Hallgeir Kismul er frivillig flyktningguide på tredje runden. Han anbefaler det for andre bergensere som er interessert i frivillig arbeid. Vis bildetekst
Hallgeir Kismul er frivillig flyktningguide på tredje runden. Han anbefaler det for andre bergensere som er interessert i frivillig arbeid.

«Å være flyktningguide handler mer om å være sosial enn å hjelpe til med å fylle ut masse skjemaer og sånn»

Det sier Hallgeir Kismul. Han er frivillig i Bergen Røde Kors og møter en flyktning hver uke.

I møte med en ny hverdag i Norge har mange flyktninger behov for informasjon og kunnskap om lokalsamfunn, kultur og språk. Hvordan søker man barnehageplass? Hvordan finner man ut om fritidstilbudet i kommunen? Og hva skjer på 17. mai?

Altså, jeg kikket en gang på et skjema for å hjelpe til med å få et besøk fra et familiemedlem til Norge. Men de spør ikke så mye om det og har som regel ikke behov for praktisk hjelp, selv om de av og til havner i litt underlige situasjoner. De ordner med NAV og økonomi og skole og sånn selv, sier Hallgeir.

Bli en flyktning sin norske venn

Mange tror at man må være en slags ekspert på den norske velferdsstaten for å være flyktningguide, men stort sett er frivilligrollen å være en norsk venn.

Jeg har hatt dem med meg til landstedet på Tysnes, på fisketur og ute med seilbåten min. Vi har gått turer i fjellet og vært på byvandringer og på kunstutstillinger.

Hallgeir snakker om deltakerne sine i flertall, fordi han har vært gjennom tre runder som flyktningguide. Som regel binder man seg til å være frivillig guide for en flyktning i et år.

Etter det kan man holde kontakten hvis man vil. Vi er blitt ringevenner og jeg synes det er så hyggelig at de vil være sammen med meg, sier Hallgeir.

Gode tips til nye guider

Flyktningguide er lett å komme i gang med. Det er en rekke fellesaktiviteter hvor alle frivillige og deltakere møtes. Da er det lett å få inspirasjon til hvordan man kan fylle rollen i møte med et ukjent menneske.

Hver gang jeg har startet med en ny, har vi tatt en god prat. Så finner vi ut hva vi liker og har lyst til, og så avtaler vi hva vi skal gjøre neste gang. Det fungerer veldig fint, sier Hallgeir.

Han har prøvd ut det meste, men én ting gjør han neppe igjen:

Jeg prøvde å lære dem å gå på ski, men det krever litt for mye, ler han.

Jeg tror dette tilbudet er verdifullt for flyktninger, fordi de har lite kontakt med andre norske. Det er lettere for dem å komme i kontakt med mennesker fra sitt eget land.

Bli støtteperson i ett år!

Ønsker du å bli frivillig i Røde Kors og kanskje bli flyktningguide? Da vil vi svært gjerne høre fra deg. Med deg på laget kan vi gjøre en viktig innsats for fellesskapet, og du vil få grundig opplæring og bli kurset i blant annet førstehjelp og psykososial førstehjelp helt gratis.

For å bli frivillig må du først registrere deg på Mitt Røde Kors. Her legger du – helt uforpliktende – igjen kontaktinformasjon. Så hører du fra oss og blir invitert til et møte. Etter møtet tar du en avgjørelse på om du fremdeles er interessert. I så fall blir du innlemmet i den aktiviteten du ønsker, for eksempel flyktningguide.