ØNSKER SEG FLERE EVA-FRIVILLIGE TIL JUL: (F.v.) Alette Fjørtoft Grøsvik (27) og Julie Juvik (29) er gruppeledere i EVA-aktiviteten i Bergen Røde Kors. De besøker Krisesenteret hver uke. Nå trenger de flere frivillige på laget, slik at de kan dele opp barnegruppen og mødregruppen. Vis bildetekst
ØNSKER SEG FLERE EVA-FRIVILLIGE TIL JUL: (F.v.) Alette Fjørtoft Grøsvik (27) og Julie Juvik (29) er gruppeledere i EVA-aktiviteten i Bergen Røde Kors. De besøker Krisesenteret hver uke. Nå trenger de flere frivillige på laget, slik at de kan dele opp barnegruppen og mødregruppen.

– Å være frivillig gir mer energi enn det tar

Det sier Alette Fjørtoft Grøsvik (27) og Julie Juvik (29). De jobber som frivillige i Bergen, og gjør en solid innsats for kvinner i vanskelige livssituasjoner og deres barn på Krisesenteret hver uke.

EVA er en av 40 aktiviteter som frivillige i Bergen Røde Kors driver med. Det er  et tilbud til kvinner i spesielt vanskelige livssituasjoner - og deres barn. Deltakere i EVA har vært utsatt for vold, negativ sosial kontroll eller menneskehandel. Derfor samarbeider Røde Kors med blant andre med Krisesenteret i Bergen.

– Når vi er på Krisesenteret pleier vi å dele opp kvinnene og barna. Da får kvinnene en pause og kan gjøre noe hyggelig med andre voksne, mens vi lager aktiviteter for barna deres. Akkurat nå har vi litt for få frivillige, så derfor må vi ha mor og barn sammen og lage fellesaktiviteter, sier Alette.

Hun ønsker seg flere EVA-frivillige til jul.

– Disse kvinnene setter virkelig veldig pris på å få være noen timer uten barn. Hvis vi hadde vært noen frivillige til, hadde de kunnet få seg en tur ut av huset.

Fine stunder på Krisesenteret

Mange frivillige i EVA er studenter som har lyst til å gjøre en innsats ved siden av studiene. Derfor rammes aktiviteten av at mange gjerne flytter til en annen by for å fortsette studieløpet der.

– Det å være frivillige gir meg så mye. Noen ganger er det slitsomt, men jeg synes det gir mer energi enn det tar, sier Julie.

– Krisesenteret er jo et sted med mange vonde historier og det kan være tungt å være der, men vi har positive opplevelser hver eneste gang. Det er fint.

Ikke for tungt frivilligarbeid

Julie og Alette synes ikke det er for tøft å bruke fritiden på å være EVA-frivillig. De tar én økt hver uke, stort sett på tirsdager.

– Vi møter veldig mange ulike damer. Mange åpner seg opp for oss og forteller, selv om vi aldri spør. Hvis de vil prate, så lytter vi. Dette er jo kvinner som er i virkelig fæle livssituasjoner og ofte har de barn. Noen av dem er redde og noen står midt i en situasjon med avhør og rettssaker og politiet, sier Alette.

Kvinnene de møter er svært ofte utslitt. Og alle historiene er selvfølgelig ikke like hyggelige.

– Hvis jeg skal beskrive dem, så må jeg kanskje si at når vi møter dem så er de litt tomme i blikket. Du ser at de er slitne. Målet vårt er at de skal kunne slappe av og ha det fint når de er med oss. Som frivillig i EVA blir det rollen; at man prøver å finne hyggelige tema og få andre til å smile og le.

Bli støtteperson i ett år!

I tillegg til aktiviteten på Krisesenteret, tilbyr EVA frivillige som blir satt i et koblingsforhold med en deltaker. Da fungerer den frivillige som en støtteperson for en kvinne over en periode på ett år.

Ønsker du å bli frivillig i EVA? Da vil vi svært gjerne høre fra deg. Med deg på laget kan vi gjøre en viktig innsats for fellesskapet, og du vil få grundig opplæring og bli kurset i blant annet psykososial førstehjelp.

For å bli frivillig må du først registrere deg på Mitt Røde Kors. Her legger du – helt uforpliktende – igjen kontaktinformasjon. Så hører du fra oss og blir invitert til et møte. Etter møtet tar du en avgjørelse på om du fremdeles er interessert. I så fall blir du innlemmet i den aktiviteten du ønsker, for eksempel EVA.