderne ungdomshus.
 • Etablert Matsentralen sammen med øvrige humanitære organisasjoner. 
 • Etablert Helsesenter For Papirløse i Bergen sammen med øvrige humanitære organisasjoner.
 • Etablert Kors på Halsen (samtale- og chat-tilbud for barn) i Bergen, som en utvidelse av tjenesten i Norges Røde Kors.
 • Gjennomført betydelige moderniseringer av Bergen Røde Kors sin redningshytte Føykely på Kvamskogen, samt Røde Kors-hytten Kvila i Fanafjorden. 
 • På hennes vakt har lokalforeningen hatt en betydelig vekst både i antall aktiviteter og antall administrative medarbeidere.

– Seks år kan gå fort. Mye har skjedd. Jeg har lært så mye. Det har vært fantastiske møter med fantastiske mennesker. Utvikling går raskt for oss. Vi har hatt noen få nedturer, men veldig mange oppturer, sier Håkansson og legger til:

– Det er ikke på grunn av en styreleders innsats at alt dette har skjedd. Det er kollektivet, den samlede kompetansen og et felles ønske. Vi har løftet sammen med de frivillige og de ansatte utgjør en stor ressurs, sier Håkansson.

Bøe er ny styreleder

Torsdag takket hun av som styreleder. John Magnar Bøe fikk tillit fra medlemmene og tar over roret.

– Det blir med skrekkblandet fryd jeg skal lede en så stor organisasjon som er så fremoverlent. Jeg har stor respekt for Røde Kors-ånden og at frivilligheten alltid har førsteprioritet, sier han.

Bøe kommer fra posisjonen som nestleder i styret. Han har to barn, fire barnebarn og bor på Bønes. Bøe har bakgrunn fra bank- og forsikringsbransjen, blant annet i DNB og Vital. Han er en sprek pensjonist og har gått Skarverennet 25 ganger.

Ny nestleder og flere nye styremedlemmer

Bøe får følge inn i styret av nestleder Susanne Lier Fagerbakke, som også ble valgt på årsmøtet torsdag kveld. Fagerbakke har mange år bak seg som styremedlem og frivillig i Røde Kors ,og hun har også jobbet i Norges Røde Kors og Røde Kors Ungdom med kursutvikling. Nå jobber hun på Verdighetssenteret.

– Jeg er opptatt av samspillet mellom kommune, frivillighet og nærmiljø. Det er så viktig for at samfunnet skal gli fremover, sier hun.

Magne Ervik ble gjenvalgt inn i styret torsdag. Han har jobbet i kommunen i 40 år og har bred erfaring med blant annet psykisk helse, rus, fattigdomsproblematikk og integrering. Sivilarkitekt Agathe Hoff, hjelpekorpser og tømrer Asbjørn Tjølsen, hjelpekorpser Charlotte Fosse og statsviter og tidligere kommunalsjef i Austevoll, Ruth Larsen, er også ny i styret. Walter Wangberg ble valgt inn i fjor og fortsetter.