Katrine Østraat og Morten Nordbø er frivillige hjelpekorpsere og kjærester på Kvamskogen Vis bildetekst
Fant kjærligheten i Røde Kors: Katrine Østraat og Morten Nordbø er begge aktive medlemmer i Bergen Røde Kors Hjelpekorps.

«Det hender vi kaller det Røde Kors Spleisekorps»

Katrine Østraat og Morten Nordbø fant tonen i Hjelpekorpset. Nå har de vært kjærester i fem år og flyttet sammen til Bergen.

Vi skulle ønske vi hadde delt denne historien på kjærlighetsdagen 14. februar. Det rakk vi ikke. Men etter to klemmefrie år med delvis nedstengt samfunn og ordrer om avstand, er det vel duket for litt romantikk og kos hver dag.

Og det er garantert duket for at de etter hvert rekordmange single nordmenn og -kvinner gjør ett og annet fremstøt for å finne kjærligheten på den ene eller andre måten etter to år med pandemi. Noen sverger til for eksempel Tinder, men Katrine Østraat og Morten Nordbø har en bedre idé enn å bruke sjekkeapper. For hva med Hjelpekorpset?

– Det hender vi kaller det Røde Kors Spleisekorps, flirer de to mens solen skinner på dem i fjellsiden ved Såta på Kvamskogen.

– Vi fant i alle fall tonen sammen i Hjelpekorpset. Nå driver vi med det som er blitt vår felles hobby. Da har man jo også en forståelse for at man bruker mye tid på det, sier de.

Alarmen går

For rett som det er kan alarmen gå. Og da blir kvelden eller natten ikke helt som de hadde tenkt. Plutselig må den ene eller begge ut på et søk- og redningsoppdrag i regi av Hjelpekorpset. Eller det kan være som i helgen, som de begge brukte på redningshytten Føykely da det var øvelse med Hjelpekorpset.

– Jeg har vel hatt opp imot 600 timers aktivitet i løpet av et år i Hjelpekorpset, sier Katrine.

I Bergen Røde Kors Hjelpekorps ble det lagt ned 16.655 frivillighetstimer i 2021. Superheltene som alltid er på vakt bisto politi og AMK i 60 søk- og redningsoppdrag. Ifølge Birger Åsheim, som var korpsleder i fjor, har motivasjonen til medlemmene vært høy.

Men det er jo ikke gitt at det alltid er like god stemning der hjemme når mor eller far må ut på aksjon i tide og utide. Der har Katrine og Morten en fordel.

– Jeg kan stå opp tre om natten for å dra på søk, men hun blir ikke sur på meg for det, sier Morten.

Jubileumsmiddagen røk

– Det er mange måter å løse det på, men det som er den store fordelen er at vi alltid forstår hvorfor den andre bruker tid på Hjelpekorpset, sier Katrine.

Men også for dem har en og annen planlagt kjærestemiddag røket.

– Det skjedde sist på et jubileum vi hadde i høst. Da tar vi det bare igjen, forteller de.

Noen ganger rykker de ut på aksjon sammen, men det er ikke alltid det passer for begge.

– Noen ganger skal jeg kanskje tidlig på jobb, og da reiser bare Morten ut, sier Katrine.

– Andre ganger er jeg på jobb, og da reiser hun ut. Eller så avløser vi hverandre. Det har også skjedd, sier Morten.

De liker å dele hobbyen, selv om de ikke er helt like, forklarer Katrine:

– Vi har litt ulike interesser innenfor Hjelpekorpset. Jeg er veldig glad i sminke, kurs, markørspill og sanitetsvakter, mens…

– Jeg er mye mer glad i søk og det som er relatert til det. Jeg vil ut i felten og gjøre ting, selv om alt det andre også er viktig, sier Morten.

Bedre enn Tinder?

– Så alt i alt: Hjelpekorpset er en bedre arena for å finne en kjæreste enn for eksempel Tinder?

– Ha-ha, ja kanskje det? Vi har vært sammen i fem år og møttes i Vestby og Ås Hjelpekorps i Akershus Røde Kors. I høst fikk Katrine jobb i Bergen, så da flyttet vi begge hit og meldte oss inn i Bergen Røde Kors Hjelpekorps, sier Morten.

Å finne kjærligheten i Røde Kors er de ikke alene om. Vi har ikke en totaloversikt over parforhold i Hjelpekorpset i Bergen, men vet at lokallaget har fostret ett og annet langt ekteskap.

– Av de 20 aktive i vårt lokale hjelpekorps i Akershus var det ti som var i et par. Dermed var vi fem par totalt, ler Morten og Katrine.

– Så dere anbefaler Hjelpekorpset til de som vil finne kjærligheten?

– Ha-ha, ja! Det er ikke en dum måte å bli kjent på. Og i et forhold er det alltid hyggelig å ha felles interesser, synes Morten.

Stor øvelse

Forrige helg var de to på redningshytten Føykely på Kvamskogen. Bergen Røde Kors Hjelpekorps arrangerte et stor vinterkurs med søksøvelse nedenfor Såta (802 moh). Bergenskorpset hadde med seg medlemmer fra Arna og Åsane Røde Kors, Fana Røde Kors og Voss Røde Kors. CHC Helikopter Service Redningstjeneste fra Florø var også med på øvelsen.

Det er totalt tre hjelpekorps som har redningshytter på Kvamskogen og samarbeider når alarmen går. I Hjelpekorpset vet man at man blir bedre sammen. Øvelsene er viktige for å rekruttere og være parat når ulykken er ute.

Åtte nye aspiranter fra Hjelpekorpsene i Fana og Bergen ble kurset denne helgen. I tillegg fikk mange viktig oppfriskning av tidligere kurs.

Les også: Her er 10 grunner til å være frivillig - minst!