Frivillige og deltakere på Krafteverket er samlet på Røde Kors-huset Vis bildetekst
Kraftverket skal bli et nytt seniortreffpunkt i Bergen. Ressursgruppen, som består av voksne mennesker i sin beste alder, er med og lager konseptet sammen med Besøkstjenesten i Bergen Røde Kors.

Nå deler superseniorer verdifulle ideer med Røde Kors

Det er under to måneder igjen til den offisielle åpningen av Kraftverket. Denne uken har kloke hoder vært samlet for å lage en plan.

– Vi skal jo utvikle en møteplass for seniorer som vi har kalt Kraftverket. Tanken bak er at seniorer er en ressurs med energi og kraft, og navnet stammer også fra Røde Kors-rapporten Seniorkraft, sier Tone Kolbjørnsen.

Hun er koordinator for Besøkstjenesten og primus motor for oppstarten av Kraftverket i Bergen Røde Kors.

Møte med ressursgruppen

Foreløpig er det kun en ressursgruppe av seniorer som møtes annenhver uke, men fra 18. januar skal dørene åpnes for alle hver tirsdag fra klokken 12 til 15.

Tirsdag denne uken var en gjeng kloke hoder samlet på Røde Kors-huset for å drøfte hvordan Kraftverket skal være.

– Vi begynner med én gang i uken, men jeg tror vi raskt kan få Kraftverket opp og stå. Når det har vært i gang i en måned eller to kommer vi til å evaluere. Kanskje blir det da to ganger hver uke, men det kommer an på oppslutningen, sier Kolbjørnsen.

Det skal man ikke se bort fra, for ressursgruppen er full av ideer og innspill.

– Vi mennesker er klikkete. Vi samler oss jo gjerne i klikker. Det må vi ikke gjøre her. Her må vi ta imot nye med åpne armer, sier et av medlemmene.

– Her skal det ikke være noe oss og dem. Vi er i samme båt, vi er seniorer, vi er pensjonister og alle har noe felles. Det er ikke noen merkelapper her, sier en annen.

Mange bidragsytere

Tematikken fra Kraftverket kommer til å være så mangt. Foredragsholdere, kunstnere, musikere, forfattere og skuespillere skal inviteres for å bidra med innhold til seniortreffpunktet hver uke.

– Hvis ensomhet skal være et tema, kan kanskje noen komme for å snakke om hva som er grunnen til at så mange sliter med ensomhet i vår del av verden eller hvordan man kan bli tryggere på seg selv i kontakt med andre, foreslår et medlem av ressursgruppen.

– Smalltalk er også veldig viktig, så det kan også være et annet tema, foreslår en annen.

Målgruppe på 65+

Alle hjemmeboende på 65+ er målgruppen til Kraftverket. Det er også lov for yngre å komme.

– Kraftverket skal virke forebyggende på ensomhet. Jeg blir veldig fornøyd hvis det kommer folk som akkurat har gått av med pensjon. Vi sikter oss inn mot en så stor del av befolkningen som mulig, og håper å treffe de som trenger det, sier Kolbjørnsen.

Hun får mange innspill fra ressursgruppen, som er i målgruppen og skal være med og rekruttere deltakere og fremtidige gjester.

– Menn er gjerne knyttet til yrkeslivet sitt, mens kvinner er knyttet til familien. Og så kan det hende menn ikke følger opp kontaktene med jobben når de blir pensjonist, mens kvinner kanskje er flinkere, sier en.

– Men det skal ikke være et sted bare for ensomme, for det er forskjell på å være alene og ensom. For noen kan det være kjekt å bare komme seg ut og ha sett folk en dag, sier en annen.

– Det er kjekt å bare kikke på folk. Det kan være veldig god underholdning bare det, mener et tredje medlem.

Sentral plassering

Kraftverket kommer til å ligge sentralt i Bergen sentrum, på Røde Kors-huset rett nedenfor Fløibanen.

– Kraftverket skal være et lavterskeltilbud. Det skal ikke forventes noe av deg hos oss. Her er det bare å komme, sier Kolbjørnsen.