Underholdning med dans og tango på seniorkafeen Kraftverket på Røde Kors-huset på Vetrlidsallmenningen. Vis bildetekst
TANGO FOR MANGE FLERE ENN TO: Susanne Aas og Bastian Hoffmann bød på senuelle bevegelser til lunsjen på seniorkafeen Kraftverket tirsdag denne uken.

Velkommen til Buenos Kraftverket på Røde Kors-huset!

Tangoen inntok seniorkafeen og lagde argentinsk stemning denne uken.

Kraftverket holder til i Røde Kors-huset midt i Bergen sentrum. Det åpnet i slutten av 2021. Fra januar og frem til sommeren hadde kafeen 170 unike seniorbesøk.

Det er ikke rart, for hver eneste tirsdag står det herlige kulturopplevelser på programmet. Denne uken var intet unntak, da Susanne Aas og Bastian Hoffmann bød på tango fra Buenos Aires.

tango som underholdning på seniorkafeen kraftverket
DEILIG DANS: Susanne Aas jobber med EVA-prosjektet i Røde Kors, men hun tar gjerne en dans med Bastian Hoffmann for seniorene på Kraftverket.

Fullt hus hver uke

Hver tirsdag er det vært fullt hus på Kraftverket, for de fleste gjestene kommer fast hver uke. Seniorkafeen har deltakere fra samtlige bydeler i Bergen og har jevnlig besøkende fra andre kommuner.

– Det er behov for å utvide fra én til to åpningsdager i uken nå, men før vi kan få det til, trenger vi rundt fem frivillige, sier primus motor Tone Kolbjørnsen i Bergen Røde Kors.

tango som underholdning på seniorkafeen kraftverket
EKSTRADANS: De tre tangoene Susanne Aas og Bastian Hoffmann bød på var ikke nok. De ble klappet inn til en fjerde av seniorene på Kraftverket.

Og frivillighet på Kraftverket er noe Ingjerd Ueland kan anbefale:

– Her er det veldig trivelig å komme for å gjøre en innsats. De fleste er på samme alder og i samme livssituasjon. Vi er nylig blitt pensjonister og synes det er kjekt å ha noe å gå til og noe å gjøre. Det er fint å bidra med noe for andre også. Det gir oss noe, samtidig som andre får det bedre, sier hun og legger til:

– Jeg vil anbefale å bli frivillig på Kraftverket. Vi står veldig fritt og styrer selv hvor mange vakter vi vil ha. Man binder seg aldri til noe. Røde Kors er veldig fleksible. Selv jobber jeg her omtrent annenhver uke, sier Veland.

Frivillige på Kraftverket har smurt enorme mengder rundstykker og smørbrød til deltakere på arrangement på Røde Kors huset
FLITTIGE FRIVILLIGE: De frivillige på Kraftverket jobber én til fire dager i måneden. Hver vakt tar fire timer. De er verter, vertinner, lager lunsj, rydder og sørger for god stemning på seniorkafeen. (F.v.) Kari Hauger, Joar Liabø, Ingjerd Ueland og Frosinis Kasimis Andreassen trives veldig godt og gjør en formidabel innsats i Røde Kors.

Verdighet og mestring

Den overordnede målsettingen ved Kraftverket er å fremme en alderdom preget av sosial deltakelse, verdighet og mestring. 

Det er deltakere og frivillige som driver, evaluerer og videreutvikler Kraftverket i samarbeid med to ansatte i Bergen Røde Kors. Det er etablert en ressursgruppe av frivillige som er vertskap på Kraftverket. 

gjester kraftverket bord
GOD STEMNING: De fleste seniorene som gjester Kraftverket kommer tilbake hver uke. Stemningen er det aldri noe å si på. – Her er det helt fantastisk å være, sier de.

– Det arbeides mye og godt med at alle gjester skal føle seg velkommen og trives på Kraftverket, og her har de frivillige seniorene en viktig oppgave: Hver gjest blir alltid tatt imot i døren av en vert og ønsket velkommen, sier Tone Kristine Kolbjørnsen i Bergen Røde Kors.

Trivsel er viktig

Minst to frivillige har oppgaven med å følge med på hva som skjer i lokalet. 

– Er det noen som ser ut for ikke å trives? Er det bord hvor praten ikke går så godt? Erfaringen er at det skal svært lite til for at et menneske skal føle seg ivaretatt. Vi vurderer det slik at arbeidet for å skape trivsel, er en vesentlig årsak til oppslutningen om Kraftverket, sier Kolbjørnsen.

gjester kraftverket fra utlandet
INTERNASJONAL SENIORMØTEPLASS: Linda Watkins og Nick Henshall er fra Storbritannia, men bor i Frankrike. Linda er tidligere frivillig i Røde Kors i småbyen Ribérac. – Vi var på Fløyen i sted. Etterpå skal vi til Griegs hus på Troldhaugen. Det er supert med et stopp her på Kraftverket på veien, synes de.