To utenlandske gjester på seniorkafeen til Bergen Røde Kors på Røde Kors-huset på Vetrlidsallmenningen. Vis bildetekst
INTERNASJONAL SENIORMØTEPLASS: Linda Watkins og Nick Henshall er fra Storbritannia, men bor i Frankrike. Linda er tidligere frivillig i Røde Kors i småbyen Ribérac. – Vi var på Fløyen i sted. Etterpå skal vi til Griegs hus på Troldhaugen. Det er supert med et stopp her på Kraftverket på veien, synes de.

Linda og Nick kom fra Paris til seniorkafeen Kraftverket i Bergen

Hva er vel mer naturlig enn et stopp innom Kraftverket på vei fra Fløyen til Troldhaugen?

– Dette var helt topp, sier Linda Watkins og Nick Henshall.

Alle bergensere vet at når man stiger ut av Fløibanen etter en tur på Byfjellene, går veien til Edvard Griegs hjem på Troldhaugen forbi Røde Kors-huset på Vetrlidsallmenningen. Og med åpent hus, seniorkafé og tango på programmet, var det ingen tvil om at de to turistene måtte avlegge en visitt.

– Jeg er faktisk frivillig i Røde Kors i den lille småbyen Ribérac i Frankrike, sier Watkins.

Herlig tangoopplevelse

På kraftverket møtte hun og Henshall bergenske seniorer før det var tangounderholdning for full musikk denne uken.

– Dette er noe helt annet enn det jeg er med på som frivillig i Frankrike. Vi har ikke noen sånn kafé der, men det skulle vi jo hatt. Jeg jobber i butikken vår, hvor vi selger brukte klær. Jeg har også åpnet enn nettbutikk, sier Watkins.

tango som underholdning på seniorkafeen kraftverket
DEILIG DANS: Susanne Aas jobber med EVA-prosjektet i Røde Kors, men hun tar gjerne en dans med Bastian Hoffmann for seniorene på Kraftverket.

Populær møteplass

Kraftverket holder til i Røde Kors-huset midt i Bergen sentrum. Det åpnet i slutten av 2021. Fra januar og frem til sommeren hadde kafeen 170 unike seniorbesøk.

Det er ikke rart, for hver eneste tirsdag står det herlige kulturopplevelser på programmet. Denne uken var intet unntak, da Susanne Aas og Bastian Hoffmann bød på tango fra Buenos Aires.

tango som underholdning på seniorkafeen kraftverket
EKSTRADANS: De tre tangoene Susanne Aas og Bastian Hoffmann bød på var ikke nok. De ble klappet inn til en fjerde av seniorene på Kraftverket.

Den overordnede målsettingen ved Kraftverket er å fremme en alderdom preget av sosial deltakelse, verdighet og mestring. 

Det er deltakere og frivillige som driver, evaluerer og videreutvikler Kraftverket i samarbeid med to ansatte i Bergen Røde Kors. Det er etablert en ressursgruppe av frivillige som er vertskap på Kraftverket. 

– Det arbeides mye og godt med at alle gjester skal føle seg velkommen og trives på Kraftverket, og her har de frivillige seniorene en viktig oppgave: Hver gjest blir alltid tatt imot i døren av en vert og ønsket velkommen, sier Tone Kristine Kolbjørnsen i Bergen Røde Kors.

Trivsel er viktig

Minst to frivillige har oppgaven med å følge med på hva som skjer i lokalet. 

– Er det noen som ser ut for ikke å trives? Er det bord hvor praten ikke går så godt? Erfaringen er at det skal svært lite til for at et menneske skal føle seg ivaretatt. Vi vurderer det slik at arbeidet for å skape trivsel, er en vesentlig årsak til oppslutningen om Kraftverket, sier Kolbjørnsen.

Frivillige på Kraftverket har smurt enorme mengder rundstykker og smørbrød til deltakere på arrangement på Røde Kors huset
FLITTIGE FRIVILLIGE: De frivillige på Kraftverket jobber én til fire dager i måneden. Hver vakt tar fire timer. De er verter, vertinner, lager lunsj, rydder og sørger for god stemning på seniorkafeen. (F.v.) Kari Hauger, Joar Liabø, Ingjerd Ueland og Frosinis Kasimis Andreassen trives veldig godt og gjør en formidabel innsats i Røde Kors.